Bukanierzy

- Napoleon V
- 2017-04-26
- 2017-04-26
- piraci bukanierzy
Zanim nastała era wielkich piratów w XVIII w., na Karaibach grasowali jeszcze bardziej bezlitośni łupieżcy, których czasy ochrzczono mianem „Ery Bukanierów”. Przez ponad 50 lat, angielscy, francuscy i niderlandzcy bukanierzy organizowali wyniszczające ataki na hiszpańskie miasta, porty i okręty. Znani bukanierzy, pokroju Henry’ego Morgana, przeprowadzali swe najazdy pod protekcją korony angielskiej, a w 1697 r. armia francuska skorzystała nawet z pomocy bukanierów podczas zdobywania słynnej hiszpańskiej Cartageny.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Ten zeszyt Osprey’a w klasycznej formie został poświęcony XVII-wiecznym bukanierom. Autor przedstawia zmiany zachodzące w społeczności karaibskich myśliwych. Porusza kwestie motywacji, skłaniającej ludzi do przejścia z osiadłego trybu życia do niepewnej wojaczki. Dużą rolę odegrała tu polityka Hiszpanii nękająca bukanierów. Doprowadziło to zdesperowanych ludzi do tworzenia łupieżczych band. Z tego faktu skrzętnie skorzystali wrogowie Hiszpanii, wystawiając bukanierom listy kaperskie.
Autor w sposób przystępny wykłada historię kolejnych wojen kolonialnych, umieszczając w jej centrum bukanierów. Dzięki temu zabiegowi czytelnik poznaje przebieg walk, sukcesów oraz porażek. Liczne ryciny oraz kilka map pozwala poczuć ducha epoki. Ilustracje stoją na najwyższym poziomie. Dołączone do nich plansze w sposób szczegółowy, lecz nie przytłaczający objaśniają konkretne kwestie.
Sporo miejsca poświęcono taktyce walki, zarówno na lądzie jak i na morzu. Opis uzbrojenia czy okrętów nie jest przesadnie rozbudowany, lecz wystarczający do zrozumienia danej kwestii. Pomysłowość bukanierów w walce została podparta licznymi przykładami forteli stosowanymi przeciw wrogom. Autor zadaje kłam popularnemu wyobrażeniu o bandach łupieżców pozbawionych dyscypliny i zmysłu taktycznego. Poziom wyszkolenia wśród bukanierów stał na wysokim poziomie, czego można dowiedzieć się z zeszytu. Historyk mimo to nie gloryfikuje korsarzy, wskazując ich niecne i okrutne czyny. Ponadto w pracy przedstawiono sylwetki kilku najważniejszych postaci z epoki. Ich losy były o tyle ciekawe, że część z nich dorobiła się majątku oraz wysokich urzędów w państwach którym służyła.
Zeszyt z pewnością przypadnie do gustu zainteresowanym tematem, jak i kolekcjonerom serii.
Zalety:
+ Opis wypraw łupieżczych.
+ Sylwetki najsłynniejszych dowódców.
+ Mapy, ryciny.
+ Przedstawienie uzbrojenia oraz taktyki walki na lądzie \ morzu.
+ Ilustracje wraz z planszami objaśniającymi.
Wady:
- Brak.
Jeszcze kilka słów: Krótka, interesująca praca.
więcej Pokaż mimo to