Lokomotywa

- Muza
- 2015-11-04
- 1958-01-01
- 56 min.
- wiersze dla dzieci Tuwim lokomotywa literatura dziecięca
„Lokomotywę”, „Rzepkę” i „Ptasie radio” autorstwa Juliana Tuwima znają wszyscy Polacy. W serii Muzeum Książki Dziecięcej poleca prezentujemy mocno już zapomniane wydanie z 1958 roku w opracowaniu graficznym jednego z twórców polskiej szkoły plakatu, Jana Lenicy.
Na stronie tytułowej znajdziemy jeden z najzabawniejszych portretów autora, któremu kanarek przysiadł na piórze. Lokomotywa jest wielka i ciężka, mknie przez nowoczesny świat. Scena, w której rzepka wyskakuje z ziemi, jest dynamiczna i wesoła. Córka Juliana Tuwima, Ewa Tuwim-Woźniak, ilustracje mistrza Jana Lenicy stawia na równi z najbardziej rozpoznawalnymi obrazkami Marcina Szancera.
Warto sięgnąć po to konkretnie wydanie, odwołać się do wspomnień, a jednocześnie pokazać dzisiejszym małym czytelnikom przykład doskonałego opracowania edytorskiego.
Nafaszerowany onomatopejami, pełny rytmu i uroku utwór, idealny do czytania na głos i bawienia się językiem.
Pokaż mimo toRewelacyjny wiersz, w którym słowa aż pędzą jak lokomotywa! Każde pokolenie dzieci świetnie się przy tym bawi :)
Pokaż mimo toRytm i ogólnie koncepcja są rewelacyjne, czyta się jakby pociąg był tuż obok, w tekście, tekstem, po prostu świetny wiersz.
Pokaż mimo toWspaniała literatura! Polecam dla dużych i małych! Piękne ilustracje.
Wspaniała literatura! Polecam dla dużych i małych! Piękne ilustracje.
Pokaż mimo toKto nie czytał ten ubogi. Legendarne pozycje literatury dziecięcej. Rewelacja.
Kto nie czytał ten ubogi. Legendarne pozycje literatury dziecięcej. Rewelacja.
Pokaż mimo toZabawne, wyjątkowo przyjemne w lekturze utwory, szczególnie rzepka, która jest moją ulubioną dlatego, że wciąż powiększa się grupa postaci ciągnących za rzepkę. Wielce czarujące i niezapomniane:)
Pokaż mimo toArcydzieło literatury dziecięcej: nie dość, że teksty genialne, to jeszcze fantastycznie zilustrowane. Klasa sama w sobie. Pozycja ponadczasowa.
Pokaż mimo toRobiąc porządki, myślałam że biblioteczkę w jedno popołudnie odgruzuję. Wszystkie nowe i większość starych książek mam w formie elektronicznej. Myliłam się. Szelest kartek, delikatne tumanki kurzu;),zapach papieru, dziwne wzruszenie na widok tytułu i ciąg skojarzeń sprawiły, że każdą książeczkę brałam do ręki, kartkowałam, czytałam jakiś fragment i…zajęły mi porządki ponad tydzień.
Poza tytułową Lokomotywą zawiera i inne znane z dzieciństwa dźwięcznie brzmiące wierszyki. Do tego kolorowe sugestywne ilustracje do każdego z nich. Widać po niej zaczytanie przez kolejne pokolenia, ale myślę, że jeszcze trochę posłuży.
Robiąc porządki, myślałam że biblioteczkę w jedno popołudnie odgruzuję. Wszystkie nowe i większość starych książek mam w formie elektronicznej. Myliłam się. Szelest kartek, delikatne tumanki kurzu;),zapach papieru, dziwne wzruszenie na widok tytułu i ciąg skojarzeń sprawiły, że każdą książeczkę brałam do ręki, kartkowałam, czytałam jakiś fragment i…zajęły mi porządki ponad...
więcej Pokaż mimo toKlasyczne wiersze, w klasycznej oprawie ;).
Czytamy je niejednokrotnie, powoli ucząc się ich na pamięć.
Natomiast największa zabawa jest przy recytacji "Rzepki"... "Oj, przydałby się ktoś na przyczepkę!" :)
Klasyczne wiersze, w klasycznej oprawie ;).
Pokaż mimo toCzytamy je niejednokrotnie, powoli ucząc się ich na pamięć.
Ach ileż to już razy było przeze mnie czytane :)
Ach ileż to już razy było przeze mnie czytane :)
Pokaż mimo toDzieci znają ją na pamięć ale oczywiście i tak często wracamy do lokomotywy. I czytanie musi być i to nie może być takie zwykłe czytanie - tylko z przesadzoną intonacją głosu :)