Potilla
- 2011-10-03
- 2005-10-29
- Emilia Bielicka
- wróżka magia
Potilla jest malutką, ale potężną królową wróżek. Pozbawiona mocy przez złego złodzieja prosi o pomoc nieśmiałego chłopca, Arthura. Razem muszą uratować pozostałe wróżki i odzyskać królestwo. Wyruszają więc w pełną przygód podróż. Wspaniała historia o fantastycznym świecie wróżek, mocy prawdziwej przyjaźni i odwadze, która ujawnia się w najmniej oczekiwanych momentach.
Książka zaciekawiła mnie dlatego, że czytałam niektóre książki z serii "Księżycowy kamień". Książka opowiada o wróżkach a konkretnie to o Potilli małej królowej wróżek. Autorką jest Cornelia Funke, która pisze książki dla dzieci i młodzieży. Światowym bestsellerem jest pierwsza część "Atramentowej trylogii". Gdy wróżką zagraża niebezpieczeństwo, Potilla zwraca sią o pomoc do Artura. Artur to nieśmiały chłopiec, który przyjechał do cioci i do kuzynów. Kuzyni Ben i Brunon dokuczają chłopcu z wielu powodów np. że Artur przyjaźni się z Esterką, i że jest niski. Artur nigdy nie widział wróżek więc jest zdziwiony gdy Potilla prosi go o pomoc. Książkę polecam dzieciom w różnym wieku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka raczej dla małych dzieci, niezbyt ciekawa.
Książka raczej dla małych dzieci, niezbyt ciekawa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiązka jest supe.r
Ksiązka jest supe.r
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardziej dla dzieci niż dla dorosłych, lecz warto czasami oderwać się od naszej rzeczywistości :)