Schopenhauer, Hamlet, Mefistofeles

- 2015-06-30
Schopenhauer, Hamlet, MefistofelesTrzy rozprawy
z historii naturalnej pesymizmu
Der denkende Mensch fuehlt einen Kummer, der wohl
gar Sittenverderbnis werden kann, von welchem der Gedankenlose nichts weiss: naemlich
Unzufriedenheit mit der Vorsehung, dłe den
Weltlauf im ganzen regiert, wenn er die Uebel
ueberschlaegt, die das menschliche Geschlecht so
sehr und, wie es scheint, ohne Hoffnung eines
Besseren druecken. [...\Friedrich PaulsenUr. 16 lipca 1846 w Langenhorn Zm. 14 sierpnia 1908 w Berlinie Najważniejsze dzieła: Einleitung in die Philosophie (1892),Schopenhauer, Hamlet, Mefistofeles (1900),Aus meinem Leben (1909, autobiografia). Filozof, przedstawiciel idealizmu niemieckiego. Był także wybitnym pedagogiem i pierwszym w Niemczech wykładowcą tej dziedziny. Do jego uczniów zaliczali się m. in. Edmund Husserl i Albert Schweitzer. Według świadectwa uczestników jego wykładów charakteryzowała go umiejętność przedstawiania skomplikowanych kwestii filozoficznych w języku unikającym niepotrzebnych komplikacji. Kupując książkę wspierasz fundację Nowoczesna Polska, która propaguje ideę wolnej kultury. Wolne Lektury to biblioteka internetowa, rozwijana pod patronatem Ministerstwa Edukacji Narodowej. W jej zbiorach znajduje się kilka tysięcy utworów, w tym wiele lektur szkolnych zalecanych do użytku przez MEN, które trafiły już do domeny publicznej. Wszystkie dzieła są odpowiednio opracowane - opatrzone przypisami oraz motywami.