Przeżyłem sowieckie łagry. Wspomnienia

Okładka książki Przeżyłem sowieckie łagry. Wspomnienia autora Józef Hermanowicz MIC, 9788375023626
Okładka książki Przeżyłem sowieckie łagry. Wspomnienia
Józef Hermanowicz MIC Wydawnictwo: Wydawnictwo Księży Marianów PROMIC biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Jan Józefowicz

Kup Przeżyłem sowieckie łagry. Wspomnienia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Przeżyłem sowieckie łagry. Wspomnienia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przeżyłem sowieckie łagry. Wspomnienia

Na tle klasyki literatury łagrowej ta akurat pozycja wypada słabiej niż blado - razi płycizna przemyśleń, kompletna podległość stereotypom i nieszczere autokreacyjne zapędy. To zupełnie inna liga niż Sołżenicyn, Szałamow, Herling-Grudziński czy Czapski.

Jeżeli ktoś zna mnie jedynie z kilku ostatnich recenzji na LC, to nie uwierzy, ale ja naprawdę łatwo wpadam w zachwyt. I naprawdę lubię czytać. Tyle, że w ostatnich miesiącach prześladuje mnie pech i wpadają mi w ręce jedynie słabe książki. Po takim optymistycznym wstępie wyliczyć zostaje, co mi się nie podobało: zabrakło realizmu i naturalizmu, opisów strasznego głodu, zimna, zła, zabrakło zadziwienia mnie i faktów, których wcześniej nie znałam, brakowało mi w końcu jakiegoś ciekawego, pasjonującego rysu w osobowości autora, który pobudziłby moją naturę domorosłego psychologa. Szkoda, że autor nie napisał trochę więcej o Chinach przed aresztowaniem.
To wszystko napisane było tak, jakby przeszło przez jakąś wielką prasę katolickiej cenzury, która wytłoczyła z książki wszystkie smaczki. Ot takie wspomnienia starego dziadka dla malutkich wnuków, którym trzeba filtrować prawdę, aby ich nie złamała za młodu. Tyle, że nie jestem już dzieckiem, a obozowej literatury naczytałam się tyle, że nie każda książka o łagrze wzbudza we mnie gęsią skórkę. Jeżeli chodzi o wspomnienia duchownych z więzień, to bez porównania większe i lepsze wrażenie wywarł na mnie „Ucisk i strapienie” Adama Kozłowieckiego. Autor - również duchowny - napisał wspomnienia z obozu koncentracyjnego, które były wstrząsające, poruszające do ostatniego nerwu, a jednocześnie prawdziwe i pokazujące człowieka z krwi i kości. Fakt, że A. Kozłowiecki był duchownym szczególnym, o czym świadczy jego historia powięzienna, ale po tak wysoko ustawionej poprzeczce, ciężki los kolejnych książek. Ponadto zainteresowanym polecam też wspomnienia z łagrów „bo Ty jesteś ze mną. Duchowe świadectwo z Syberii” Walter J. Ciszek SJ, Daniel Flaherty.
„Przeżyłem sowieckie łagry” jest na tyle ciekawa, że jest tam więcej niż w innych książkach tego typu opisów przyrody i zachwytów nimi. Znajdują się tu ciekawe opisy łagrów z punktu widzenia geograficznego. Jest to też książka napisana z punktu widzenia łagierskiego inwalidy, co też jest dość nietypowe, ponieważ takowi raczej nie przeżywali. Wzruszył mnie opis pracy w lesie pod koniec książki... Co do zasady pozycję tę polecam osobom oczytanym w literaturze łagrowej, jako dopełnienie, a nie jako wstęp do wiedzy.

"Przeżyłem sowieckie łagry. Wspomnienia" to bardzo ciekawa, a zarazem smutna opowieść o losie ludzi, którzy trafili do sowieckich łagrów. Choć wiele zostało napisanych książek na ten temat, to jednak książka ta urzekła mnie swoją oryginalnością, poczuciem humoru autora, jak i gorzkiej prawdzie o panujących warunkach w obozach sowieckich. Autor przedstawia nam bliżej świat zamknięty za obozową bramą, ukazuje gorzką prawdę o ludzkich słabościach, jak i nadziei na powrót do wolności. Autorem tejże książki jest Józef Hermanowicz, białoruski katolicki duchowny, który opisuje swoje przeżycia od momentu pobytu w Harbinie, po życie w łagrze, gdzie każdego dnia starał się wywiązywać z duszpasterskich obowiązków narażając się na utratę życia. Książka ta został napisana w prostym języku, przez co czyta się ją bardzo szybko. Polecam gorąco tą pozycję osobom, które interesują się historią, oraz życiem w koszmarnych warunkach sowieckich łagrów.

138 użytkowników ma tytuł Przeżyłem sowieckie łagry. Wspomnienia na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Przeżyłem sowieckie łagry. Wspomnienia na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Przeżyłem sowieckie łagry. Wspomnienia

Józef Hermanowicz MIC Przeżyłem sowieckie łagry. Wspomnienia Zobacz więcej