Porzucona narzeczona

- Jaguar
- 2021-05-12
- 2021-05-12
- literatura polska współczesna
Nowa książka autorki znakomicie przyjętych powieści obyczajowych Czekałam na ciebie, Zaufaj mi jeszcze raz, Zdradzona oraz Utracona miłość.
Opowieść romantyczna z dużą dawką goryczy i tragicznych przeżyć po drodze. Czy tym razem będzie happy end?
Zuzanna w śnieżnobiałej sukni, z oczyma lśniącymi szczęściem, gotowa jest powiedzieć: tak i rozpocząć nowe życie u boku swego wybranka. Okazuje się jednak, że on ma nieco inne plany, z gatunku tych raczej niespodziewanych.
Zamiast przysięgi na dobre i na złe, Zuza dostaje SMS-owy komunikat: ślubu nie będzie. Jak za sprawą złej czarownicy radość dziewczyny zamienia się w upokorzenie, gorycz i smutek.
Na szczęście porzucona narzeczona ma u swego boku kochającą mamę i troje niezawodnych przyjaciół. Pocieszają, pokrzepiają, przypominają o powodach do zadowolenia.
Kto wie, może znajdą Zuzie prawdziwą miłość? Taką niezawodną, na dobre i na złe. Taką, która da jej oparcie w trudnych chwilach, bo te jeszcze się dla niej nie skończyły.
Wkrótce dziewczyna będzie gotowa przyznać, że porzucenie przed ołtarzem, było wyłącznie drobną niedogodnością.
Kto pomoże Zuzannie przetrwać prawdziwy sztorm? Nawrócony grzesznik, czy może ktoś inny?
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Oficjalne recenzje
Odwołany ślub to nie koniec świata!
Miało być pięknie, romantycznie i wyjątkowo. Ona i on mieli ślubować sobie tego dnia miłość do grobowej deski. Czekała biała suknia, welon i goście, ale stało się coś, co nie powinno się zdarzyć. Takiego rozwoju wypadków nie było po prostu w szczęśliwym scenariuszu. On zrezygnował i stchórzył na ostatniej prostej. Nie miał nawet odwagi powiedzieć tego osobiście, stać go było tylko na wysłanie wiadomości. I tak historia, która miała być bajką z happy endem, stała się koszmarem, który jednak wcale nie musi mieć złego zakończenia. Taka sytuacja oczywiście nie powinna się zdarzyć absolutnie żadnej kobiecie, ale gdy jednak wybranek serca okaże się nieodpowiedzialnym głupcem, nie należy rozdzierać szat i otulać się całunem rozpaczy na całe życie. Trzeba wtedy odważnie spojrzeć na całą smutną, choć niestety prawdziwą sytuację, wycofać się sprzed zatrzaśniętych nam przed nosem drzwi i tak jak bohaterka najnowszej powieści Magdaleny Krauze, ułożyć sobie życie na nowo. Nie jest przecież powiedziane, że pech będzie z nami już na zawsze. Gdy jedne drzwi nagle się zamkną, zwykle otwierają się drugie, a za nimi przecież może być o wiele ciekawsza perspektywa... I o wiele lepszy mężczyzna!
Najnowsza powieść Magdaleny Krauze to niesamowita historia. Opowiada ona o młodej sympatycznej kobiecie, która zamiast powiedzieć sakramentalne „tak”, musi pogodzić się z faktem, że jej niedoszły mąż nie dorósł do miłości. Zuzanna musi przełknąć gorzką pigułkę, uporać się z traumą, ułożyć swój świat od nowa, ale nim to czyni, poznaje jeszcze jedną prawdę. Trudno jest jej w nią uwierzyć, niestety rzeczywistość nie daje się zmienić i cofnąć. Świat Zuzy zostaje ponownie przewrócony do góry nogami, ale na szczęście blisko jest jej rodzina, przyjaciółki i mężczyzna, który okazuje się o wiele bardziej oddany, niż to się porzuconej narzeczonej wydaje. Czy w tej sytuacji młoda kobieta odnajdzie szczęście i zacznie cieszyć się życiem na nowo? Czy dostrzeże i oddzieli ziarna od plew? Czy nie ominie ją miłość, która jest tą prawdziwą?
