Domowe kiszonki, które leczą
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo RM
- Data wydania:
- 2020-07-29
- Data 1. wyd. pol.:
- 2020-07-29
- Liczba stron:
- 224
- Czas czytania
- 3 godz. 44 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381512435
- Tagi:
- kiszenie fermentacja zdrowie poradnik przepis ogórki buraki
Wraz z modą na zdrowie przyszła także moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe – to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności – naturalny, pozbawiony wszelkich dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na… zamknięcie lata w słoiku.
W książce znajdziesz 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia, jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Co więcej, dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich niezwykłe zalety zdrowotne.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 16
- 9
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
Nie każdy je lubi, jedni je kochają drudzy nienawidzą, naukowo udowodniono, że poprawiają odporność, wspomagają układ hormonalny oraz układ pokarmowy.
🍏 Kiszonki to także naturalne źródło wielu witamin, szczególnie A i C.
🥒 Nie każdy wie, że kiszone warzywa i owoce to naturalne probiotyki.
🍏 Do tego kiszonki są ogromnym źródłem pierwiastków jak potas, wapń, fosfor i magnez, a proces fermentacji wspiera przyswajanie przez organizm.
Wszyscy znamy ogórki kiszone i kapustę, ale czy mieliście okazje spróbować kiszone jabłka oraz kiszoną marchewkę?
Domowe kiszonki można robić z niemal każdych warzyw i owoców tego dowiedziałam się dzięki tej książce! Zdrowe i smaczne kiszonki na cztery pory roku, dużo zdrowia i pyszności!
Przygotowanie kiszonek z pozoru nie wydaje się trudne i nie wymaga specjalnych umiejętności, jednak należy zwrócić uwagę na pewne kwestie, które zostają poruszone we wstępie.
W tej książce znajdziecie przepisy między innymi na:
✔zakwas z buraków
✔kiszona fasolka szparagowa
✔kiszona dynia
✔kiszone cebulki
✔kiszone pomidory
✔papryka kiszona
Smacznych przepisów!
Nie każdy je lubi, jedni je kochają drudzy nienawidzą, naukowo udowodniono, że poprawiają odporność, wspomagają układ hormonalny oraz układ pokarmowy.
więcej Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🍏 Kiszonki to także naturalne źródło wielu witamin, szczególnie A i C.
🥒 Nie każdy wie, że kiszone warzywa i owoce to naturalne probiotyki.
🍏 Do tego kiszonki są ogromnym źródłem pierwiastków jak potas, wapń, fosfor i...