Szósty zmysł codzienności. Klucz do lepszego życia

Okładka książki Szósty zmysł codzienności. Klucz do lepszego życia autora Grzegorz Strzelczyk, 9788327731210
Okładka książki Szósty zmysł codzienności. Klucz do lepszego życia
Grzegorz Strzelczyk Wydawnictwo: WAM religia
religia
2024-01-23
2024-01-23

Kup Szósty zmysł codzienności. Klucz do lepszego życia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Szósty zmysł codzienności. Klucz do lepszego życia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szósty zmysł codzienności. Klucz do lepszego życia

Pamiętam ks. Grzegorza Strzelczyka z czasów, kiedy był wikarym
w mojej katowickiej parafii. Już wówczas imponował szeroką wiedzą, wykształceniem, znajomością języków obcych; był też świetnym rozmówcą. Odnosiliśmy jednak wrażenie, że w swych kazaniach nie do końca potrafił trafić do wiernych, że wypowiadane przez niego treści były zbyt trudne i zawiłe. Po upływie ćwierć wieku ks. Strzelczyk imponuje prostotą przekazu. Pisze w sposób zrozumiały dla przeciętnego czytelnika, potrafiąc pokazać mu jednak oryginalność swojego spojrzenia. Niech nie rezygnuje z lektury książki ktoś, kto będąc przez wiele lat w Kościele tkwi w przekonaniu, że wszystko już słyszał, że wszystko już wie. Po lekturze książki ks. Grzegorza Strzelczyka będzie musiał zmienić zdanie. Poza tym, myślę, że jest to dobra lektura dla osób nawracających się lub dopiero odnajdujących się w Kościele. Prostota przekazu, komunikatywny język i brak pretensjonalnego, kościelnego języka sprawiają, że treści zawarte w książce mogą trafić do szerszego grona odbiorców, niż zwyczajowi czytelnicy książek religijnych.

Pamiętam ks. Grzegorza Strzelczyka z czasów, kiedy był wikarym

Ciekawa i konkretna.

Ciekawa i konkretna.

Tak się powinno pisać o wierze. Wcale nie trzeba patosu i powagi na siłę, by przekazać to, co w chrześcijaństwie piękne, życiowe, praktyczne i porywające.
Grzegorz Strzelczyk, ksiądz, o tym, że wiara i codzienność lubią trzymać się za ręce, pisze przekonująco, plastycznie, z poczuciem humoru, a przy tym bardzo merytorycznie. Porządkuje pewne zagadnienia, inne pokazuje z nietypowej perspektywy. Dzięki tej lekturze można naprawdę odkryć, że wiara przenika codzienność i jest naszym szóstym zmysłem.

52 użytkowników ma tytuł Szósty zmysł codzienności. Klucz do lepszego życia na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł Szósty zmysł codzienności. Klucz do lepszego życia na półkach dodatkowych

Okładka książki Kościół, świat, reforma. Rozmowy o wierze i sumieniu Aneta Kuberska-Bębas, Grzegorz Strzelczyk
Okładka książki Duch i psyche. Razem czy osobno? Grzegorz Strzelczyk, Dominika Tworek, Bogdan de Barbaro
Okładka książki Duchowy GPS. Krótki przewodnik po wierze Grzegorz Strzelczyk, Dominika Szczawińska-Ziemba
Okładka książki Miasto rewitalizacja Tomáš Halík, Kaja Kaźmierska, Grzegorz Ryś, Grzegorz Strzelczyk
Grzegorz Strzelczyk
Grzegorz Strzelczyk
Ksiądz katolicki, doktor teologii. Były pracownik Wydziału Teologicznego Uniwersytetu Śląskiego, od 2012 roku sekretarz II Synodu Archidiecezji Katowickiej. Zajmuje się chrystologią, eklezjologią oraz metodologią i historią teologii. Posługuje się sześcioma językami obcymi.

