rozwińzwiń

Piwo. Wszystko co musisz wiedzieć, żeby nie wyjść na głupka

Okładka książki Piwo. Wszystko co musisz wiedzieć, żeby nie wyjść na głupka Tomasz Kopyra
Okładka książki Piwo. Wszystko co musisz wiedzieć, żeby nie wyjść na głupka
Tomasz Kopyra Wydawnictwo: Znak Literanova hobby
248 str. 4 godz. 8 min.
Kategoria:
hobby
Wydawnictwo:
Znak Literanova
Data wydania:
2016-10-27
Data 1. wyd. pol.:
2016-10-27
Liczba stron:
248
Czas czytania
4 godz. 8 min.
Język:
polski
ISBN:
9788324036622
Tagi:
piwo
Średnia ocen

7,4 7,4 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oficjalne recenzje i

Ku chwale piwnej rewolucji!



259 107 6

Oceny

Średnia ocen
7,4 / 10
444 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
38
17

Na półkach:

Przystępnie napisana książka która wprowadza w piwne arkana wiedzy. Na plus, że porusza różne tematy, style piwne, warzenie, składniki. Lekkim minusem jest trochę zbyt mała objętość i zgłębienie się w treści danego tematu - piwni freakowie mogą czuć niedosyt.

Przystępnie napisana książka która wprowadza w piwne arkana wiedzy. Na plus, że porusza różne tematy, style piwne, warzenie, składniki. Lekkim minusem jest trochę zbyt mała objętość i zgłębienie się w treści danego tematu - piwni freakowie mogą czuć niedosyt.

Pokaż mimo to

avatar
12
9

Na półkach:

Świetna dla początkującego piwowara. ;)

Świetna dla początkującego piwowara. ;)

Pokaż mimo to

avatar
161
85

Na półkach:

Piguła wiedzy o piwie

Czuje się mądrzejszy po przeczytaniu a to chyba główny cel tej książki czyli było warto.

Sporo ciekawych informacji nawet dla normalnego sobotniego piwosza ale głównie w części o piwie koncernowym i myślę że tym akurat każdy bedzie zainteresowany, reszta to proces powstawania, historia stylów piwa i część DIY, jeśli was to interesuje to także znajdziecie cos dla siebie.

Piguła wiedzy o piwie

Czuje się mądrzejszy po przeczytaniu a to chyba główny cel tej książki czyli było warto.

Sporo ciekawych informacji nawet dla normalnego sobotniego piwosza ale głównie w części o piwie koncernowym i myślę że tym akurat każdy bedzie zainteresowany, reszta to proces powstawania, historia stylów piwa i część DIY, jeśli was to interesuje to także...

więcej Pokaż mimo to

avatar
178
64

Na półkach:

Bardzo dobra pozycja dla laików. Przed przeczytaniem nie wiedziałam nic, po przeczytaniu mam ogólne pojęcie o piwach. Warto mieć na własność i wracać sobie do poszczególnych pojęć. :) Opisy wątków czy np. stylów piwa nie są obszerne, zawierają najważniejsze informacje. Polecam.

Bardzo dobra pozycja dla laików. Przed przeczytaniem nie wiedziałam nic, po przeczytaniu mam ogólne pojęcie o piwach. Warto mieć na własność i wracać sobie do poszczególnych pojęć. :) Opisy wątków czy np. stylów piwa nie są obszerne, zawierają najważniejsze informacje. Polecam.

Pokaż mimo to

avatar
1485
991

Na półkach: ,

Temat idealny na majówkę. Uprawiając nowy sport narodowy w postaci grillowania uzupełniamy niedobory płynów różnymi napojami. Wśród nich jednym z faworytów jest pewnie piwo w różnych odmianach i różnych ilościach.
„Piwo to nie alkohol” (nie jest to cytat z książki)
Popularny w pewnym środowisku MIT unieważniające istnienie problemu. Co ciekawe, ze względu na specyfikę prawa, może w tym być pewna pokrętna racja. Mimo zawartości alkoholu w danym napoju żadna z butelek bądź puszek nie jest oznakowana banderolą akcyzową. Nie ma akcyzy to nie ma alkoholu? Nic bardziej mylnego, gdyż piwo jest napojem z zawartością alkoholu i czasem nawet całkiem niemałą. Rozsiewając powyższy mit – PIWO JEST NAPOJEM ALKOHOLOWYM!

