Na wschód od zachodu: Apokalipsa – Rok drugi

Okładka książki Na wschód od zachodu: Apokalipsa – Rok drugi autora Nick Dragotta, Jonathan Hickman, 9788367571029
Okładka książki Na wschód od zachodu: Apokalipsa – Rok drugi
Jonathan HickmanNick Dragotta Wydawnictwo: Mucha Comics Cykl: Na wschód od zachodu: Apokalipsa (tom 2) komiksy
komiksy
Na wschód od zachodu: Apokalipsa (tom 2)
East of West: The Apocalypse - Year Two
2023-01-20
2023-01-20
Marek Starosta

Kup Na wschód od zachodu: Apokalipsa – Rok drugi w ulubionej księgarnii

Oceny książki Na wschód od zachodu: Apokalipsa – Rok drugi

OPINIE i DYSKUSJE o książce Na wschód od zachodu: Apokalipsa – Rok drugi

Na Wschód od Zachodu: Apokalipsa – Rok Drugi to kontynuacja, która absolutnie nie bierze jeńców. To westernowe postapo rozkręca się jeszcze grubiej, jeszcze dziwniej i jeszcze bardziej wciągająco.

Fabuła to istny kocioł: rozbudowana polityczna intryga rozbita na mnóstwo frakcji, pradawne wierzenia mieszające się z futurystyczną technologią i w tym wszystkim czterej jeźdźcy apokalipsy spacerujący po amerykańskiej ziemi. W centrum tego chaosu mamy Śmierć, która szuka swojego porwanego syna, będącego częścią jakiegoś pokręconego, technologicznego eksperymentu. Oczywiście nad tym wszystkim wisi widmo nadchodzącej apokalipsy.

I serio, dzieje się tu tak dużo, że momentami można się zgubić. Są fragmenty, gdzie nie ogarniałem, kto z kim i przeciw komu. A jednak to nie przeszkadza! Ten komiks ma w sobie coś hipnotyzującego. Świat jest tak cudownie pokręcony, brutalny i jednocześnie fascynujący, że trudno się oderwać.

Robotę robi klimat: dziwny, niepokojący, oryginalny miks westernu i postapokalipsy, którego właściwie nie ma do czego porównać. Do tego dochodzą postacie: każda frakcja ma swoich enigmatycznych wodzów, co jeszcze bardziej podkręca całą intrygę.

Wizualnie to też petarda. Polskie wydanie od Muchy robi ogromne wrażenie. Przede wszystkim przez wyzierającą biel, która w połączeniu z westernową stylistyką daje naprawdę unikatowy efekt. Do tego każdy rozdział oddzielony jest trzema białymi stronami z cytatem zapowiadającym przyszłe wydarzenia, ciekawy patent.

Podsumowując: to komiks dziwny, wymagający i momentami chaotyczny, ale jednocześnie cholernie wciągający i absolutnie unikatowy!

Komiks ten jak i setki innych zobaczysz na moim Instagramie: Lukkegeek
Zapraszam

Na półkach: , , , ,

Dużo ciekawszy w porównaniu z 1 tomem, zarówno jeśli chodzi o postacie jak i same wydarzenia. Historia nabiera rozpędu i naprawdę zaczęłam się zastanawiać co będzie dalej.
Nie mogę się doczekać końca świata, oby był spektakularny.

Nie mogę się doczekać końca świata, oby był spektakularny.

Trzyma poziom naprawdę dobrej fantastyki. Postacie są na swoim miejscu, balans miedzy wątkami wyczuty, wciąż nie wiadomo jak się rozwinie historia, rysunek dobry, świat ciekawy i choć postacie raczej nie wychodzą ze swoich charakterystyk, to i tak czyta mi się bardzo dobrze.
Dałem się wciągnąć

Dałem się wciągnąć

34 użytkowników ma tytuł Na wschód od zachodu: Apokalipsa – Rok drugi na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł Na wschód od zachodu: Apokalipsa – Rok drugi na półkach dodatkowych

Okładka książki Projekty Manhattan. Tom 2. Pseudonauka Ryan Browne, Jonathan Hickman, Nick Pitarra
Okładka książki Aliens vs Avengers #4 Jonathan Hickman, Esad Ribić
Aliens vs Avengers #4 Jonathan Hickman, Esad Ribić
Okładka książki Fantastic Four: Solve Everything Dale Eaglesham, Neil Edwards, Jonathan Hickman
Fantastic Four: Solve Everything Dale Eaglesham, Neil Edwards, Jonathan Hickman
Okładka książki Inferno i Wolverine - X żywotów/X śmierci – pakiet Stefano Caselli, Joshua Cassara, Jonathan Hickman, Benjamin Percy, Valerio Schiti, Federico Vicentini
Okładka książki Inferno Stefano Caselli, Jonathan Hickman, Valerio Schiti
Inferno Stefano Caselli, Jonathan Hickman, Valerio Schiti
Okładka książki Projekty Manhattan. Tom 1. Niedobra nauka Ryan Browne, Jonathan Hickman, Nick Pitarra
Okładka książki Aliens vs Avengers #3 Jonathan Hickman, Esad Ribić
Aliens vs Avengers #3 Jonathan Hickman, Esad Ribić
Jonathan Hickman
Jonathan Hickman
Amerykański scenarzysta i rysownik, który popularnośc wśród fanów komiksów z superbohaterami zdobył, tworząc dla Marvela serie "Secret Warriors" i "Fantastic Four". W roku 2012 objął funkcję głównego scenarzysty w tytułach o "Avengers". Tworzy obecnie zarówno "Avengers" jak i "New Avengers" oraz jest odpowiedzialny za fabułę wielkiego crossoveru "Infinity". Trzykrotnie nominowany do nagrody Eisnera.

Okładka książki Silver Surfer. Tom 2 Laura Allred, Michael Allred, Dan Slott
Silver Surfer. Tom 2 Laura Allred, Michael Allred, Dan Slott
Okładka książki Rorschach Tom King, Dave Stewart
Rorschach Tom King, Dave Stewart
Okładka książki Wolverine tom 2 - Wróg publiczny Kaare Andrews, Mark Millar, John Romita Jr.
Wolverine tom 2 - Wróg publiczny Kaare Andrews, Mark Millar, John Romita Jr.
Okładka książki Z całej pety! Daniel Warren Johnson, Mike Spicer
Z całej pety! Daniel Warren Johnson, Mike Spicer