Duch Święty Grzegorz Ryś
Duch Święty
Grzegorz Ryś
„Duch Święty” Grzegorza Rysia, to książka, która ma za zadanie przybliżyć nam trzecią, często nieco pomijaną osobę z Trójcy Świętej. Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty, jednak to dwie pierwsze postacie są szczegółowo omawiane, natomiast Duch Święty, jego temat poruszany jest w Kościele niezwykle rzadko. Sama pamiętam temat Ducha Świętego, który dogłębniej był analizowany przy okazji przystąpienia do Bierzmowania, natomiast w innym czasie niestety nie przypominam sobie, aby o nim mówiono. Grzegorz Ryś książkę w pełni poświęcił właśnie jemu, dzieląc ją na trzy części. Pierwsza z nich to „Moc Ducha, druga „Duch Święty chce mieć w nas dom” oraz trzecia „Duch Święty ożywia Kościół”. Każda z tych części poświęcona jest postaci Ducha Świętego, darom Ducha Świętego, które właśnie z bierzmowania utkwiły w mojej głowie. Znajdziemy tutaj homilie księdza Kardynała, które były przez niego wygłaszane. Jest to niezwykle przydatna i bardzo ważna lekcja, której zdecydowanie zabrakło w nauczaniu religijnym. Książka, która wywołuje w czytelniku nieco nostalgii, zmusza do myślenia, zastanowienia się nad własnym życiem i podejmowanych w nim decyzjach. Bardzo spokojna, refleksyjna i wartościowa książka, którą nie czyta się jednym tchem, ale do której z pewnością się wraca! Za możliwość przeczytania książki serdecznie dziękuję wydawnictwu.
Gosia - awatar Gosia
oceniła na101 rok temu
Ostatnia Droga krzyżowa z ks. Janem Kaczkowskim Jan Kaczkowski
Ostatnia Droga krzyżowa z ks. Janem Kaczkowskim
Jan Kaczkowski
"Ostatnia Droga Krzyżowa z ks. Janem Kaczkowskim" to niewielka książeczka, którą można przeczytać w mniej niż godzinę. Została spisana dwa miesiące przed śmiercią ks. Jana, który mimo choroby wciąż działał. Zawiera 14 stacji drogi krzyżowej wraz z krótkimi rozważaniami. Komentarze nie są obszerne, ale za to bardzo treściwe. Zawierają one wiele pytań dotyczących każdego z nas; pobudzają do zastanowienia się jak wygląda nasze postępowanie i codzienność. Poruszone są kwestie relacji międzyludzkich, wrażliwości na drugiego człowieka, a także słabości i zła, które się innym wyrządza. Jak mówi sam opis, książeczka przeznaczona jest dla wszystkich, niezależnie od wykonywanego zawodu, dla wierzących i niewierzących. Ksiądz Kaczkowski był osobą, która potrafiła dzięki świetnemu podejściu i otwartości na innych, zyskać sympatię oraz posłuch. "Walił prosto z mostu", bez ozdobników i podniosłości, zwyczajnie, tak jak jest w rzeczywistości. Lubili go nie tylko wierzący. Oto fragment jednej z piosenek, którą zamieścił pod jedną ze stacji ks. Kaczkowski: Co postanowisz, niech się ziści Niechaj się wola Twoja stanie Ale zbaw mnie od nienawiści Ocal mnie od pogardy Panie Co postanowisz, niech się ziści Niechaj się wola Twoja stanie Ale zbaw mnie od nienawiści Ocal mnie od pogardy Panie Ta książeczka zawiera ważne wskazówki, stawia pytania. Wszyscy jesteśmy ludźmi, z natury dobrymi, żyjącymi i działającymi w społeczności, chcących dobra dla siebie, ale też dla innych. Warto więc podjąć próbę pracy nad sobą, by stawać się najlepszą wersją siebie 😊 ksiazka.cytaty - https://www.instagram.com/p/C5BB9aHNLkQ/
ksiazkacytaty - awatar ksiazkacytaty
Uniwersalny Chrystus. Prawda, która zmienia wszystko Richard Rohr OFM
Uniwersalny Chrystus. Prawda, która zmienia wszystko
Richard Rohr OFM
