Na prerii
- 1992-01-01
- 1992-01-01
- 54 min.
- Maria Czarnecka-Szostek
Świadek prehistorii; koń Przewalskiego. Pieski preriowe zbudowały sieć podziemnych korytarzy o powierzchni 600 km kwadratowych, w której mieszkało 400 milionów osobników. Do najszybszych zwierząt na świecie należy antylopa widłoroga (80 km/h) i zając wielkouchy (70 km/h). W ciągu minuty mrówkojad wielki może ponad 150 razy zanurzyć język w termitierze. Emu, jedne z największych ptaków na świecie nie potrafi latać. Pancernik długoogonowy jest jednym z nielicznych ssaków posiadających pancerz.
Fascynujące historie o bardziej lub mniej znanych zwierzętach preriowych.
Fascynujące historie o bardziej lub mniej znanych zwierzętach preriowych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSam tytuł może być trochę mylący. Książka opowiada o ciekawych gatunkach zwierząt występujących na preriach, pampach, stepach i niektórych innych biomach oraz ekosystemach, w których przeważają niskie rośliny, głównie trawy. Książka jest bardzo dobrze napisana i ilustrowana. Ilustracje do książki wykonał John Barber. Ilustracje świetne, nawet więcej niż świetne. Teksty o zwierzętach także niezwykle interesujące.
Książka rozpoczyna się od przedmowy pt. "Prerie i pampy". Następnie autor omawia ciekawe gatunki związane z otwartymi ternami trawiastymi. Mówi więc o bizonach, kojotach, antylopach widłorogich, pieskach preriowych, gofferach, cietrzewiach ostrosternych, zającach wielkouchych, pancernikach, wampirach, mrówkojadach wielkich, marach, emu, dingo, kangurach rudych, papużkach falistych, koniach Przewalskiego, kuropatwach, dzierlatkach, sowach błotnych, chomikach, dropiach, skarabeuszach świętych. Gatunki z dwóch gromad kręgowców (ptaki i ssaki) i jeden owad. Po tymże spisie można zobaczyć, że są to gatunki i grupy gatunków z wszystkich kontynentów za wyjątkiem Antarktydy. Na końcu książki znajdziemy posłowie pt. "Zajrzyjmy do atlasu...", gdzie autor wyjaśnia między innymi pokrótce terminy preria, pampa i step.
Książka ogólnie bardzo ciekawa, godna polecania i może zainteresować młodszych i starszych czytelników.
Sam tytuł może być trochę mylący. Książka opowiada o ciekawych gatunkach zwierząt występujących na preriach, pampach, stepach i niektórych innych biomach oraz ekosystemach, w których przeważają niskie rośliny, głównie trawy. Książka jest bardzo dobrze napisana i ilustrowana. Ilustracje do książki wykonał John Barber. Ilustracje świetne, nawet więcej niż świetne. Teksty o...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toinformacje zawarte w tym tomie cyklu przybliżają faunę prerri
informacje zawarte w tym tomie cyklu przybliżają faunę prerri