Asasyni. Legendarni zabójcy w czasach krucjat

Okładka książki Asasyni. Legendarni zabójcy w czasach krucjat autora Jerzy Hauziński, 9788379764235
Okładka książki Asasyni. Legendarni zabójcy w czasach krucjat
Jerzy Hauziński Wydawnictwo: Wydawnictwo Poznańskie historia
historia
2016-06-02
2016-06-02

Kup Asasyni. Legendarni zabójcy w czasach krucjat w ulubionej księgarnii

Oceny książki Asasyni. Legendarni zabójcy w czasach krucjat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Asasyni. Legendarni zabójcy w czasach krucjat

Książkę porzuciłam około w połowie. Zaciekawiona tematem po ogrywaniu gier z serii Assassin's Creed, jestem zawiedziona. Temat asasynów jest bardzo rozległy i naprawdę szanuje autora za posiadaną wiedzę, jednak cały czas czytając książkę gubiłam się, traciłam wątek i musiałam kilka razy powtarzać te same zdania i próbować rozkminić ich sens i chronologię wydarzeń.
Panuje w niej słownictwo naukowe, więc ci, którzy oczekują od tej książki powieści fabularnej - niech sobie odpuszczą, bo z całą pewnością nie przypadnie im do gustu.
Wzięłam dzieło Jerzego Hazińskiego do przeczytania w wakacyjny wyjazd nad morzem, aby również poszerzyć swoją wiedzę historyczną w tym temacie. Jednak odrzuciło mnie zwykłe zagubienie od kontynuowania czytania ,,Asasynów".

Panuje w...

Jeśli ktoś sięgnął po tę książkę, bo jest fanem serii gier "Assassin`s Creed" to ten tytuł na pewno nie będzie dla niego. Jest ona napisana w sposób ściśle naukowy i podchodzi do tematu asasynów typowo pod kątem historycznym. Uświadczymy w niej mnóstwo muzułmańskich nazwisk nie do zapamiętania oraz innych szczegółów dotyczących rozwoju tej budzącej strach sekty na terenie XII-wiecznej Syrii. Niestety, nie dowiemy się nic stricte o życiu Nizarytów, treningu, metodach eliminacji wyznaczonych celów, kamuflażu,itp. Dlatego uważam, że książka jest zbyt jednowymiarowa i za bardzo skupia się na faktach historycznych, władcach i datach, a mniej na samych asasynach. Niemniej jednak dla fanów historycznych niuansów ta książka może się wydać idealna.

Porzuciłem dokładnie w połowie. Autor ma dużą wiedzę na opisywany temat. Problem w tym, że kompletnie nie umie jej przekazać. W pracy panuje straszliwy chaos, mimo szczerych chęci nie sposób się w tym bałaganie połapać. Plus ciężkawy styl pełen "jak to później opiszę", "jak to wykazałem wcześniej". Nie ma sensu się katować.

286 użytkowników ma tytuł Asasyni. Legendarni zabójcy w czasach krucjat na półkach głównych
62 użytkowników ma tytuł Asasyni. Legendarni zabójcy w czasach krucjat na półkach dodatkowych

Okładka książki Bezpieczeństwo Polski w Europie Bolesław Andrzejewski, Marceli Burdelski, Andrzej Chodubski, Zbigniew Danielewicz, Andrzej Dubicki, Tadeusz Dubicki, Jerzy Hauziński, Pilżys Jan, Piotr Jóźwiak, Michał Klimecki, Jacek Knopek, Marceli Kosman, Janusz Odziemkowski, Jerzy Adam Radomski
Okładka książki Historia Iranu Piotr Balczyński, Jerzy Hauziński, Anna Krasnowolska, Marek Jan Olbrycht, Marek Smurzyński
Okładka książki Wędrówka i etnogeneza w starożytności i w średniowieczu Jan Chochorowski, Ilona Czamańska, Małgorzata Dąbrowska, Władysław Duczko, Krzysztof Fokt, Stanisław Grzybowski, Jerzy Hauziński, Grzegorz Jawor, Jerzy Kolendo, Zofia Kurnatowska, Christian LÜBKE, Wojciech Mruk, Vincent Múcska, Michał Parczewski, Jan M. Piskorski, Jan Prostko-Prostyński, Andrzej Sakson, Maciej Salamon, Joachim Śliwa, Sławomir Sprawski, Krzysztof Stopka, Jerzy Strzelczyk, Stanisław Turlej, Lech A. Tyszkiewicz, Marek Wilczyński, Ewa Wipszycka, Marcin Wołoszyn, Zenon Woźniak, Piotr Wróbel, Hanna Zaremska, Stefan Zawadzki, Adam Ziółkowski
Okładka książki Historia Albanii Tadeusz Czekalski, Jerzy Hauziński, Jan Leśny
Historia Albanii Tadeusz Czekalski, Jerzy Hauziński, Jan Leśny
Jerzy Hauziński
Jerzy Hauziński
prof. dr hab. Jerzy Hauziński - polski historyk, miediewista, orientalista i wykładowca akademicki. Urodził się w Poznaniu. Absolwent Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu (historia). Specjalista z zakresu orientalistyki (z naciskiem na Bliski Wschód),historii powszechnej średniowiecza oraz religioznawstwa, ze szczególnym uwzględnieniem islamu. Wykładowca Uniwersytetu Wrocławskiego, Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie oraz Akademii Pomorskiej w Słupsku. Członek Polskiej Akademii Nauk (PAN). Odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. Wybrane publikacje książkowe: "Burzliwe dzieje Kalifatu Bagdadzkiego" (PWN, 1993),"Irańskie intermezzo. Dzieje Persji w średniowieczu VII-XV w." (Wydawnictwo Adam Marszałek, 2008),"Fryderyk II Hohenstauf. Cesarz rzymski" (Wydawnictwo Poznańskie, 2015),"Asasyni. Legendarni zabójcy w czasach krucjat" (Wydawnictwo Poznańskie, 2016).

Cytaty z książki Asasyni. Legendarni zabójcy w czasach krucjat

Dodaj cytat z książki Asasyni. Legendarni zabójcy w czasach krucjat