Od chili do wanilii. Historia roślin apetycznych
Dzieje migracji roślin są o wiele ciekawsze niż ludzi i o wiele bardziej zagadkowe, bo skąd na przykład wizerunek ananasa na pompejańskiej mozaice sprzed 2 tysięcy lat, skoro zgodnie z oficjalną nauką owoc ten pojawił się w Europie dopiero po odkryciu Ameryki? Nie wiem, czy starego powiedzenia, że „człowiek cywilizowany nie może się obejść bez kucharzy”, nie należałoby zmienić na „cywilizacja nie może się zacząć bez kucharzy”? Może ta książka choć trochę przybliży czytelnika do rozstrzygnięcia tej kwestii, a jej lektura wyjaśni m.in. również, co ma curry do piernika, komu zawdzięczamy makaron i kto pierwszy delektował się lodami waniliowymi.
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 52
- 25
- 12
- 4
- 3
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Czytając rozdział o chlebie, zachciało mi się piec chleb. Czytając rozdział o lodach i wanilii, zachciało mi się pojechać do Włoch. Nie każdy rozdział mnie zainteresował (ten o truflach chciałam tylko skończyć),ale generalnie dowiedziałam się ciekawych informacji i nie zapomniałam wszystkiego po zamknięciu książki.
Czytając rozdział o chlebie, zachciało mi się piec chleb. Czytając rozdział o lodach i wanilii, zachciało mi się pojechać do Włoch. Nie każdy rozdział mnie zainteresował (ten o truflach chciałam tylko skończyć),ale generalnie dowiedziałam się ciekawych informacji i nie zapomniałam wszystkiego po zamknięciu książki.
Pokaż mimo toOd chili do wanilii. Historia roślin apetycznych. Tytuł książki mówi mi - dowiesz się z niej o historii różnych przypraw. Ogólnie książka bardzo fajnie napisana, ale w większości nie na temat. Całe rozdziały poświęcone tematom dość odległym takim jak chleb, makaron, ogórek i inne. Jedynie co w nich o przyprawach się pojawia to słowo "przyprawiamy". Trochę mało. Szkoda, bo temat naprawdę ciekawy.
Od chili do wanilii. Historia roślin apetycznych. Tytuł książki mówi mi - dowiesz się z niej o historii różnych przypraw. Ogólnie książka bardzo fajnie napisana, ale w większości nie na temat. Całe rozdziały poświęcone tematom dość odległym takim jak chleb, makaron, ogórek i inne. Jedynie co w nich o przyprawach się pojawia to słowo "przyprawiamy". Trochę mało. Szkoda, bo...
więcej Pokaż mimo toNauka zaprezentowana w smaczny sposób? Czemu nie! Jarosław Molenda prowadzi nas przez historię artykułów spożywczych, bez których nie jesteśmy w stanie sobie wyobrazić dzisiejszej kuchni - od mąki począwszy na wanilii kończąc. Razem z nim zajrzymy do paryskiej cukierni, marokańskiej herbaciarni, meksykańskiego targu czy neapolitańskiej lodziarni. A wszystko to jest zaprezentowane prosto, w formie luźnej gawędy, przesyconej swoistym klimatem i interesującymi ciekawostkami. Głodni wiedzy? Czeka na was tłuściutka bibliografia i morze przypisów, tak mile widzianych w książkach popularnonaukowych. Uwaga! Książki nie zaleca się czytać na pusty żołądek i na diecie! Lektura skutkuje natychmiastową ochotą na spróbowanie opisywanych specjałów ;)
Nauka zaprezentowana w smaczny sposób? Czemu nie! Jarosław Molenda prowadzi nas przez historię artykułów spożywczych, bez których nie jesteśmy w stanie sobie wyobrazić dzisiejszej kuchni - od mąki począwszy na wanilii kończąc. Razem z nim zajrzymy do paryskiej cukierni, marokańskiej herbaciarni, meksykańskiego targu czy neapolitańskiej lodziarni. A wszystko to jest...
więcej Pokaż mimo to