Poza schematem. Sekrety ludzi sukcesu

- Rafał Śmietana
- Znak
- sekrety ludzie sukces
- Outliers: the story of success
- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Rafał Śmietana
- Punkty Przełomowe
- sekrety ludzie sukces
DŁUGO OCZEKIWANA KSIĄŻKA JEDNEGO ZE 100 NAJBARDZIEJ WPŁYWOWYCH LUDZI NA ŚWIECIE
Czy talent jest przereklamowany?
Czy aby odnieść sukces, trzeba „dobrze się urodzić”?
Jakie są składowe sukcesu?
Najnowsza książka Malcolma Gladwella to podróż w świat ludzi najlepszych, najwspanialszych, odnoszących największe sukcesy i najbardziej sławnych. Jacy oni są? Czym różnią się od nas - przeciętniaków? Co sprawia, że są tacy niezwykli? Gladwell daje niekonwencjonalną odpowiedź: aby poznać ich sekret, powinniśmy przyglądać się nie temu, jacy są, ale temu, skąd do nas przychodzą. Powinniśmy przyjrzeć się ich rodzinom, kulturze, miejscu pochodzenia, pokoleniu... Dzięki temu dowiemy się, co uczyniło The Beatles najsłynniejszym zespołem w dziejach, skąd się wzięli milionerzy tacy jak Bill Gates czy najlepsi piłkarze świata.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Uparcie trzymamy się poglądu, że sukces jest prostą funkcją indywidualnych zdolności, a świat, w którym wszyscy dorastamy, i reguły, które s...
Rozwińjeżeli ciężko pracujesz,masz własne zdanie,myślisz i masz wyobraźnie,możesz ukształtować świat według własnych pragnień.
Na pierwszy rzut oka dokonania znanych prawników, fenomenalnych matematyków i producentów oprogramowania wykraczają poza osiągnięcia zwykłyc...
Rozwiń
Opinie [75]
Genialna książka z jednej strony pokazująca że wieloletnią i ciężką pracą można osiągnąć sukces a jednocześnie przedstawiająca sylwetki osób które po prostu były w odpowiednim miejscu i czasie co w połączeniu ze szczęściem i serią fortunnych zdarzeń wzbiły się na kompletnie inny poziom względem społeczeństwa.
Pokaż mimo toSuper przyjemnie się czyta :) Fajnie przedstawione historie i opowiadania. Jednym zdaniem - Szczęście to jednak trzeba mieć w życiu :)
Pokaż mimo toStudium socjologiczne jednostki, społeczeństwa na tle najnowszej historii. Jak środowisko i wydarzenia wpływają na to, że jednostka osiągnie sukces lub nie. Jaki wpływ mają na to ludzie, którzy nas otaczają. Fajne studium, czasem może otwierać oczy, ale raczej nic nie wnosi do własnego rozwoju osobistego.
Pokaż mimo toJedna z lepszych książek jakie czytałam. Dużo przykładów z życia. Skłania do refleksji! Gorąco polecam.
Pokaż mimo toAutor bezlitośnie rozprawia się z łzawymi i hollywoodzkimi mitami o sukcesie oraz ludziach, którzy go odnieśli. Przedstawia dokładną analizę czynników wpływających na osiągnięty przez jednostkę sukces: kapitał kulturowy, kulturę pracy własnej, odpowiednio ukształtowaną osobowość. Zwraca również uwagę na czynniki całkowicie zewnętrze: odrobinę szczęścia, bycie w odpowiednim...
więcejPrzekonała mnie do zmiany opinii. Dałbym wyższą ocenę gdyby każdy z rozdziałów był tak interesujący jak dwa pierwsze.
Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka, w której wszystko jest pokazane, tak jak lubię - czyli poprzez historie i przykłady. Główny wniosek - sam talent i ciężka praca nie zawsze wystarczą. Często potrzebny jest też dobry układ zdarzeń - czyli potocznie tzw. szczęście.
Pokaż mimo toNie jest to książka typowo coachingowa na co by wskazywał tytuł. Powiedziała bym że wręcz przeciwnie. Treść zaprzecza wmawianemu przez gros domorosłych coachów typu "jesteś zwycięzcą". Pokazuje ona od jak wielu składowych zależy sukces. Autor bardzo dużo miejsca poświęca odniesieniom do badań naukowych i wiedzy specjalistów w różnych dziedzinach. Bez zawahania umieściłam...
więcejBardzo ciekawy temat. Napisana lekkim piórem. Prawdziwa przyjemność czytania.
Pokaż mimo toSuper się czytało. Ciekawa teza przedstawiona przez Malcolma Gladwella i ciekawe argument poparte wielkimi nazwiskami. Była to pierwsza pozycja, po która sięgnąłem tego autora. W kolejce pozostaje „Punkt przełomowy” i „Błysk” :)