Góry Pindos 1943-1949.

- Bellona
- 2013-01-01
- 2013-01-01
- Grecja II wojna światowa bitwy militaria
Zajęcie Grecji przez Niemców w 1941 roku nie osłabiło ducha oporu narodu greckiego i w kraju zaczęły powstawać organizacje podziemne, zarówno podporządkowane rządowi emigracyjnemu, jak i Komunistycznej Partii Grecji. Słaba infrastruktura i warunki naturalne górzystego kraju sprzyjały tworzeniu partyzantki. Niestety, na walkę z okupantem cieniem kładły się tarcia i rywalizacja pomiędzy organizacjami ruchu oporu, które po wyzwoleniu kraju przerodziły się w otwarty konflikt, a następnie w wojnę domową. Władzę królewską w Atenach wspierali Brytyjczycy, a następnie Amerykanie, z kolei komunistów, którzy mieli swe pozycje w górach na północy kraju, wspierał ZSRR. Pomoc dla partyzantki komunistycznej przechodziła przez granice z Jugosławią i Albanią. Konflikt Stalina z Tito znacznie zwiększył trudności z przekazywaniem pomocy i przyczynił się do klęski komunistów.
Mało konkretów jeśli chodzi o uzbrojenie czy opis formacji partyzanckich. Jest to raczej przedstawienie politycznego obrazu Grecji w czasie II WŚ w skrócie, aniżeli typowa pozycja z serii Historyczne Bitwy. Słaby habek.
Pokaż mimo toWedług mojej opinii książka ta jest idealna aby wprowadzić kogoś do wydarzeń greckiej wojny domowej z lat podanych w tytule utworu. Autor dobrze zadbał o przedstawienie postaci ważnych dla konfliktu zbrojnego oraz bardzo dobrze ujął wszelkie wydarzenia historyczne, które wielu z nas są mało znane.
Bardzo dobrze są opisane obecne nastroje w powojennej Grecji oraz zobrazowana geopolityka tego regionu świata, a także udział Wielkiej Brytanii oraz USA w tym konflikcie zbrojnym.
Po za tym uważam, że autor był obiektywny co jest ważne w przedstawianiu tego typu konfliktu zbrojnego gdzie w grę wchodzi ideologia.
więcej Pokaż mimo toBardzo dobrze są opisane obecne nastroje w powojennej Grecji oraz...
Tytuł jest trochę mylący, bo choć rzeczywiste są przedstawiane wydarzenia z lat 1943-1949, to wydarzenia z czasów II wojny światowej oraz Dekemvriana są opisane dość skrótowo i jedynie właściwa wojna domowa w Grecji jest wyczerpująco opisana.
Góry Pindos to też dość mylący tytuł, bo książka opisuje wydarzenia w całej Grecji kontynentalnej, a nie wspomina nawet słowem o kolaboranckim Księstwie Pindos czy Legionie Wołoskim, który wszak funkcjonował na terenie gór Pindos.
Poza tym książka generalnie dobrze napisana, choć nie wybitna. Na plus można uznać przedstawienie konfliktu w miarę bezstronnie, co w przypadku tak mocno zideologizowanego konfliktu jest bardzo istotne.
więcej Pokaż mimo toGóry Pindos to też dość mylący tytuł, bo książka opisuje wydarzenia w całej Grecji kontynentalnej, a nie wspomina nawet słowem o...
Książeczka ta składa się z pobieżnego przedstawienia działań greckiej partyzantki przeciwko siłom okupacyjnym w czasie II Wojny Światowej oraz już szerszego przedstawienia wojny domowej w Grecji z lat 40-stych. W przypadku wojny domowej zostały opisane niektóre działania militarne (bez map) oraz wybrane wątki polityczne i polityki międzynarodowej (mające znaczenie dla przebiegu wojny domowej).
Czytelnicy oczekujący dokładnego zapoznania się z przebiegiem działań militarnych mogą być w jakimś stopniu zawiedzeni. Niemniej uważam, że pozycja może posłużyć za niezłe wprowadzenie do tego tematu. (Ze względu na nikłą znajomość przedmiotu książki nie oceniam zawartości od strony merytorycznej, gdzie wiele ocen zwłaszcza politycznych zostało przedstawionych z mocnej pozycji autorytatywnej - oczywiście to nie ten rodzaj pracy by dokładnie analizować różne aspekty pobocznych wątków).
więcej Pokaż mimo toKlasyczne bestialstwo komunistów, podsycane zbrodniami prawicowych ekstremistów. Ogólny opis 6 lat bratobóczych walk między Grekami.
Pokaż mimo toDobra książka opisująca chyba mało znaną w Polsce wojnę domową w Grecji.
Dobra książka opisująca chyba mało znaną w Polsce wojnę domową w Grecji.
Pokaż mimo toBohaterska walka komunistów z faszystowskimi pachołkami brytyjskiego i amerykańskiego imperializmu.