Alkohole w Polsce i na świecie
Książka „Alkohole w Polsce i na świecie – przewodnik barmana” autorstwa Macieja Zarzeckiego (założyciel Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów) i Łukasza Zarzeckiego (trener w Ogólnopolskiej Szkole Barmanów) to ekskluzywnie wydana, bogato ilustrowana, 360-stronicowa publikacja. Zawiera 310 ilustracji obrazujących opisywane alkohole (zdjęcia butelek, destylarni, magazynów leżakowych, aparatury destylacyjnej, poszczególnych etapów produkcji, koktajli, zdjęcia historyczne, mapki ilustrujące regiony produkcji i wiele innych).
To jedyna na polskim rynku tak kompleksowa publikacja przedstawiają świat mocnych alkoholi, takich jak: wódka, wódki gatunkowe, gin, whisky (Szkocja, Irlandia, Stany Zjednoczone, Kanada, Japonia), brandy, koniak, armaniak, calvados, brandy de Jerez, likiery (dokładny opis ponad 50 marek!), tequila, mezcal, sotol i inne. Autorzy skupili się na ukazaniu w/w alkoholi przede wszystkim przez pryzmat polskiego rynku, opisanych jest jednak również wiele marek, które choć w Polsce nie są powszechne, to nie sposób ich pominąć ze względu na znaczenie na świecie i rolę, jaką odgrywają w klasycznej miksologii. Jeden z rozdziałów został poświęcony niszowym, regionalnym polskim producentom, którzy tworzą doskonałe, unikatowe alkohole, nawiązujące do niezwykle bogatej tradycji polskiego gorzelnictwa. Poza napojami spirytusowymi obszerne rozdziały dotyczą także piwa, wermutów i klasycznych koktajl.
Autorzy nawiązali współpracę ze specjalistami z kilku dziedzin. Rozdział zatytułowany „Historia i technologia napojów alkoholowych” napisała dr hab. Edyta Lipińska z Zakładu Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności w SGGW w Warszawie. Wermuty opisuje Michał Bardel, redaktor naczelny magazynu „Czas Wina”, autor licznych publikacji z zakresu wiedzy o winie. Autorem rozdziału o piwie jest Maciej Chołdrych, założyciel firmy Piwoznawcy, konsultant branży piwowarskiej i wybitny popularyzator wiedzy o piwie w Polsce. Ostatni rozdział o historii kultowych napojów mieszanych napisali Rafał Ciesielski i Jacek Wojdyło z BarMagazyn.pl.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 15
- 14
- 6
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
Bardzo dobra pozycja dotycząca alkoholi. W sumie mógłbym się pokusić o określenie najlepsza, ale swoją drogą nie wiem czy nie wygrywa trochę walkowerem ... Aż dziw bierze, że w naszym trunkowym kraju jest tak mało rzetelnych pozycji książkowych poświęconych alkoholom ... czemu jest taka dobra ? Po pierwsze zakres materiału: książka jest podzielona na kilka obszernych rozdziałów poświęconych rożnym rodzajom alkoholi: wódki, whisky, giny, nalewki, piwa i końcowy rozdział poświęcony koktajlom. Autor całkiem świadomie pominął wina: to obszerny temat nie do końca powiązany z kulturą barową (a książka ma podtytuł dedykowany barmanom), poza tym powstało na ten temat sporo odrębnych pozycji. Po drugi merytoryka, w każdym rozdziale znajdziemy historię trunku, najbardziej znane marki i sposoby spożywania - wszystko jasno i przejrzyście napisane w bardzo przystępny sposób. Kolejny atut to wydanie: twarda okładka, kredowy papier, bardzo dobre zdjęcia - wydanie praktycznie albumowe. szczerze mówiąc z wad zabrakło mi opisu dwóch trunków które okazjonalnie lubię wypić: sake i absyntu, wydaje mi się że nie są jakoś strasznie niszowe, a na pewno mają ciekawą historię i rytuał spożywania. Mała to jednak wada, a książka naprawdę godna polecenia.
Bardzo dobra pozycja dotycząca alkoholi. W sumie mógłbym się pokusić o określenie najlepsza, ale swoją drogą nie wiem czy nie wygrywa trochę walkowerem ... Aż dziw bierze, że w naszym trunkowym kraju jest tak mało rzetelnych pozycji książkowych poświęconych alkoholom ... czemu jest taka dobra ? Po pierwsze zakres materiału: książka jest podzielona na kilka obszernych...
więcej Pokaż mimo to