Rok, który wszystko zmienił

Okładka książki Rok, który wszystko zmienił autora Georgia Bockoven, 9788378394150
Okładka książki Rok, który wszystko zmienił
Georgia Bockoven Wydawnictwo: Prószyński i S-ka literatura piękna
The year everything changed
2013-01-17
2013-01-17
978-83-7839-415-0
Marta Kisiel-Małecka

Kup Rok, który wszystko zmienił w ulubionej księgarnii

Rok, który wszystko zmienił

Oceny książki Rok, który wszystko zmienił

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rok, który wszystko zmienił

Bardzo ciepła książka. Dająca dużo komfortu podczas czytania. Pięknie opisany rozwój relacji między siostrami. Jedyny minus to rozwleczony początek.

To bardzo mądra książka.Nie zawsze jest tak jak nam się wydawało. Jessie to taki zły ojciec który porzucił swoje córki w dzieciństwie. Kobiety nie miały pojęcia o swoim istnieniu.Kazda z nich ma żal do ojca.By mogło się zdawać że to taki zły charakter ale z upływem przeczytanych stron calkiem inne jego oblicze nam się ukazuje.Dla mnie książka świetna.

Hm... Ciepła, dość ciekawa książka. Postacie dobrze zarysowane, autentyczne. Czegoś mi jednak brakowało... Jakiegoś elementu który sprawiałby, że nie mogłabym się od niej oderwać. Książka raczej nie zapadnie mi w pamięć.

767 użytkowników ma tytuł Rok, który wszystko zmienił na półkach głównych
99 użytkowników ma tytuł Rok, który wszystko zmienił na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Rok, który wszystko zmienił

Georgia Bockoven
Georgia Bockoven
Jest utytułowaną autorką bestsellerów sprzedanych na całym świecie w liczbie ponad trzech milionów egzemplarzy. Mieszka w Północnej Kalifornii z mężem Johnem.

