Życie w średniowiecznym zamku

Okładka książki Życie w średniowiecznym zamku autorstwa Frances Gies, Joseph Gies
Frances GiesJoseph Gies Wydawnictwo: Znak Horyzont Cykl: Życie w średniowieczu (tom 1) historia
historia
Życie w średniowieczu (tom 1)
Life in a Medieval Castle
2017-05-10
2017-05-10
2015-10-06
Jakub Janik
Zwiedzałeś kiedyś zamek? Widziałeś ich wiele, ale wciąż nic o nich nie wiesz. Dwoje cenionych historyków przedstawia barwny świat życia średniowiecznej warowni. Od władcy i jego pani, przez rycerza, halabardnika zasypiającego przy bramie, aż po pomocnika kuchennego i jego psa.

Czy mieszkańcy zamków się nudzili? Co jedli? Czy obowiązywał tam wyjątkowy kodeks zachowań seksualnych? Dlaczego moda na dwie sypialnie ratowała życie, i to nie tylko małżeńskie? Do czego służyły pomieszczenia w zamku? Od tych reprezentacyjnych aż po te, w których przebywała tylko służba. Czy każde z nich miało swoje sekrety?

Joseph Gies i Frances Gies prowadzą nas przez życie w średniowiecznej warowni, które zachwyca i zaskakuje.

Kup Życie w średniowiecznym zamku w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Życie w średniowiecznym zamku

3125 916

Oceny książki Życie w średniowiecznym zamku

Opinie i dyskusje o książce Życie w średniowiecznym zamku

ciekawy zbiór wiedzy szczególnie dla tych, którzy z okresem średniowiecza nie mieli wcześniej głębszego związku
autorzy dokładają starań, aby mimo przekazu wielu informacji czytelnik wciąż odczuwał zaangażowanie tekstem, pomagają tu często humorystyczne wstawki z przeszłości
ogólnie rzecz biorąc - bardzo przyjemna lektura

ogólnie rzecz biorąc - bardzo przyjemna lektura

Niestety trochę rozczarowanie. Przez cały czas lektury czułem, że książka ma już 50 lat. Nie ta wiedza o przeszłości i nie ten sposób narracji, nie ten poziom szczegółów i skupienie nie na tym, co interesuje dzisiejszego czytelnika. I czy rzeczywiście chłop w średniowiecznej Anglii i był tak sielankowo szczęśliwy? Nie wiem. Wiem tylko, że polski chłop specjalnie szczęśliwy nie był.
Ale generalnie warto przeczytać.

Na półkach: , , , , , ,

Naprawdę bardzo dobra książka popularnonaukowa o średniowieczu, a raczej o jednej z instytucji, z która ta epoka się kojarzy. Chodzi oczywiście o zamki, które rozwinęły się z rzymskich fortów a następnie wczesnośredniowiecznych warowni (u nas zwanych grodami, czy grodziskami). Autorzy omawiają ich historię, sposób budowy, terminologię budowlaną, kwestie własności i zarządzania obiektami, życie na zamku oraz poszczególne kategorie jego mieszkańców czy też obsługujących budowlę.
Nie brakuje informacji o rozrywkach – polowaniach i ucztach, pasowaniu na rycerzy czy wreszcie oblężeniach, szturmach i zdobywaniu warowni. Wreszcie czytelnik otrzymuje specyfikę poszczególnych pór roku na zamku oraz historię ich schyłku.
Zalety to właśnie struktura opowieści, brak sensacyjnego podejścia, opisy wszelkich stanów – nie tylko możnowładztwa i rycerstwa, opis życia codziennego na zamku. Autorzy posiłkowali się cytatami z oryginalnych dzieł lub przytaczali zawarte w nich stwierdzenia, zamieścili ilustracje z epoki i współczesne zdjęcia (niestety czarno-białe),zestawienie najważniejszych zamków (niestety, tylko zachodnioeuropejskich bądź wywodzących się z tej kultury – polskie to dodatek rodzimego wydawcy) i bibliografię.
Książkę czyta się łatwo, nie odczuwa się ilościowego nadmiaru lub niedoboru informacji (ale jakościową – geograficznie - tak). Państwo Gies starali się też o ubarwienie informacji ciekawostkami.
Z kolei wady to przede wszystkim ograniczony zakres zainteresowania autorów – jako anglojęzyczni Amerykanie ograniczyli się w praktyce tylko do Anglii oraz Francji, gdzie angielscy władcy długo posiadali swoje domeny. Reszta Europy występuje w śladowych ilościach, zachodniej i południowej brak, jeśli nie liczyć kilku informacji o Bizancjum czy zamkach krzyżowców na Bliskim Wschodzie. Omijanie Pragi i Czech w kontekście XIV i XV wieku z jej znaczącą rolą wynikającą z pozycji Luksemburgów w Europie, jako cesarzy rzymskich nie znajduje usprawiedliwienia.
Dodatkowo wszelkie miary są podane w systemie anglosaskim (mile, funty jako miara wagi etc.). Tu polski wydawca dodał informacje o przelicznikach.
Dla zawodowych historyków mało niewystarczający stopień dokładności, ale pozostali czytelnicy powinni być zadowoleni.