To była wyśmienita lektura, przy której emocje szalały! Chwilami nie mogłam ich kompletnie uspokoić, a czytanie powodowało na moich policzkach ogromne rumieńce. Ta książka mną zawładnęła i ogarnęła całkowicie mój umysł. Byłam jedynie ciekawa co dalej i jak skończy się ta historia! Inne rzeczy przestały być ważne. Czas stanął w miejscu, a ja żyłam tylko fabułą książki. To bardzo piękna, ale i życiowa opowieść. Drzemie w niej wiele cennych prawd. Jedną z nich jest to, by zawsze w życiu oceniać na zimno swoją sytuację i mimo wszystko nie dawać ponosić się wyłącznie emocjom. Bywa, że są one najgorszym doradcą. Nie warto też płakać nad rozlanym mlekiem. Co się stało, to się nie odstanie. Trzeba zawsze z optymizmem patrzeć w przyszłość, chwytać dane od losu prezenty i cieszyć się tym, co otrzymujemy. Nie wszystko złoto co się świeci. Nie każda miłość jest prawdziwa, a tą wartościową zwykle najtrudniej dostrzec.
Magdalenie Krauze z całego serca gratuluję pomysłu i napisania wyjątkowej powieści, która z pewnością pokrzepi niejedno zranione kobiece serce. Ta książka bawi, wzrusza, elektryzuje i przykuwa do siebie. Drzemie w niej wiele optymizmu i pozytywnej energii. Dzięki jej przeczytaniu poznacie fantastyczne bohaterki, które są niezwykle pomysłowo nakreślone. Drzemie w nich siła, z której my kobiety powinnyśmy być dumne. Tak, tytuł docenia i gloryfikuje kobiecą przyjaźń, która w wielu sytuacjach może być pomocnym lekiem. Zakończenie książki jest oryginalne i bardzo mnie wzruszyło.
Reasumując, z całego serca polecam tę ciepłą i cudowną powieść, która kryje w sobie wiele niespodzianek, porusza serca do głębi i pokazuje, że w życiu zawsze jest wyjście z każdej sytuacji. Autorka nie boi się pisać o wielu trudnych tematach, ale i wnosi pokłady optymizmu. Tytuł zmusza do refleksji, zachwyca i zostaje w pamięci. Musicie go przeczytać. Z serca rekomenduję!
Bernardeta Łagodzic-Mielnik
Popieram [ 8 ] Link do recenzji
Zuza jest perfekcjonistka z duszą romantyczki.W dniu kiedy zamiast wymarzonego ślubu w romantycznej scenerii i sakramentalnego TAK otrzymuje wiadomość od narzeczonego, że ślub się nie odbędzie jej zycie legło w gruzach.Zdruzgotana I zraniona musi pogodzić się z faktem ,że jej były narzeczony nie dojrzał do roli męża. Dziewczyna już sama nie wie czy bardziej boli ją wstyd i upokorzenie czy brak narzeczonego w jej życiu. Jednak z dnia na dzień Zuza radzi sobie coraz lepiej ,a to za sprawą przyjaciół. Basia,Dorota i Filip stoją za nią murem i to dzięki nim dziewczyna radzi sobie z całą sytuacją.To dzięki nim zaczęła dostrzegać jakim człowiekiem był jej narzeczony.
Jednak odwołany ślub to nie jedna niespodzianka jaka czeka na Zuzanne.....
"Porzucona narzeczona" to wzruszająca I życiowa powieść. Pokazująca, że miłość to cierpliwość, poświęcenie, szacunek i przyjaźń.
Oferująca ogrom emocji powieść, poruszającą trudne i bolesne tematy.Pokazująca, że życie nie zawsze jest takie jakim byśmy sobie wymarzyli ,lecz pomimo kłód rzucanych pod nogi zawsze trzeba mieć nadzieję na lepsze i dążyć do szczęścia.Bo wiara ,nadzieja i miłość mogą zdziałać cuda .
Autentyczna ,wartościowa i przejmująca powieść pełna miłości, walki i przyjaźni dzięki której da się pokonać najgorsze chwilę.
Ciekawa fabuła,lekki styl pisania sprawia, że książkę czyta się z zaciekawieniem I przyjemnością .
Pomimo smutnego wątku historii , również znajdziemy w niej i powody do uśmiech
więcej Pokaż mimo toTo miał być najpiękniejszy dzień w życiu Zuzy, no właśnie miał być, niestety jeden SMS od przyszłego męża zrobił z niego najgorszy dzień . Zuza została upokorzona i zraniona.
Na Zuzę spada jeszcze jedna informacja!
Czy Zuza znajdzie jeszcze prawdziwą miłość? Kogoś, kto będzie dla niej oparciem w trudnych chwilach?
Książka jest WSPANIAŁA! Ja nie mogłam się od niej oderwać.
więcej Pokaż mimo toNa szczęście może liczyć na swoich najlepszych przyjaciół. Dominika, Basia i Filip pocieszają, pokrzepiają, nie pozwalają tracić nadziei na lepsze jutro.
Na Zuzę spada jeszcze jedna informacja!
Czy...