Kruche szczęście Lisa Tucker
Kruche szczęście
Lisa Tucker
https://feminadomi.blogspot.com/2019/02/kruche-szczescie.html Lisa Tucker stworzyła bardzo ciekawych bohaterów. Trudno jest ich nie lubić, ale trudno też pałać do nich sympatią. Czyta się o nich troszkę jak o zjawisku. Młodzi, nieźle sytuowani, bardzo zaborczy w stosunku do swojego syna. Dmuchają i chuchają na niego jakby był ze szkła. Usuwają spod nóg każdą przeszkodę, nie pozwalają na samodzielne poznawanie świata, a kiedy w końcu się przełamują, kiedy Kyra pozwala dziecku pobawić się w przydomowym ogródku, on znika. I tu rozpoczyna się prawdziwa opowieść. Poznajemy losy Kyry i Davida, ich historię, ciemne sprawki, przeszłość, z której nie są dumni. Okazuje się, że nawet z pozoru niewinne osoby mają swoją historię, swoją przeszłość, która może mieć ogromny wpływ na przyszłość. Plusem powieści Lisy Trucker jest to, iż jej bohaterowie nie mają wydumanej tej wspomnianej przeszłości. Nie są to niestworzone historie, ale bardzo realne, dotykające wielu ludzi. Sposób dochodzenia do ich ujawnienia pokazuje, że Tucker to rasowa pisarka. Świetnie stopniuje fakty, bardzo dobrze prowadzi fabułę, nie ma tu gwałtownych zwrotów akcji, ale jest wyczuwalne napięcie, cała akcja i niedomówienia wzmagają naszą ciekawość. Mi było trudno oderwać się od książki, póki nie przeczytałam całej. Mimo, iż mnie fabuła bardzo zaciekawiła i nie oderwałam się od niej póki nie przeczytałam to nie dało się nie zauważyć, że miejscami akcja była dość nużąca, troszkę za bardzo autorka rozwlekała wydarzenia. Muszę również wspomnieć, iż wspomnienia, które układają się na cała akcję, nie są przedstawiane chronologicznie. Dla mnie to nie był problem, raczej doceniam ten fakt bo wprowadzał ożywienie, ale wiem, że nie każdy to lubi.
Femina domi - awatar Femina domi
Mama w czterech ścianach Samantha Wilde
Mama w czterech ścianach
Samantha Wilde
Jestem miło zaskoczona lekkością i swobodą tej książki. Autorka pięknie pokazuje tu wszystkie odcienie macierzyństwa, a przy tym włącza wątek romansowy, przez co powieść zyskuje zabawny, lekko sentymentalny ton. Jeśli szukacie poprawiacza humoru, to myślę, że to idealna pozycja! Joy jest świeżo upieczoną mamą i dopiero poznaje blaski i cienie macierzyństwa. Musi poradzić sobie z opieką nad synem, burzą hormonów, trudnymi emocjami, brakiem pomocy ze strony mamy, która planuje czwarty ślub i teściową, która delikatnie mówiąc nie jest zbyt miła i wciąż wspomina zmarłego męża. Do tego jej własny mąż, która po urodzeniu się Zacha zdaje się po prostu uciekać z domu. Co się wydarzy, gdy na horyzoncie pojawi się dawna miłość Joy? Czego można spodziewać się po tej książce? Przede wszystkim ogromnej dawki humoru i podejścia do życia z dystansem. W życiu młodej matki wiele się dzieje, z czego nie jest do końca zadowolona. Z jednej strony burza emocji, opieka nad noworodkiem i przytłaczająca rzeczywistość, z drugiej tęsknota za dawnym życiem i poczucie utraty dawnej siebie. Znajdziemy tu sporo macierzyńskich refleksji, jednak nie jest to tylko pozycja dla mam. To książka o tym czy warto wracać do przeszłości, jak ważna jest przyjaźń i miłość, jak wiele znaczą osoby wokół nas, jak ważna jest rozmowa i bycie uczciwym z innymi, ale przede wszystkim samym sobą, jak łatwo się pogubić i zboczyć z drogi. Jak wiele trzeba stracić by docenić to, co mamy? Czy da się wrócić do przeszłości? O sile przyjaźni, miłości, rodziny i macierzyństwa. Bohaterowie są tu niezwykle wyraźni i z charakterem, język momentami mocny, ale idealnie oddający rzeczywistość i emocje. “Mama w czterech ścianach” to książka z happy endem, przy której nie raz wybuchniemy śmiechem, ale i poczujemy więź z bohaterką.
mamakawaiksiazki - awatar mamakawaiksiazki
Druga strona szczęścia Seré Prince Halverson
Druga strona szczęścia
Seré Prince Halverson
Seré Prince Halverson opisuje jedno z najtrudniejszych aspektów, z jakim przychodzi zmierzyć się ludziom w życiu - strata. W tym przypadku odbywa się w różnych wymiarach, jedno: gdy traci się najcenniejsze bezpowrotnie i drugie: gdy początkowa utrata może przerodzić się w kolejny etap, dając wiarę w ludzi i odmienne spojrzenie w przyszłość. Ciekawy wątek miłości matki biologicznej i zastępczej sugerujący kontrę: biologia, czyli nić łącząca ponad wszystko, a bogata więź emocjonalna rodząca się dzień po dniu. Co decyduje o właściwych relacjach między dorosłymi, a dziećmi? W kategoriach prawa szala najczęściej przechyla się na korzyść rodziców biologicznych, co z punktu dzieci niekoniecznie ma swoje uzasadnienie w relacjach z danymi ludźmi. Czy zawsze można jednoznacznie przypisywać kobiecie, która urodziła, miłości do własnego dziecka? Miłość, jak każde głęboko odczuwane uczucie rodzi się powoli, poczynając