Mit nie zmienia też faktu, że piwo często się wlewa dla owych magicznych procentów nie szukając w nim jakichś magicznych organoleptycznych doznań.
„Tanie piwo jest dobre, bo jest dobre i tanie” (i to nie jest cytat z książki)
W zasadzie najtańsze piwa nie są dobre, są wręcz bardzo złe. Wynika to z najprostszej zasady – nie da się wyprodukować dobrego produktu oszczędzając na czasie, jakości składników, przechowywaniu, etc. Więc najtańsze mają spełniać jedną podstawowa zasadę – sprzedawać się tylko dlatego, że są najtańsze i przyniosą pozorną ulgę tym, dla których znaczenie ma tylko efekt stricte alkoholowy. Ale pewnie takie piwa napędzają obrót dzięki konsumentom codziennie spożywającym po kilkanaście porcji tego, heh, dzieła antysztuki browarniczej.
Natomiast w przeciętnym komercyjnym piwie, wciąż względnie tanim, nie jest ważne by było dobre. Paradoks polega na tym, że w tym przypadku piwo przez przeciętnego konsumenta nie powinno być odbierane jako złe. Tak powstają piwa nijakie, ale dające się pić bez zbędnego oporu i nie zabijające ani aromatem, ani smakiem. Przeciętny jasny lager, stojący na półkach i zazwyczaj smakujący podobnie niezależnie od producenta. Przeciętne piwo dla przeciętnego obywatela – generuje spore obroty na rynku gdyż, zgodnie z krzywą Gaussa, jest to podstawowy nabywca podstawowych produktów

No i piwo – względnie droższe od przeciętnych komercyjnych. Przyczyna? Pewnie dlatego, że produkcja dobrego (nie oznacza to smakującego każdemu) produktu wymaga czasu, przestrzeni, dobrych surowców i dobrej ręki piwowara. Wszystkie te elementy ze swojej natury są kosztowne i wymagają przedefiniowania kosztów. Do tego ten element smaku, gdyż ze względu na różnorodność każdy rodzaj piwa ma swojego odbiorcę, do tego gotowego zapłacić ta wyższą cenę. Względnie mała grupa nabywców i, do tego, bezczelnie przebierająca pomiędzy różnymi odmianami. W konsekwencji do wysokich kosztów produkcji siłą rzeczy doliczajmy też wysokie marże. Daje nam to w konsekwencji produkt luksusowy, z kategorii premium.

„Piwo. Wszystko co musisz wiedzieć, żeby nie wyjść na głupka” jest książką dla tych, którzy lubią piwa degustować, odważnie sięgają po nowe smaki nie skupiając się na półkach z najtańszymi produktami danego przemysłu. Po lekturze zdobędzie wiedzę podstawową o procesach, rodzajach i specyfice produktu. Jak pisałem – temat akurat na majówkę i podany w przystępnej formie. Lekturę można też łączyć z konsumpcją owego trunku (nie jest to wymóg konieczny!). Pewnie każda pełnoletnia osoba znajdzie w tej gamie smaków swój własny, idealnie jej pasujący.
Dobra lektura poszerzająca wiedzę ze świata szeroko rozumianej „kuchni” i pozwalająca rozumieć procesy w których już nie tylko same wina mogą być dobierane do różnych serwowanych dań, ale też można skusić się o dobór właściwego piwa (jakby odważnie ta teza nie brzmiała)

PS: Smakują mi piwa pszeniczne i jasne górnej fermentacji; nie smakują mi IPA i piwa ciemne. W zasadzie opinia brzmi prawie jak promocja piwa, natomiast jeśli sięgasz po mój tekst i potem książkę to zakładam, że jesteś osobą pełnoletnią, odpowiedzialną, niewykazująca cech uzależnienia czynnego i, po prostu, wiesz co robisz. Alkohol, jak i dynamit, nie jest zły w swojej naturze, o której decydują raczej ręce w które trafi.

