Biblia a mity o walce kosmicznej
Mity opisujące powstanie świata, poza opowieścią biblijną, zawsze zakładają działanie bóstwa lub bóstw, które porządkują istniejący uprzednio chaos, przekształcając pewne jego obszary w uporządkowany świat, który Grecy nazwą kosmosem. Ten kosmos stale będzie narażony na niebezpieczeństwo odwetu ze strony chaosu, który dąży do odzyskania swojej pozycji, a powstrzymywany jest przez siły, które zadziałały na początku, aby mógł zaistnieć kosmos. Konsekwencją zatem mitu o stworzeniu jest mityczne przeświadczenie, że trwa nieustanny pojedynek kosmiczny, przy którym boski wojownik odnosi zwycięstwo nad chaosem, ale zwycięstwo nietrwałe, gdyż kosmosowi nadal zagraża unicestwienie.
W Biblii Bóg jest absolutnym Panem wszystkiego, dla niego nie ma zagrożenia, a jeżeli mamy pewne reminiscencje mitów o walce kosmicznej, to ukazują one Boga zawsze zwycięskiego.
Potop opisywany w mitach i w Biblii jest wtargnięciem chaosu w świat. W jego opisie również istnieją różnice pomiędzy mitami a opowieścią biblijną.
Z książki dowiadujemy się o mitycznych potworach Rahabie i Lewiatanie, przedstawionych w Biblii, symbolizujących pierwotny chaos. Autor stara się prześledzić biblijne odbicie mitycznych poglądów i motywów, w których bóstwo przedstawiane jest jako wojownik walczący z chaosem zagrażającym porządkowi wszechświata. Wiele miejsca poświęca Autor mitowi o potopie będącym powrotem pierwotnego chaosu na ziemię. Zadaje m.in. pytanie: Dlaczego opis potopu jest tak powszechny w literaturze starożytnej? Znajdujemy go w wielu językach i wersjach już od początku III tysiąclecia p.n.e. Od mitów o Gilgameszu po grecki mit o Deukalionie, w wielu zachowanych tekstach (także w relacjach chińskich, koreańskich, hinduskich, północnoamerykańskich Indian, Maorysów i wielu innych ludów) odnajdujemy bardzo dużo podobieństw. Skoro tyle opowieści mówi o podobnych wydarzeniach, to czy potop wydarzył się naprawdę?
więcej Pokaż mimo to