od małej iskierki. A ta niekoniecznie w przypadku macierzyństwa musi wykiełkować, gdy kobieta jest jeszcze w ciąży, bądź nawet w chwili narodzin maluszka. "Druga strona szczęścia" jest poświęcona przede wszystkim uczuciom macierzyńskim, które mylnie przypisuje się za swoiste jedynie kobietom rodzącym. Autorka postanowiła przybliżyć, jak temat może wyglądać z puntu dwóch źródeł. Dwoje dzieci i dwie matki, które pragną je kochać i wychowywać. Każda z kobiet ma roszczenia i trudne do podważenia prawo, by uczestniczyć w życiu maluchów. Każda z nich, naznaczona wydarzeniami z przeszłości musi też pogodzić się z własnymi rozczarowaniami i stratami. Dyskusje jakie podejmują bohaterzy na pewno są godne uwagi. Odnoszą się do skomplikowanych życiowych sytuacji, które wiele człowieka kosztują i są trudne do przepracowania, jeśli nie miałoby się oparcia w rodzinie. Fabuła mimowolnie powoduje, że powoli przesuwamy się do przodu i analizujemy skutki podjętych kiedyś i dziś decyzji. Sugestywnie poprowadzony plan powodował, że raz skłaniałam się do argumentów jednej strony, to znów przychylnie patrzyłam na drugą, by gdzieś pomiędzy poczuć frustrację, a niekiedy i złość na to co robi jedna z matek. Dla mnie Elli, jak i Page, nie są wolne od popełniania błędów, czyli są w stu procentach ludzkie. Można je lubić albo nie, można uważać, że pod pewnymi względami podejście El jest naiwne, ale obie panie tak zostały ukształtowane w toku własnego życia, że tu i teraz reagują w taki właśnie sposób. Lektura Halverson była dla mnie ciekawym doświadczeniem, chociaż nie mogę potwierdzić, żeby w sposób bogaty ukazała całe zjawisko. Za mało w fabule blasków i cieni, za mało niuansów, które podbudowałyby psychologiczna warstwę. W pewnych fragmentach ma się do czynienia raczej z prześlizgiwaniem się przez zdarzeniach, niż zgłębianiem problemu. Trochę to wszystko uładzone, nad wyraz grzeczne. Mimo początkowych zapowiedzi, iż oto wkraczamy w burzliwy etap życia Elli Beene dostajemy całkiem wypieszczoną historyjkę. Obserwujemy, jak nagle, ktoś w żałobie, dręczony wyrzutami sumienia, przeżywa kolejne dni potykając się o nowe odkrycia na temat zmarłego partnera i jego relacji z była żoną, potrafi powściągnąć emocje. Nie myśli wiele o swoich odczuciach, choć niby ma na względzie dzieci, ale przy tym chce jeszcze dołożyć komfortu innym. Prawdziwa heros-kobieta. Stawanie się zbawczynią w sytuacji, która ją dotknęła i mocno wstrząsnęła, burząc dokładnie cały świat jest mało autentyczne i prowadzi akcję w kierunku hollywoodzkiej fabuły. To mój największy zarzut. Bo jest jeszcze mniejszy, który dotyczy sposobu prowadzenia narracji, a ta potrafiła momentami mnie znudzić i gubiłam się we własnych odczuciach względem oceny postępowania bohaterów. Nie mniej warto się przyjrzeć dokonywanym przez Autorkę analizom ludzkich i bardzo realnych problemów.
Aksamitt - awatar Aksamitt
Matka Pearl Maureen Lee
Matka Pearl
Maureen Lee
"Matka Pearl" autorstwa Maureen Lee to poruszająca powieść, która przenosi czytelnika w inny czas i świat, dostarczając zarówno emocji, jak i refleksji na temat relacji rodzinnych i miłości. Fabuła tej książki ukazuje życie Pearl, kobiety silnej, pełnej determinacji i poświęcenia dla swojej rodziny. Jako matka, żona i przyjaciółka, staje w obliczu różnych wyzwań i trudności, ale mimo to nie traci wiary w lepsze jutro. Historia ta jest jednocześnie pełna wzruszeń i inspirująca. Maureen Lee doskonale oddaje atmosferę epoki, ukazując zwyczaje, obyczaje i trudności życia codziennego. Wprowadza czytelnika w świat postaci, z którymi łatwo się utożsamić, co sprawia, że historia nabiera głębokiego znaczenia. Główna bohaterka, Pearl, staje się symbolem siły kobiet w obliczu trudności losu. Jej determinacja, miłość do rodziny i gotowość do poświęceń sprawiają, że czytelnik z łatwością może się z nią utożsamić. Przez kolejne strony powieści śledzimy jej losy, uczestniczymy w jej radościach i smutkach, a także obserwujemy, jak rozwija się jako kobieta. Powieść Maureen Lee to nie tylko opowieść o jednej rodzinie, ale także podróż w czasie, która pozwala zrozumieć, jak wiele się zmieniło, a jednocześnie, jak wiele pozostało niezmiennych wartości. Autorka umiejętnie snuje wątki, które łączą się w spójną całość, tworząc opowieść pełną napięcia i wzruszeń. "Matka Pearl" to lektura, która pozwala zanurzyć się w świat emocji, przemyśleń i relacji międzyludzkich. To książka dla tych, którzy cenią sobie poruszające historie rodzinne i chcą zanurzyć się w życie bohaterów, pełne wyzwań i niezwykłych chwil. Maureen Lee stworzyła dzieło, które z pewnością zostanie w pamięci czytelnika na długo po zakończeniu lektury.
LubiemCzytać - awatar LubiemCzytać

Cytaty z książki Rok, który wszystko zmienił