Król, który zakazał ciemności

Okładka książki Król, który zakazał ciemności autora Emily Haworth-Booth, 9788381513203
Okładka książki Król, który zakazał ciemności
Emily Haworth-Booth Wydawnictwo: Wydawnictwo RM bajki
32 str. 32 min.
bajki
The King Who Banned the Dark
2020-10-30
2020-10-30
32 min.
Michał Zacharzewski

Kup Król, który zakazał ciemności w ulubionej księgarnii

Oceny książki Król, który zakazał ciemności

OPINIE i DYSKUSJE o książce Król, który zakazał ciemności

Dzisiaj mam dla was niezwykłą książkę, która ukazała się w ramach projektu Kreatywna Europa. Jest to opowieść utrzymana w baśniowej konwencji, której treść można traktowana jako alegorię naszych czasów. W prostej formie porusza istotne tematy, a niezliczone możliwości interpretacji stanowią świetne pole manewru do rozpoczęcia dyskusji o, nie zawsze prawidłowych, mechanizmach funkcjonowania państwa.

W pewnym królestwie mieszkał chłopiec, który bał się ciemności, a że był księciem, który w przyszłości zostanie królem, postanowił wprowadzić jej całkowity zakaz.
Gdy nadszedł ten dzień doradcy zaczęli rozsiewać plotki o ciemności.
Ciemność jest zła...
Ciemność jest nudna...
Ciemność kradnie zabawki, cukierki oraz pieniądze...
Mieszkańcy zaczęli bać się mroku, a niekontrolowany lęk sprawił, że lud uznał zakaz ciemnosci za swój pomysł.
Nad pałacem zainstalowano wielkie, sztuczne słońce, a specjalna policja wlepiała mandaty każdemu kto zgasi światło.
Mieszkańcy dość szybko zaczęli czuć się zmęczeni. Zrozumieli, że popełnili bład, a noc jest niezbędna do odpoczynku oraz prawidłowego funkcjonowania. Zaczęli się buntować...

Brzmi znajomo prawda?
"Król, który zakazał ciemności" to niezwykle aktualną opowieść o władzy i polityce. Nie trzeba daleko szukać, by znaleźć odniesienia w otaczającej nas rzeczywistości. Na każdym kroku jesteśmy bombardowani fake newsami i próbami manipulacji. Warto uwrażliwiać dzieci na problem i od najmłodszych lat uczyć przesiewania informacji oraz wyrabiania własnych opinii.

Nieobliczalna władza, która nie zwraca uwagi na ludzi i ich problemy, a jedynie realizuje swoje własne, często totalnie bezsensowne, widzimisie prowadzi do destabilizacji państwa i buntu, niosącego za sobą długotrwałe konsekwencje.
Czy w takim przypadku możemy mówić o państwie demokratycznym czy to już dyktatura?

Lektura skałania do refleksji nad konsekwencjami swoich czynów. W ostateczności król nie okazał się, aż takim ignorantem i zrozumiał błąd znajdując inne rozwiązanie swoich problemów niż skazując poddanych na wieczną jasność.

Co myślicie o tej książce? Czy takie zagadnienia warto poruszać z dziećmi?

Popołudniowe dzień dobry! Bardzo cenię książki, które nie wprost mówią o rzeczach ważnych, które wpływają na myślenie nie tylko dzieci, ale każą i nam, dorosłym, zastanowić się nad przekazem pozornie błahej książeczki.

„Król, który zakazał ciemności” Emily Haworth-Booth od @wydawnictwo_rm w tłumaczeniu Michała Zacharzewskiego to opowieść o władcy, który dla dobra swojego i mieszkańców zakazał w kraju ciemności. Decyzja wzięła się ze strachu, który wpływał na króla w dzieciństwie; dzieci przecież często boją się, gdy gaśnie światło. To także historia pewnej manipulacji oraz buntu i rewolucji, jaką wywołał.

W życiu potrzebna jest równowaga. I to nie tylko w dosłownym rozumieniu, że noc jest potrzebna po to, by odpocząć i ujrzeć fajerwerki. Ale także przenośnym. Gdy mamy tylko jedną możliwość i brak nam wyboru, nawet jeśli początkowo wydaje się to idealne, z czasem okazuje się więzieniem. Możliwość decydowania o sobie, dokonywania świadomych wyborów sprawia, że możemy odnaleźć szczęście. I dla mnie przede wszystkim o tym jest ta książka. To także przestroga, aby nie dać się zniewolić żadnej władzy, nawet tej, co jaśnieje niczym słońce.

Ilustracje w książce są w barwach czarnych, żółtych i białych. Format książki jest spory, ale wygodnie się ją czyta.

Wiek czytelników: 5+
Liczba stron: 32

@wydawnictwo_rm
@emilyhaworthbooth
@booki_dzieci

Krótka opowieść z przesłaniem o pokonywaniu swoich lęków i słuchaniu rad.
Siła obrazu oraz wartość słowa czyni z książki bardzo ciekawy projekt. Towarzyszy temu zeszyt ćwiczeń, który można pobrać za pomocą kodu QR, który to zawiera ciekawe i wciągające do dyskusji zadania. Książka pełna jest kontrastów i przeciwieństw. Dla dzieci jest to jednak ciekawa i miejscami zabawna opowieść, jaką przygotował autor., a i zakończenie godne prawdziwej bajki.

Krótka opowieść z przesłaniem o pokonywaniu swoich lęków i słuchaniu rad.

25 użytkowników ma tytuł Król, który zakazał ciemności na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł Król, który zakazał ciemności na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Król, który zakazał ciemności

Dodaj cytat z książki Król, który zakazał ciemności