1755 użytkowników ma tytuł Życie w średniowiecznym zamku na półkach głównych

Okładka książki Życie średniowiecznej kobiety Frances Gies, Joseph Gies
Życie średniowiecznej kobiety Frances Gies, Joseph Gies
Okładka książki Życie w średniowiecznym mieście Frances Gies, Joseph Gies
Życie w średniowiecznym mieście Frances Gies, Joseph Gies

Czytelnicy Życie w średniowiecznym zamku przeczytali również

Jeden dzień w starożytnym Rzymie. Życie powszednie, sekrety, ciekawostki Alberto Angela
Jeden dzień w starożytnym Rzymie. Życie powszednie, sekrety, ciekawostki
Alberto Angela
"Jeden dzień, który zmienił wszystko!"....a nie, to nie ta książka. "Jeden dzień, w którym nic się nie dzieje". No dobrze, tak też nie do końca. Coś się tam dzieje. Rzymianin wstaje z łóżka, robi poranną toaletę, je śniadanie, idzie do pracy, na spacer, spotyka się ze znajomymi, wieczorem jakaś impreza i do domu spać. Cenię inne podejście do historii. Bo historia to nie tylko wielkie wydarzenia i ważni bohaterowie. To też zwyczajność i normalne życie dawnych ludzi. Autor książki pokazuje to drugie, oprowadzając nas po dawnym Rzymie w ciągu jednego dnia. Zamysł świetny, wykonanie też dobre, nie do końca jednak przypadł mi do gustu dobór tematów, a także wyczerpanie tych, które się w książce znajdują. Muszę być jednak wyrozumiały. Autor opowiada jedynie o tym, co jest pewne i potwierdzone historycznie. A niestety starożytność ma to do siebie, że o wielu rzeczach z tamtych czasów, nie wiemy za wiele, lub zgoła nic. Angela jest rzetelny i nie popada w dorabianie rzeczywistości. Ostatecznie jednak chciałoby się większej ilości ciekawostek, które byłyby godne zapamiętania, a później przekazania znajomym. Najlepszym z tematów dla mnie okazał się wątek kulinarny. Bardzo skąpy niestety. Z chęcią przeczytałbym całą książkę poświęconą temu, co jedli starożytni. Może sam napiszę książkę kulinarną inspirowaną rzymiańskimi specjałami?
Konrad - awatar Konrad
Czas mroku Anthony McCarten
Czas mroku
Anthony McCarten
23/2024 „Nie mam nic innego do obiecania jak krew, znój, łzy i pot” — takich słów użył Winston Churchill, podczas debaty w Izbie Gmin o wotum zaufania dla swojego rządu. Jego przemowa z 13 maja 1940 jest uznawana za jedną z najlepszych w historii. Z perspektywy czasu wiemy, że wybór Churchilla na stanowisko premiera to najlepsze, co mogło się przytrafić obozowi Aliantów. Jednak jeśli weźmiemy pod uwagę ówczesną optykę, to wybór Churchilla nie jest już tak oczywisty. To Churchill jako Pierwszy Lord Admiralicji pośrednio odpowiadał za druzgocącą klęskę sprzed kilku dni, kiedy to Royal Navy straciła w bazie w Trondheim 1800 marynarzy, lotniskowiec, okręt podwodny, dwa krążowniki i siedem niszczycieli. Jakby tego było mało w pamięci cały czas żywe było fiasko operacji pod Gallipoli, sprzed ćwierćwieku, która była autorskim pomysłem Churchilla, podczas jego poprzedniego okresu piastowania funkcji Pierwszego Lorda Admiralicji, kiedy to życie straciło około 56 tysięcy żołnierzy sojuszniczych, a operacja okazała się kompletną porażką. Churchill miał opinię zadufanego w sobie osobnika, niestroniącego od alkoholu, z ciągotami do podżegania wojennego, ale on po prostu miał świadomość, że negocjacje z Hitlerem są kontrproduktywne, ponieważ ten jest kompletnie niewiarygodnym politykiem, co udowodnił już kilka razy. Cała dotychczasowa polityka Neville’a Chamberlaina legła w gruzach osiem miesięcy wcześniej w momencie ataku Niemiec na Polskę, teraz potrzebna była radykalna zmiana. Te wszystkie okolicznośc jednak wcale nie spowodowały, że Chamberlain byłby gotów podać się do dymisji. Wszystko zmieniło się w trakcie debaty w parlamencie z 9 maja 1940, która była jedną z najbardziej burzliwych w historii Wielkiej Brytanii. Na placu boju pozostało dwóch kandydatów do objęcia najważniejszej funkcji w brytyjskiej polityce — Edward Wood, lepiej znany jako lord Halifax, który jako minister spraw zagranicznych, w