Pożywienie roślinne i rolnictwo w rozwoju dziejowym
- Kategoria:
- nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
- Wydawnictwo:
- Krośnienska Oficyna Wydawnicza
- Data wydania:
- 2015-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2015-01-01
- Liczba stron:
- 409
- Czas czytania
- 6 godz. 49 min.
- Język:
- polski
Oddajemy w ręce Czytelnika reprint książki Adama Maurizio „Pożywienie roślinne i rolnictwo w rozwoju dziejowym”, wydanej w 1926 roku w Warszawie, a w kolejnych latach w języku niemiecku i francuskim Berlinie i Paryżu.
Adam Maurizio (1862 – 1941) urodził się w Krakowie. Był synem szwajcarskiego emigranta, Parysa Maurizio, który osiadł w tym mieście na stałe i założył popularną w owym czasie cukiernię (obecnie „Redolfi”). Adam kształcił się początkowo w rodzinnym mieście, przejawiając duże zainteresowanie naukami przyrodniczymi. Już we wczesnej młodości zajął się polityką – był znanym działaczem socjalistycznym w Krakowie. Dwukrotnie aresztowany, skazany został na 4 miesiące więzienia i wydalenie z granic Austrii. W tej sytuacji udał się do Szwajcarii i tam kontynuował naukę na uczelniach w Zurychu, Genewie i Bernie.
W 1907 roku objął katedrę botaniki na Politechnice Lwowskiej, gdzie pracował do 1923 roku, kiedy przeszedł na emeryturę. Niedługo jednak pozostawał „w stanie spoczynku”, gdyż w 1927 roku został profesorem na Wydziale Farmacji Uniwersytetu Warszawskiego. W 1935 roku wrócił do Szwajcarii i tam mieszkał do końca życia. Adam Maurizio uznawany jest za jednego z twórców nowoczesnej bromatologii – nauki zajmującej się badaniem żywności. Stworzył od podstaw jedną z jej gałęzi – historię pożywienia. Opublikował na ten temat ponad 100 artykułów i 21 większych prac w postaci książkowej. Jedną z najważniejszych, wręcz fundamentalnych jest ta publikacja. Obejmuje ona zagadnienia pożywienia roślinnego od czasów starożytnych po współczesne autorowi.
„Pożywienie roślinne” to jedna z moich ulubionych książek, która zainspirowała mnie do głębszych badań nad dzikimi roślinami jadalnymi. To jedno z największych dzieł w historii nauki o pożywieniu, w którym autor zadziwia nas swoją erudycją. Około połowy książki autor poświęcił roślinom dziko rosnącym, ale druga połowa tego wielkiego dzieła to głównie rozważania nad historią chleba.
dr hab. Łukasz Łuczaj, autor „Dzikiej kuchni”
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Klasyka tematu. Być może część informacji została w dobie dzisiejszej nauki uaktualniona, ale dzieło godne polecenia.
Klasyka tematu. Być może część informacji została w dobie dzisiejszej nauki uaktualniona, ale dzieło godne polecenia.
Pokaż mimo toFantastycznie napisany i mądrze ułożony podręcznik dla każdego. Rozwiewa wszelkie wątpliwości na przekór pogłoskom dziejowym jakoby człowiek miałby być myśliwym i jasno przez potwierdzenie wieloletnimi badaniami ukazuje naszych przodków jako zbieraczy dziko rosnącego pożywienia, którzy następnie organizują się w grupy rolników osiadłych i uprawiających ziemię.
Polecam i życzę miłej lektury.
Fantastycznie napisany i mądrze ułożony podręcznik dla każdego. Rozwiewa wszelkie wątpliwości na przekór pogłoskom dziejowym jakoby człowiek miałby być myśliwym i jasno przez potwierdzenie wieloletnimi badaniami ukazuje naszych przodków jako zbieraczy dziko rosnącego pożywienia, którzy następnie organizują się w grupy rolników osiadłych i uprawiających ziemię.
więcej Pokaż mimo toPolecam i...