Słowa po kawałku
- wierszyki, piosenki
- Zielona Sowa
- 2022-09-07
- 2022-09-07
- dla dzieci logopedia ćwiczenia wierszyki
Witek, starszy brat Joli, będzie jej przewodnikiem po skomplikowanym świecie polskich głosek. Z takim przewodnikiem żadne logopedyczne wyzwanie nie będzie straszne!
„Słowa po kawałku” to zbiór wierszyków logopedycznych przeznaczonych dla dzieci, które właśnie pracują nad wymową kolejnych głosek. Znajdziecie w nim mnóstwo ćwiczeń, do których na początku zachęci dwójka młodych bohaterów. Obok wierszyków umieszczone zostały wskazówki dla rodziców, żeby wiedzieli, na co szczególnie zwracać uwagę podczas ćwiczeń i zabaw logopedycznych z dzieckiem.
Autorzy zbioru – Elżbieta i Witold Szwajkowscy – już nieraz w swoich publikacjach, takich jak Ptaszek śpiewa fiu-fiu-fiu, Idą mrówki po brzuszku czy Żabki grają w łapki, pokazywali, jak poprzez wspólną zabawę stymulować rozwój dziecka. Tym razem autorzy pokażą, jak wspierać pracę nad aparatem mowy poprzez wierszyki i ćwiczenia nad wymową konkretnych głosek i zbitek głoskowych.
Z tą książką ćwiczymy mowę dzięki powtarzaniu głosek i sylab. Tekst pisany wierszem. Główni bohaterowie to Witek i Jola, ulubieńcy mojej wnuczki. Polecam ją wszystkim rodzicom, którzy chcą wspierać rozwój mowy swoich pociech w ciekawy i interaktywny sposób.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zawiera zestaw wierszyków, które pomagają najmłodszym prawidłowo opanować dźwięki mowy. Czytamy tego rodzaju wierszyki z kolejnym dzieckiem. Starszak bardzo szybko opanował prawidłową wymowę głosek, a i młodsze dziecko świetnie już zaczyna powtarzać wyrazy i fragmenty wierszyków z tomu. Dzieci bardzo lubią ten sposób pisania, gdzie powtarzają się izolowane sylaby. Niektóre z utworów bardzo ich śmieszyły. "Słowa po kawałku" były fajnym uzupełnieniem i urozmaiceniem naszego wspólnego czytania.
Książka zawiera zestaw wierszyków, które pomagają najmłodszym prawidłowo opanować dźwięki mowy. Czytamy tego rodzaju wierszyki z kolejnym dzieckiem. Starszak bardzo szybko opanował prawidłową wymowę głosek, a i młodsze dziecko świetnie już zaczyna powtarzać wyrazy i fragmenty wierszyków z tomu. Dzieci bardzo lubią ten sposób pisania, gdzie powtarzają się izolowane sylaby....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspieranie rozwoju mowy u dzieci jest bardzo ważne, dlatego warto inwestować w to i każdego dnia pomagać im rozwijać aparat mowy choćby poprzez zabawę.
Autorzy książki opracowali ćwiczenia i wierszyki tak, aby dostosować pojawiające się w nich głoski do takiej kolejności, w jakiej naturalnie pojawia się one w mowie dziecka, co bywa często omijane w książkach logopedycznych, więc za to duże brawa.
Pod wierszykami znajdują się wskazówki dla rodziców, które ułatwią im odpowiednią ocenę prawidłowej wymowy, co jest ważne, bo przecież jako rodzice nie wiemy wszystkiego w tym temacie.
Aby powtarzanie głosek nie było tylko bezowocnym i bezmyślnym procesem, to znajdziemy tam także pytania do treści wiersza, co sprawia, że dzieci chętnie będą wsłuchiwać się w ich treść.
Ta książka stała się jedną z tych, które są często w użyciu w naszym domu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Słowa krok po kroku" to książka, która pomaga rodzicom w tym często trudnym przedsięwzięciu, dzięki czemu ćwiczenia nie są żmudnym obowiązkiem, a ciekawą i przyjemną zabawą.
Autorzy książki opracowali ćwiczenia i...