przeważającym stopniu odpowiadał za politykę ustępującego premiera oraz wcześniej wspomniany Winston Churchill, który w ostatnich latach był na marginesie polityki i nie był zbytnio poważanym kandydatem. Halifax jednak nie był skory do podjęcia się tego zadania. Niepopularny Winston Churchill miał być człowiekiem, który postanowił podnieść rękawicę i podjąć się najtrudniejszej misji w historii Zjednoczonego Królestwa. Nazajutrz, 10 maja Niemcy zaatakowali neutralne Holandię i Belgię. Czy można sobie wyobrazić gorszy początek dla nowego premiera? Churchill na przełomie kilku dni maja 1940 zdecydowanie zmienił swoją optykę na wojnę. Wobec kolejnych klęsk armii francuskiej coraz bardziej dojrzewała w nim myśl o podjęciu rokowań z Niemcami za pośrednictwem Włoch, co było pomysłem lorda Halifaxa, który znalazł się w gabinecie wojennym. Mussolini miałby w zamian otrzymać brytyjskie kolonie w Afryce, a nawet Gibraltar i Maltę. Fakt ten zdecydowanie odbiega od obrazu Churchilla jaki mamy obecnie patrząc z perspektywy czasu i dalszego rozwoju wojny. McCarten na podstawie licznych źródeł kreśli dokładną kronikę wydarzeń maja 1940, który był najprawdopodobniej najtrudniejszym momentem w historii Albionu. Kolejni sojusznicy się wykruszali, a Wielka Brytania została sama naprzeciw niepowstrzymanego przeciwnika. Obraz jaki się wyłania się z kart książki jest odmienny od tego jaki jest szeroko znany. Poznajemy Churchilla jako człowieka z krwi i kości, który ma swoje lęki i wątpliwości. Człowieka na którego barkach spoczęły nie tylko losy Wielkiej Brytanii, ale całego świata. Inwazja na wyspy macierzyste wydawała się w tamtym okresie bardzo prawdopodobna. Dumny Albion, najpotężniejsze imperium w historii, nad którym nigdy nie zachodziło słońce, na początku lat 40 XX wieku stanął w obliczu utraty niepodległości. To musiał być prawdziwy szok dla opinii publicznej, przekonanej o swojej wyjątkowości. Lekki sposób narracji w połączeniu ze świetną pracą ze źródłami dał rezultat w postaci wciągającej książki. Autor nie stawia na sensację, ale nie da się nie powiedzieć, że finalny obraz jest dość zaskakujący, wobec tego, że dziś Churchill jest uważany za nieprzejednanego wroga Hitlera, który nie brał pod uwagę żadnych ustępstw. Co prawda myśli o ewentualnym pokoju były głównie motywowane tym, że Churchill bał się wycofania Halifaxa z gabinetu wojennego, ale na szczęście finalnie premier postawił na swoim i wygrał. O żadnym pokoju z Niemcami nie mogło być mowy. Do dzisiejszych czasów z początków II wojny światowej można odnieść poziom elit europejskich, który wtedy, jak i dzisiaj był na skandalicznie niskim poziomie i w Europie panowało myślenie na wskroś życzeniowe. Z tą różnicą, że wtedy w maju 1940 roku w centrum uwagi pojawił się Winston Churchill, a dziś wobec coraz poważniejszego ryzyka wybuchu wojny o zasięgu kontynentalnym, próżno szukać kogokolwiek z choćby ułamkiem charyzmy tego wielkiej męża stanu. Można Churchilla lubić lub nie, ale nie można mu odmówić, że był jednym z najwybitniejszych polityków w historii.
Ahura Mazda - awatar Ahura Mazda
oceniła na82 lata temu
Życie w średniowiecznej wsi Frances Gies
Życie w średniowiecznej wsi
Frances Gies Joseph Gies
Interesująca, choć posiada kilka mankamentów. Na początek należy zaznaczyć, że nie jest to opis życia na wsi w średniowiecznej Europie, tylko wąski opis funkcjonowania jednej miejscowości Elton w Anglii. To był ten pierwszy największy mankament, że tytuł jest nieprecyzyjny i przez to można się zawieść oczekując charakterystyki ogólnej dla całego kontynentu. Jednak moim zdaniem ten mankament ostatecznie wyszedł na plus, bo o wiele łatwiej można sobie wyobrazić opis życia w takiej małej społeczności, niż jakby się miało przeskakiwać pomiędzy różnymi regionami czy państwami. Autorzy starali się przedstawić wszystkie najważniejsze informacje na temat średniowiecznej wioski Elton, od układu