Śmierć za Sienkiewicza! Prześladowania Polaków na Podolu 1918-1991
Nad środkowym Dniestrem i jego dopływami – Zbruczem, Smotryczą i Uczycą
– rozpościera się Podole.
Mieszkańcy tej krainy, od średniowiecza związanej z Rzeczpospolitą, po
agresji sowieckiej z 1939 roku zostali siłą oderwani od Macierzy. I
chociaż współcześnie tereny te stanowią część obszaru Ukrainy, wciąż
żyją tu potomkowie Polaków, którzy zamieszkiwali Bar, Mańkowce czy
Strugę z dziada pradziada, zanim granice zostały przesunięte, a władza
ludowa z każdego usiłowała zrobić Ukraińca.
XX-wieczna historia Polaków na Podolu – podobnie jak na Wołyniu – pisana
była krwią, bólem i walką: o chleb, o przetrwanie, o możliwość
wyznawania „polskiej” wiary – katolicyzmu.
Książka ta stanowi zbiór relacji osób, które pamiętają wydarzenia
wojenne, stalinowski terror, a później długie boje o odzyskiwanie
świątyń oraz przetrwanie polskości na tych terenach. Całość przeplatana
jest historią miejsc, do których zabiera czytelnika niestrudzony
tropiciel polskości na obszarach postsowieckich – pisarz, dziennikarz i
reporter Marek A. Koprowski.
Marek Koprowski jest jednym z najciekawszych polskich popularyzatorów
historii."Do Rzeczy"
Dodaj cytat z książki Śmierć za Sienkiewicza! Prześladowania Polaków na Podolu 1918-1991
Dodaj cytat
Po wstępie i pierwszym rozdziale byłem rozczarowany że nie jest to książka o prześladowaniach Polaków tylko kościoła.
Pokaż mimo toNa szczęście nie odłożyłem książki na półkę, i wraz z poznawaniem historii kolejnych miejscowości i ich mieszkańców zrozumiałem że Polacy i kościół na Podolu to jedność. Nie da się opisać ich losu pomijając wątek kościoła. Polecam