Temat idealny na majówkę. Uprawiając nowy sport narodowy w postaci grillowania uzupełniamy niedobory płynów różnymi napojami. Wśród nich jednym z faworytów jest pewnie piwo w różnych odmianach i różnych ilościach.
„Piwo to nie alkohol” (nie jest to cytat z książki)
Popularny w pewnym środowisku MIT unieważniające istnienie problemu. Co ciekawe, ze względu na specyfikę...

więcej Pokaż mimo to

avatar
54
5

Na półkach:

Dla ludzi początkujących z kraftem solidna pozycja, moim zdaniem elementarna.

Dla ludzi początkujących z kraftem solidna pozycja, moim zdaniem elementarna.

Pokaż mimo to

avatar
82
9

Na półkach:

Interaktywna książka, która nie jest interaktywna. Ciekawie się czytało, zaniżam przez brak interaktywności i przez fakt, że autor to gbur.

Interaktywna książka, która nie jest interaktywna. Ciekawie się czytało, zaniżam przez brak interaktywności i przez fakt, że autor to gbur.

Pokaż mimo to

avatar
217
209

Na półkach:

Piwo. Złocisty (i nie tylko !),orzeźwiający trunek, bez którego wielu nie potrafi sobie wyobrazić upalnych, wakacyjnych dni lub też spotkań z przyjaciółmi. To już wiemy, ale jaką inną wiedzę skrywa ten znany od grubych setek lat napój o nieszablonowym smaku i aromacie ? No cóż, okazało się że temat jest sporych rozmiarów niczym browarnicze tankofermentory, w których leżakuje sobie i fermentuje piwo.

Książka Tomasza Kopyry to skarbnica wiedzy i przewodnik po świecie piwa. I to dosłownie ponieważ ze smakiem przeprawia przez krainy państw piwem płynących, omawiając ich piwne zwyczaje, doprawiając ciekawostkami i przebudowując światopogląd dotyczący tego popularnego trunku. Jest też to co lubię czyli delikatny pocisk rosnącym w siłę koncernom produkującym piwo ”masowe”.

Wypić piwo to nie grzech, ale grzechem w gąszczu naprawdę dobrych i wartościowych piw byłoby ich przynajmniej nie spróbować. Rzecz jasna, piwo trzeba umieć piw i je szanować za smak.

Piwo. Złocisty (i nie tylko !),orzeźwiający trunek, bez którego wielu nie potrafi sobie wyobrazić upalnych, wakacyjnych dni lub też spotkań z przyjaciółmi. To już wiemy, ale jaką inną wiedzę skrywa ten znany od grubych setek lat napój o nieszablonowym smaku i aromacie ? No cóż, okazało się że temat jest sporych rozmiarów niczym browarnicze tankofermentory, w których...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1020
1011

Na półkach:

Wszystko lub prawie wszystko o historii, produkcji, składzie, tradycji i samodzielnym warzeniu złocistego napoju. Do tego słowniczek i tematycznie dodane zdjęcia. Idę do lodówki po ..............................

Wszystko lub prawie wszystko o historii, produkcji, składzie, tradycji i samodzielnym warzeniu złocistego napoju. Do tego słowniczek i tematycznie dodane zdjęcia. Idę do lodówki po ..............................

Pokaż mimo to

avatar
85
49

Na półkach:

Momentami nużące, ale mimo to bardzo ciekawe anegdoty i historyjki. Dla koneserów niecodziennych piw jest to lektura obowiązkowa.
Miło zabłysnąć pośród znajomych wiedzą na temat kraftowego piwka. :) A sam Pan Kopyr jest bardzo interesującą osobowością.

Momentami nużące, ale mimo to bardzo ciekawe anegdoty i historyjki. Dla koneserów niecodziennych piw jest to lektura obowiązkowa.
Miło zabłysnąć pośród znajomych wiedzą na temat kraftowego piwka. :) A sam Pan Kopyr jest bardzo interesującą osobowością.

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Przeczytane
    542
  • Chcę przeczytać
    325
  • Posiadam
    221
  • Teraz czytam
    39
  • Ulubione
    6
  • Chcę w prezencie
    5
  • 2018
    5
  • Hobby
    4
  • Ebook
    4
  • Inne
    4

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Piwo. Wszystko co musisz wiedzieć, żeby nie wyjść na głupka


Video

Video

Podobne książki

Przeczytaj także