Czercza mogiła

1991-01-01
8322205724

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Czercza mogiła w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czercza mogiła

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czercza mogiła

Na półkach: , , , ,

Ciągle się zastanawiam, co właściwie Kraszewki chciał przez tą historie przekazać. Dla jednych tragedia bohaterów będzie dowodem ingerencji sił nieczystych i karą „z zaświatów” w imię romantycznej modły, dla innych - obraz psychologicznego rozpadu i społecznych wyobrażeń, które próbują nadać sens nieszczęściu. Ta niejednoznaczność jest największą siłą dzieła.
Najciekawszym zabiegiem pisarza jest właśnie pozostawienie interpretacyjnej furtki. Autor nie przesądza, czy w opowieści rzeczywiście pojawiają się siły nadprzyrodzone, czy też mamy do czynienia z projekcją ludzkich lęków, histerią zbiorową i dramatem jednostki. To napięcie między racjonalnym a irracjonalnym sprawia, że „Czercza Mogiła” pozostaje tekstem otwartym, możliwym do czytania zarówno jako romantyczna ballada ludowa, jak i realistyczna opowieść psychologiczna. Rozsądek podpowiada, że to dramat psychologiczny i społeczny, ubrany jedynie w folklorystyczne rekwizyty. Uduchowione serce jednak dopuszcza do siebie myśl, że świat ludzki i świat duchowy nie są od siebie oddzielone, lecz stale się przenikają. Zło zostaje ukarane, a tragiczny los męża i żony ma wymiar moralitetu, zgodnego z logiką wierzeń ludowych.

Najciekawszym...

Typowa opowieść o sąsiedzkim sporze o granicę między polami. Największym atutem jest przybliżenie realiów i bogate staropolskie słownictwo, ale sama fabuła miałka.

Postanowiłam przypomnieć sobie styl i tematykę Kraszewskiego. Powiastka jest czarno-biała. Dla mnie jako czytelniczki w 21 wieku, wydaje się mało wiarygodna. Jednak bardzo doceniam przesłanie, że zło nie popłaca, i nawet na tym świecie można zostać ukaranym (choć pewnie niewiele osób podziela przekonanie, że "Pan Bóg nierychliwy, ale sprawiedliwy"). Wyrzuty sumienia głównego bohatera doprowadziły do jego ostatecznego upadku. Taki finał jest możliwy nawet w 21 w.

72 użytkowników ma tytuł Czercza mogiła na półkach głównych
22 użytkowników ma tytuł Czercza mogiła na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Czercza mogiła

Dodaj cytat z książki Czercza mogiła