Wojna 2022: eseje, wiersze, dzienniki

Kup Wojna 2022: eseje, wiersze, dzienniki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wojna 2022: eseje, wiersze, dzienniki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wojna 2022: eseje, wiersze, dzienniki

Jeśli chcesz wiedzieć co myślą i czują ludzie, którzy bezpośrednio uczestniczą w tej wojnie to jest to książka dla Ciebie, nie jest jednoznaczna, z wielu perspektyw i miejsc, bardzo ciekawa i wzruszajaca.

55 użytkowników ma tytuł Wojna 2022: eseje, wiersze, dzienniki na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Wojna 2022: eseje, wiersze, dzienniki na półkach dodatkowych

Okładka książki Moja Europa. Dwa eseje o Europie zwanej Środkową Jurij Andruchowycz, Andrzej Stasiuk
Okładka książki Piszą, więc żyją. Pierwszych sto dni wojny Jurij Andruchowycz, Sofija Andruchowycz, Kateryna Babkina, Ołeksandr Bojczenko, Andrij Bondar, Ołeksandr Irwaneć, Andrij Lubka, Wasyl Machno, Roman Małynowski, Taras Prochaśko, Mykoła Riabczuk, Ostap Sływynski, Jurij Wynnyczuk
Okładka książki 100 wierszy wolnych z Ukrainy Jurij Andruchowycz, Kateryna Babkina, Natalia Belczenko, Łeś Bełej, Natałka Biłocerkiweć, Mirek Bodnar, Andrij Bondar, Witalij Boryspołeć, Iryna Ciłyk, Tomasz Dejak, Ołeksandr Gordon, Ołeksandr Irwaneć, Lubow Jakymczuk, Ołeksandr Kabanow, Wasyl Karpiuk, Marianna Kijanowska, Wano Krueger, Hałyna Kruk, Switłana Lisowska, Wasyl Łoziński, Andrij Lubka, Ołeh Łyszeha, Wasyl Machno, Anna Malihon, Bohdana Matijasz, Kostiantyn Moskałeć, Maria Mykycej, Dmytro Pawłyczko, Hałyna Petrosaniak, Wołodymyr Rafiejenko, Mykoła Riabczuk, Hryhorij Semenczuk, Wasyl Słapczuk, Ostap Sływynski, Eliasz Strongowski, Wasyl Symonenko, Julia Szeket, Jurij Wynnyczuk, Serhij Żadan
Okładka książki Worochtarium Jurij Andruchowycz, Ołeksandr Bojczenko, Orest Drul
Worochtarium Jurij Andruchowycz, Ołeksandr Bojczenko, Orest Drul
Jurij Andruchowycz
Jurij Andruchowycz
Jurij Andruchowycz (1960); prozaik, poeta, eseista, tłumacz. Założyciel grupy poetyckiej Bu-Ba-Bu. W Polsce ukazały się cztery jego powieści: "Rekreacje", "Moscoviada. Powieść grozy", "Perwersja" oraz "Dwanaście kręgów", za którą został odznaczony w 2006 roku Leipziger Buchpreis, przyznawaną za dzieła przyczyniające się do porozumienia europejskiego oraz Literacką Nagrodą Europy Środkowej Angelus, tomy esejów: "Erz-herz-perc", "Moja Europa. Dwa eseje o Europie zwanej Środkową" (wspólnie z Andrzejem Stasiukiem) i "Ostatnie terytorium. Eseje o Ukrainie", tom poezji "Piosenki dla martwego koguta" i płyty "Samogon" (z muzyką zespołu Karbido) oraz "Andruchoid" (słowa: Jurij Andruchowycz, muzyka: Mikołaj Trzaska, Wojtek Mazolewski, Macio Moretti). Mieszka w Iwano-Frankiwsku.

Cytaty z książki Wojna 2022: eseje, wiersze, dzienniki

Dodaj cytat z książki Wojna 2022: eseje, wiersze, dzienniki