Tytułową narzeczoną jest Zuza, którą facet w dniu ślubu SMS-em poinformował, że z wesela nici. Na szczęście dziewczyna otoczona jest kochającymi przyjaciółmi i ma wspaniałą Mamę. Bliscy nie pozwalają jej zbyt długo trwać w rozpaczy. Dzięki ich wsparciu Zuza z nadzieją patrzy w przyszłość, a porzucenie przez narzeczonego staje się trampoliną do nowego życia. Czy będzie ono lepsze, szczęśliwsze? Jakie jeszcze niespodzianki przygotował dla dziewczyny los? Przekonajcie się sami.
To druga książka Autorki, po którą sięgnęłam I tylko utwierdzam się w przekonaniu, że podoba mi się styl pisania Pani Magdy. Jej bohaterki są charakterne i inteligentne, a przeciwności losu odwracają na swoją korzyść.
Opowieść o porzuconej Zuzi jest zabawna, ale i bardzo wzruszająca. Pokazuje problemy współczesnych kobiet, polskie realia. Nie chcę tu spoilerować, dlatego tylko napiszę, że pewien wątek był dla mnie bardzo ważny, ogromnie współczułam Zuzi, sama też zmagałam się z podobnym problemem ( na szczęście nie aż takim) I... Bardzo dziękuję za poruszenie tej kwestii.
Polecam!
więcej Pokaż mimo toNie jest to komedia romantyczna ani romans, choć na coś takiego na początku się zapowiada. Wyjątkowo dobra lektorka z pewnością podwyższa walory książki, która na koniec przeradza się w zbyt szczegółową relację z przebiegu ciąży zagrożonej.
Pokaż mimo toByło przeciętnie. Nic wybitnego. Zabrakło mi trochę emocji w tym nowym związku, jakoś gładko i szybko poszło. A później autorka bardzo skupiła się na zagrożonej ciąży i wrześniaku, że zapomniała o zakochanych. Mam trochę niedosyt, ale nie zniechęciła mnie ta historia do autorki. Choć książka powinna mieć inny tytuł, może "Porzucona matka" 🙂
Pokaż mimo toJestem pozytywnie zaskoczona, spodziewałam się standardowego romansidła, ot historia jakich było już wiele...przyjaciele którzy nie dostrzegają uczucia które jest tak blisko nich, na wyciągnięcie ręki aż los nie wskaże im drogi...a tutaj zaskoczenie oprócz tego poruszony dość poważny temat i jakże prawdziwy w realiach obecnych czasów...polecam do przeczytania
Pokaż mimo toZuzanna Wyżewska to zrównoważona, zasadnicza perfekcjonistka, analizująca wszystko na każdym kroku. Wraz z dwiema przyjaciółkami otworzyła i prowadzi własne biuro rachunkowe. Jej świat legł w gruzach a upokorzenie pali żywym ogniem, gdy niedoszły pan młody Kamil, zostawia ją przed ołtarzem. Sama nie wie co boli ją bardziej - wstyd i upokorzenie czy to, że z dnia na dzień zabrakło go w jej życiu. W dobrej formie utrzymują ją mama i przyjaciele, Basia, Dominika i Filip. Mężczyzna jest dla niej jak brat, który jest przy niej zawsze, gdy go potrzebuje. Złamane serce i suknia ślubna, której nigdy nie założy to może właściwie szczęśliwe zakończenie. Kamil mógłby stać się przyczyną jej nieszczęścia. Silne babki nie płaczą przez palantów. Nie da się na zawołanie odkochać i zapomnieć o mężczyźnie, z którym planowało się wspólne życie. W samotności analizuje całe swoje życie. W sercu kołaczą się uczucia a w jej głowie szaleje gonitwa myśli. Dodatkowo Zuza musi zmierzyć się z jego... powrotem. Porzucenie przed ołtarzem to nic w porównaniu z tym co na nią czeka! Czy odczaruje klątwę porzuconej narzeczonej? Czy zrozumie, że miłość zaczyna się od przyjaźni?
Może się wydawać, że kobiecie nie może przydarzyć się nic gorszego, jak porzucenie przed ołtarzem. Dowodem na to, że jest inaczej jest historia Zuzy, która właściwie nie mogłaby być bardziej wdzięczna swojemu byłemu narzeczonemu właśnie za to, że ją zostawił. Dzięki niemu jej życie zmieniło się o 180 stopni a ona wyruszyła w podróż życia. Kobiety potrafią podnieść się z najgorszego a wszystko dzieje się po coś. Przed Zuzą stoi jednak największe wyzwanie. Musi o kogoś zawalczyć, gdy jednocześnie ma związane ręce. Przekonuje się jak okrutny bywa los. Trudy życia i ciągłe komplikacje wzburzają spokojnym życiem Zuzy. Tłem dla burzliwych losów Zuzy są pozostali bohaterowie, poszukujący i pragnący znaleźć miłość.