urbanistycznego, przez stosunki społeczne, prawa, sądy, po rytuały czy kulinarnia. W związku z tym są rozdziały bardziej wciągające, jak i te mniej. Dla mnie najtrudniejsze były fragmenty związane z opisem stosunków społecznych i podziale gruntów, gdyż były w nich zawarte zarówno pojęcia anglosaskie jak i łacińskie, które się wzajemnie przeplatały. Szczególnie problematyczne były miary powierzchni podawane w akrach i ich łacińskich odpowiednikach - nie wiele mi to mówiło, bo my jako Polacy posługujemy się systemem metrycznym, więc lepiej byłoby podawać te miary w przeliczeniu na metry kwadratowe, hektary dałoby to lepszy obraz. To był ten drugi mankament, który był dla mnie dość istotny. Poza tym lektura była przyjemna. Ważne jest z jakim nastawieniem się do niej podchodzi, jeśli przymknie się oko na te wady i mniej pasjonujące rozdziały to myślę, że sumarycznie i tak może dostarczyć, potencjalnemu czytelnikowi, wielu interesujących informacji o życiu na angielskiej średniowiecznej wsi.
Sylwester Zator - awatar Sylwester Zator
Pamiętnik księżniczki Carrie Fisher
Pamiętnik księżniczki
Carrie Fisher
19letnia Carrie Fischer dostaje rolę księżniczki Lei. „Jak sądzisz, kim byś była, gdybyś nie została międzygalaktyczną księżniczką?”. To pytanie autorka zadaje sobie na ostatniej stronie swojej książki. Nie ma Carrie Fischer, wszyscy znają księżniczkę Leę. Ludzie wołają do niej na lotniskach „Księżniczko!”. Dzieci płaczą na konwentach fantasy na jej widok, bo ich księżniczka jest młoda, a nie taka stara. Większość z nas nie widzi w niej obrończyni galaktyki, tylko księżniczkę w złotym bikini, wybranym przez galaktycznego konesera mody. Lea - twarz w dziwnej fryzurze to pierwsza miłość milionów nastolatków w latach80, którzy myśleli o niej kilka razy dziennie w ustronnych miejscach. Ta książka przygnębia. Skupia się na trzech miesiącach życia aktorki. Trzech miesiącach spędzonych na planie filmu, który zmienił jej życie. Czy gdyby nie sława, czy też miałaby problemy z narkotykami? Zaburzenia afektywne dwubiegunowe? Czytając wywiady z nią, oglądając filmy z autobiograficznymi wątkami (np. „Pocztówki znad krawędzi”),mam dziwne wrażenie, że w żadnym, kosmicznym życiowym rozdaniu losu, Carrie nie miałaby łatwo. (Matka, która daje 13letniej córce do zapalenia trawę, wychodząc z założenia, że i tak kiedyś będzie musiała spróbować, w żadnej galaktyce nie może być uznana za wzór cnót niewieścich. Ojciec odchodzący do przyjaciółki matki, i żony przyjaciela (Elizabeth Taylor),który zginął w wypadku, może jest motywem na dramat telewizyjny, nawiązującym do greckich dramatów, niestety, gdy dzieje się w prawdziwym życiu, nikt nie chciałby być bohaterem tej historii. Carrie, córka aktorki widziała matkę, dla której nie było już ról, bo była po 40stce? Jej matka, która „jest zazdrosna” o sławę córki, o to, że w pewnym momencie zaczęła być postrzegana jako matka Carrie. Czy Carrie miała szansę wyjść z tego cało?) „Pamiętnik księżniczki” to refleksje na temat jej 3miesięcznego romansu z Harrison’em Ford’em. W książce autorka umieszcza też swoje zapiski wiersze z tamtego okresu, o których zapomniała. Brzmi to może mało wiarygodnie, ale po terapii elektrowstrząsami, której autorka się poddała, straciła wiele wspomnień, więc mogła też zapomnieć o tym co napisała przed laty. Książka mnie zmęczyła, byłam zła na Harrisona Forda, miałam wrażenie, że wykorzystał 19letnią dziewczynę. Po raz kolejny czytałam o kobiecie, której było mi po prostu szkoda. Szkoda było mi Carrie Fischer, która nie została „(…) sobą. No wiecie, Carrie. Po prostu sobą.” Myślę jednak, że każdy kto lubi "sceny spoza planu" może ją przeczytać. Warto chociażby dla anegdot o tym jak zaczynał film, który stał się FILMEM, o którym słyszeliśmy wszyscy.
Julita_Urbaniuk - awatar Julita_Urbaniuk

Cytaty z książki Życie w średniowiecznym zamku

Dodaj cytat z książki Życie w średniowiecznym zamku

Ciekawostki historyczne