Turcja, Wielki Step i Europa Środkowa

- Turcja Imperium Osmańskie Węgry Bałkany Europa Środkowa Polska orient
- historia
- Biblioteka Europy Środka
- Turcja Imperium Osmańskie Węgry Bałkany Europa Środkowa Polska orient
Skąd w języku szwedzkim tureckie słowa? Czy Lwów był przez wieki bardziej bramą Orientu czy przedmurzem Europy? Kiedy i gdzie powstał pierwszy przekład Koranu na język polski? Czy praojczyzną Węgrów był mityczny Turan i dlaczego węgierska kuchnia pachnie orientalnymi przyprawami?
Porzucenie tradycyjne perspektywy opisu dziejów Europy Środkowej wzdłuż osi Wschód-Zachów pozwala lepiej zrozumieć głębokie zróżnicowanie i wzajemne przenikanie się wielkich procesów cywilizacyjnych i kulturowych w tej części kontynentu.
Adam Balcer przekonuje, że szczególnie niedoceniany jest dziś wpływy Imperium Osmańskiego, a jeszcze mniejsza jest świadomość roli Europy Środkowej jako pomostu między Morzem Bałtyckim i Skandynawią a Bliskim Wschodem i Azją Środkową.
Cywilizacji Turcji osmańskiej i Wielkiego Stepu odcisnęły w Europie Środkowej niezatarte piętno. Ich przywołanie pozwala na nowo spojrzeć na dzieje i tożsamość kulturową Rzeczpospolitej, Węgrów, Chorwatów, Rumunów czy Albańczyków.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Opinie [4]
Ogromna dawka wiedzy podana w przystępnej formie, prawdziwa gratka dla miłośników pogranicza słowiańsko-turkijskiego, a przy okazji lektura bardzo otwierająca oczy.
Pokaż mimo toTurcja, Wielki Step i Europa Środkowa – Adam Balcer (2018)
więcejOsiem lekkich esejów historycznych o oddziaływaniu krajów islamu i ludów Wschodu na społeczeństwa Europy Środkowej, ich kulturę, sztukę i architekturę. Sporo miejsca poświęcono również zagadnieniom politycznym.
Teksty zwracają uwagę na pochodzenie i złożoność tego, co dziś uznajmy za przypadłość narodową lub...
Wychwalania tej serii wydawniczej (Biblioteka Europy Środka pod redakcją Jacka Purchli) nigdy dość, więc nie odpuszczę sobie i tej okazji. Seria bardzo starannie i pięknie wydana, każda okładka to odrębne dzieło sztuki, a koncepcja umieszczenia przypisów wprost genialna w swej czytelności – pozwala na wgłębienie się w przypisy bez większego wysiłku tym, którzy chcą i równie...
więcejBardzo przyjemna lektura. Autor podszedł do tematu kompleksowo, choć w niektórych rozdziałach zbyt faktograficznie. Polecam tę lekturę (nie tylko entuzjastom Orientu), zwłaszcza rozdziały o Wikingach, Polsce i Turcji.