Książka ukazuje postać Jezusa i Chrystusa jako Światło świata – światło, którym również my jesteśmy. Autor zaprasza do spojrzenia na Chrystusa nie tylko jako historyczną postać, lecz jako uniwersalną obecność Boga przenikającą całe stworzenie. Rohr pisze o Dobrej Nowinie, w której nie ma miejsca na groźnego, karzącego Boga, lecz na Boga bliskiego, kochającego i zapraszającego do relacji. To Boga, którego mamy naśladować, a nie takiego, którego należy się bać czy jedynie czcić z dystansu. Zgadzam się również ze stwierdzeniem autora, że praktyki religijne — takie jak sakramenty czy instytucjonalne rytuały — często mają tendencję do utrzymywania ludzi pod kontrolą, zamiast prowadzić ich ku wolności, dojrzałości duchowej i osobistego doświadczenia Boga. Rohr nie odrzuca religii, ale pokazuje, że może ona stać się celem samym w sobie, zamiast drogą do miłości, współczucia i jedności. Książka zachęca do wyjścia poza lęk, podziały i literalne rozumienie wiary, ku głębokiemu doświadczeniu Boga obecnego w każdym człowieku i w całym świecie. Zdecydowanie polecam tę książkę osobom poszukującym bardziej otwartego, pełnego miłości spojrzenia na chrześcijaństwo, zwłaszcza tym, którzy czują dystans wobec instytucjonalnej religii, ale nie utracili potrzeby duchowości. To lektura, która może poruszyć, uspokoić i zmienić sposób myślenia o Bogu, wierze i samym sobie.
Dortek - awatar Dortek
Józef. Mężczyzna, mąż, ojciec Arkadiusz Paśnik
Józef. Mężczyzna, mąż, ojciec
Arkadiusz Paśnik
Kolejny raz, czytając powieść ks. Arkadiusza Paśnika, zachwyciłam się tym, jak subtelnie ożywia znane z kart Biblii postaci i jak z szacunkiem "dotyka" sacrum, pomagając nam z nim obcować. Jaki jest więc wykreowany przez autora święty Józef? Oprócz tego, że odznacza się szlachetnością i pracowitością, to przede wszystkim w każdej sytuacji i zdarzeniu nieustannie szuka woli Bożej. Ma świadomość, że "WOLA NAJWYŻSZEGO JEST ZAWSZE MIŁOŚCIĄ" i zgadza się z nią nawet wtedy, kiedy nie spełnia jego oczekiwań. Zakochany w Miriam, tuż po pierwszych zaślubinach słyszy w głębi serca głos: "Miriam jest twoją żoną, ale należy do Mnie". I mimo że go nie rozumie i nie pojmuje głębi Bożych planów, widząc brzemienną Maryję, z pokorą i ufnością, choć po stoczeniu wewnętrznej walki, je przyjmuje. Kiedy jest mu po ludzku trudno, bo nie znajduje schronienia dla rodzącej Miriam, musi uciekać z rodziną do Egiptu albo "gubi" Jezusa z drodze z Jerozolimy do Nazaretu... zawsze wsłuchuje się w swoje serce. Wie, że to w nim przemawia do niego Bóg! Ale też wzrusza się, kiedy Jezus mówi do niego po raz pierwszy "tatusiu". Wyraża swoją miłość w prostych gestach. Ze wszystkich sił stara się chronić życie, którego wielkości pojąć nie umie. Jest zwyczajnym człowiekiem, którym "Bóg pisze historię zbawienia". "Oto wszystko, co mam. Oto moje szczęście. Moja droga. Moje powołanie. Jestem ojcem inaczej niż inni ojcowie. Jestem mężem inaczej niż inni mężowie. O innym życiu myślałem. Inne planowałem. A Ty, Najwyższy, dałeś mi Miriam i Jezusa. Dałeś mi życie, jakiego nie planowałem. Wciąż jesteśmy w drodze..." Z całego serca polecam Wam tę powieść, dzięki której święty Józef może stać się Waszym przyjacielem albo duchowym ojcem! Jestem pewna, że i Was ksiądz Paśnik zachwyci pięknem słowa, wymownymi symbolami i delikatną kreską, którą ożywia postaci biblijne!
mojezachwycenia Edyta - awatar mojezachwycenia Edyta
oceniła na102 lata temu

Cytaty z książki Szósty zmysł codzienności. Klucz do lepszego życia

Dodaj cytat z książki Szósty zmysł codzienności. Klucz do lepszego życia