Wzgórze Dzikich Kwiatów

- 2012-10-03
- 2010-01-01
- Anna Nowak
- farma posiadlosc
Od konwenansów społecznych Glasgow w czasach Wielkiego Kryzysu do zielonych pastwisk na tasmańskiej owczej farmie. Niezwykła historia tajemnic rodzinnych, zakazanej miłości i dwóch kobiet, które muszą zacząć wszystko od nowa…
Beattie: Glasgow 1929
Beattie Blaxland ma talent i wielkie ambicje. Pragnie zostać projektantką mody. Nie przypuszcza, że tuż przed dziewiętnastymi urodzinami zajdzie w ciążę z żonatym mężczyzną. Z bardzo nieodpowiednim mężczyzną, który niedługo potem zostawi ją z małą córeczką. Aby odbić się od dna i zdobyć majątek, Beattie jest gotowa na wiele. Nawet na utratę dobrego imienia i opinii uczciwej kobiety…
Emma: Londyn 2009
Emma Blaxland–Hunter jest primabaleriną w Balecie Królewskim. Ma świat u swoich stóp, gdy nagle zdarza się wypadek i traci wszystko, o czym marzyła. Załamana dziewczyna niespodziewanie otrzymuje niezwykły spadek po babce — posiadłość w dalekiej Tasmanii zwaną Wzgórzem Dzikich Kwiatów. A jest to miejsce, gdzie każdy najpierw uczy się żyć samotnie, potem zaś odkrywa, czego tak naprawdę pragnie.
Piękna obyczajowa opowieść o trudnych, kobiecych losach. H
Piękna obyczajowa opowieść o trudnych, kobiecych losach. H
Pokaż mimo toPrzyjemna, trochę sztampowa.
Przyjemna, trochę sztampowa.
Pokaż mimo toBardzo fajna powieść, szybko się czyta, fabuła wciąga. Zabrakło mi nieco pociągnięcia samego końca. Chciałam poczytać jeszcze, a tu już nic nie było.
Pokaż mimo toDla mnie książka rewelacyjna, dawno nie czytałam czegoś tak wciągającego.
Dla mnie książka rewelacyjna, dawno nie czytałam czegoś tak wciągającego.
Pokaż mimo toBardzo dobra opowieść,-wzruszająca, wciągająca .Rok 1929 i początek historii Beatie, przeplatane współczesnym wątkiem jej wnuczki. Wszystko się scala w piękną całość. Powieść trochę ala L.Riley. Polecam miłośnikom takich powieści
Pokaż mimo toPiękna historia. Polecam
Piękna historia. Polecam
Pokaż mimo toBardzo fajna książka. Czyta się z przyjemnością. Jest klimat, nastrój, tajemnica.
Czyli wszystko, co powinna zawierać.
Pokaż mimo toCzyli wszystko, co powinna zawierać.
,,Wzgórze Dzikich Kwiatów'' to przejmująca historia dwóch kobiet żyjących w różnym czasie. Ich losy są ze sobą splecione. Beattie, biedna i niezameżna matka, walczy z biedą i uprzedzeniami. Wbrew wszystkiemu i wszystkim zostaje właścicielką dobrze prosperującej farmy owiec w Tasmanii. Równolegle poznajemy historię Emmy, primabaleriny w Londyńskim Balecie Królewskim. Dopiero kontuzja uświadamia kobiecie, że praca pochłaniała całe jej życie. Emma niespodziewanie otrzymuje spadek po babce - posiadłość w Tasmanii, zwaną Wzgórzem Dzikich Kwiatów.
Od bardzo dawna żadna książka mnie tak nie poruszyła. Spodobały mi się bogate opisy scenerii, a także różnych emocji - od bólu serca, złości i frustracji aż po radość. Zarówno Beattie i Emma to silne postacie kobiece wykreowane w taki sposób, by każdy przynajmniej w części mógł się z nimi utożsamić. Niektóre części historii zostały opowiedziane za pomocą listów, co także przypadło mi do gustu. Ostatni z nich, napisany przez Beattie, sprawił, że po policzkach zaczęły spływać mi łzy.
Niestety odniosłam wrażenie, że autorka bardziej skupiła się na losach jednej bohaterki. Linie fabularne nie były jednakowo interesujące.
Mimo tego, gorąco polecam powieść wszystkim fanom kobiecej beletrystyki. Ta historia zdecydowanie zostanie ze mną na długo.
więcej Pokaż mimo toPrzepiękna...
Przepiękna...
Pokaż mimo toCudowna powieść..
Cudowna powieść..