Droga mleczna
- Mamania
- 2010-01-01
- 2010-01-01
- Agnieszka Abémonti-Świrniak
- dziecko rodzicielstwo bliskości karmienie piersią
o Drogę mleczną powinna sięgnąć każda przyszła mama, która chciałaby z sukcesem karmić swoje dziecko piersią. Jej autorka jest francuską ekspertką od laktacji, wieloletnią prezeskę La Leche League, największej międzynarodowej organizacji wspierającej karmienie piersią. W przystępny i ciepły sposób opisuje to, czego młoda mama może spodziewać się po pierwszych chwilach z noworodkiem, przeprowadza ją przez trudne momenty, obala laktacyjne mity, przedstawia zdrowotne aspekty karmienia piersią, lecz przede wszystkim uczy kobiety zaufania - do siebie, swojego ciała i nowonarodzonego dziecka.
W przeciwieństwie do tego, co możecie usłyszeć, propagowanie wyłącznego karmienia piersią przez pierwsze miesiące życia dziecka nie jest powrotem do przeszłości. Wręcz przeciwnie – to całkiem nowa koncepcja, która ma dać kobietom wspaniałą wiarę we własne możliwości, stwarzając jednocześnie nowe pokolenie dzieci zdrowszych i szczęśliwszych.
Fragment książki Droga mleczna
Warto sięgnąć po tę pozycję, wprawdzie głównie odwołuje się do realiów Francji, ale wydawnictwo zadbało o to by nie pominąć informacji, jak dane zjawisko wygląda w Polsce. Sama miałam problemy (musiałam dokarmiać),więc wiem jakie to trudne, gdy brakuje wsparcia. Książkę otrzymałam od innej mamy, której już nie była potrzebna, szkoda, że nie przeczytałam jej przed porodem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka o karmieniu piersią jednak pod kątek pewnej filozofii i wiedzy o korzyściach z tego płynących. Nie znajdziesz tu natomiast zbyt wielu praktycznych porad. Absolutnie warta przeczytania, zwłaszcza, że pomaga dobrze przygotować się psychicznie do karmienia piersią. Jednak nie jako jedyna pozycja o tym temacie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytana drugi raz :-)
Bardzo ciekawa i fajnie napisana książka o karmieniu piersią!
Przeczytana drugi raz :-)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa i fajnie napisana książka o karmieniu piersią!