Magdalena Krauze stworzyła wprost niesamowitą historię. Przyznam, że książka nie należy do najłatwiejszych. Autorka poruszyła tak wiele ważnych kwestii i ogrom wartości. Nie mogłam powstrzymać łez, zwłaszcza w drugiej połowie historii. Tylko ktoś, kto przeszedł przez coś podobnego zrozumie sens tej historii. Ja wiem - tylko moja historia nie zakończyła się szczęśliwie i nie mówię tutaj o porzuceniu przed ołtarzem. Przejmująca historia, bardzo dobrze napisana, szczerze, bez upiększeń ale też bez rozczulania się. Ogromnie polubiłam nie tylko Zuzę ale też i pozostałych bohaterów. Każdemu życzę takiego Filipa przy swoim boku.
"Porzucona narzeczona" to historia prawdziwej miłości. Nie cukierkowej tylko głębokiej, która zdarza się niezwykle rzadko. To powieść o sile, która potrafi przetrwać nawet to co najgorsze. Język jakim operuje autorka jest niezwykle prosty, naturalny i przyjemny. Mistrzowski poziom pisania, opisywane uczucia bezbłędne. Postacie ciekawe oraz intrygujące a sama fabuła pochłonęła mnie całkowicie. Ogromnie emocjonująca, trzymająca w napięciu i wzruszająca opowieść. Magdalena Krauze dotyka bardzo trudnej materii i robi to rewelacyjnie. Po takich powieściach zawsze mam mętlik i mnóstwo myśli w głowie. Jestem absolutnie zakochana w tej książce! To bardzo życiowa, prawdziwa historia, która podnosi na duchu. Pochłonęła mnie już od pierwszych stron. Jeżeli poszukujecie książki, która trafi prosto do Waszych serc i totalnie Was oczaruje to wybór jest prosty. Zawsze warto walczyć o swoje szczęście. Gorąco polecam!
Zuzanna Wyżewska to zrównoważona, zasadnicza perfekcjonistka, analizująca wszystko na każdym kroku. Wraz z dwiema przyjaciółkami otworzyła i prowadzi własne biuro rachunkowe. Jej świat legł w gruzach a upokorzenie pali żywym ogniem, gdy niedoszły pan młody Kamil, zostawia ją przed ołtarzem. Sama nie wie co boli ją bardziej - wstyd i upokorzenie czy to, że z dnia na dzień...
więcej Pokaż mimo to"Silne babki nie płaczą przez palantów."
⠀
No może czasem, ale poprawiają korony i idą na podbój świata.
⠀
Tak jak tytułowa "Porzucona narzeczona".
Książka, która była dobrą odskocznią od kryminałów, chociaż miejscami była przewidywalna.
Zuzka została sama przed najważniejszym dniem w życiu, w białej sukni, z bukietem kwiatów i sms'em, że ślubu nie będzie. Na szczęście ma obok rodzinę i przyjaciół, którzy nie zostawiają Jej w potrzebie. Ocierają łzy,zmotywują do dalszej pracy i nie pozwalają na nudę.
Z największą pomocą przyjdzie ktoś, kogo kobieta zna od dawna. Ale czy wpuści kogoś do swojego serca po przykrym incydencie? O tym już musicie przeczytać sami :)
"Silne babki nie płaczą przez palantów."
więcej Pokaż mimo to⠀
No może czasem, ale poprawiają korony i idą na podbój świata.
⠀
Tak jak tytułowa "Porzucona narzeczona".
#774 - Porzucona narzeczona - Magdalena Krauze - strona autorska - Wydawnictwo Jaguar
#334/52/2021
Książka ma 382 strony. Swoją premierę miała dnia 12.05.2021 roku.
Główną bohaterką książki jest Zuza i jak tytuł powieści nam podpowiada, została ona porzucona przez przyszłego męża w dniu ich ślubu.
Dominika, Filip i Basia to jedyne koło ratunkowe dla Zuzy.
Czy myślicie, że to koniec jej kłopotów ? A skąd, przecież wiadomo, że nieszczęścia chodzą zazwyczaj parami.
Na szczęście po burzy zazwyczaj wychodzi słońce. Czy tutaj też tak będzie ?
więcej Pokaż mimo to#334/52/2021
Książka ma 382 strony. Swoją premierę miała dnia 12.05.2021 roku.
Dominika, Filip i Basia to jedyne koło ratunkowe dla Zuzy.
Czy...
To nie było miłe spotkanie Autorką. Książka nudna, bez większej głębi. Postaci, dialogi... infantylne. Nagromadzenie emocji na ostatnich 20 stronach powieści nie pomogło.
Książka niestety na poziomie polskich komedii romantycznych ostatnich lat.
Pokaż mimo toKsiążka niestety na poziomie polskich komedii romantycznych ostatnich lat.