Tezy o głupocie, piciu i umieraniu

Okładka książki Tezy o głupocie, piciu i umieraniu autora Jerzy Pilch, 9788308043349
Okładka książki Tezy o głupocie, piciu i umieraniu
Jerzy Pilch Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
2009-01-01
1997-01-01

Kup Tezy o głupocie, piciu i umieraniu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tezy o głupocie, piciu i umieraniu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tezy o głupocie, piciu i umieraniu

Ten zbiór felietonów wydany po raz pierwszy w 1997 r. czytałem ponownie po wielu latach z radością i pewną nostalgią. Muszę powiedzieć, że książka mało się zestarzała. No może tylko felietony poświęcone ówczesnej polskiej polityce, kto dziś jeszcze pamięta o Józefie Oleksym czy Waldemarze Pawlaku? Ale większość felietonów świetnie się czyta. Dlaczego? Po pierwsze Pilch świetnie pisał, napawałem się jego niepowtarzalną frazą i licznymi bon-motami. Po drugie, humor jego wciąż świeży jest i trzymający klasę.

I tak z wielką radością czytałem o tym jak flekował ówczesnych felietonistów tygodnika 'Polityka': Ludwika Stommę i Daniela Passenta, zwłaszcza Passentowi się dostało. A teraz już wszyscy nie żyją...

Śmiałem się, czytając drwiny z Wiesława Górnickiego, który pisał przemówienia Jaruzelskiemu w latach 80., i który myślał, że mowy generała wywrą wielki wpływ na Polaków. A teraz nie ma Górnickiego, Jaruzela i samego Pilcha... Dlatego podczas lektury towarzyszyła mi także nostalgia...

Czytałem z ciekawością, rozbawieniem, ale i przerażeniem trzy felietony o zielonych zębach Przewodniczącego Mao. Znakomite są też opowieści o podróży autobusem za granicę (też miałem wiele lat temu podobne doświadczenia),czy o Andrzeju Gołocie – bokserze, który bał się boksowania.

Osobną sprawą jest pilchowa fascynacja literaturą, oto pisze: „Przeczytałem po raz drugi 'Miłość w czasach zarazy' Marqueza i utwierdziłem się w przekonaniu, iż jest to romans wszechczasów”. No cóż, ta lektura jest wciąż przede mną... Wielki jest też podziw Pilcha dla Andrieja Płatonowa, porównuje go z Kafką czy Proustem, no cóż, dla mnie to literatura wciąż jakoś hermetyczna...

Co ciekawe, osobna grupa felietonów poświęcona jest alkoholowi i alkoholikom, można powiedzieć, że Pilch pisze z własnego doświadczenia, bo wiadomo, że za kołnierz nie wylewał. Moją uwagę zwrócił tu felieton o doskonałym, ale i mocnym filmie 'Zostawić Las Vegas' pokazującym jak alkoholik zapija się na śmierć, zresztą intencjonalnie. Warto wrócić do tego obrazu.

Wiele w książce jeszcze innych smaczków, zachęcam do lektury. I wreszcie ostatnia refleksja, wydaje mi się, że czas okrutnie obchodzi się z dziełem Pilcha, ale jego felietony bronią się dobrze.

Pilch łączy humor z refleksją nad życiem, starzeniem się i przemijaniem, tworząc tekst, który jest jednocześnie zabawny, smutny i prowokujący do myślenia.

Pilch jeszcze w bardzo wysokiej formie, ale sam wybór felietonów trochę bez ładu i składu. Nostalgiczna wycieczka w lata dziewięćdziesiąte.

778 użytkowników ma tytuł Tezy o głupocie, piciu i umieraniu na półkach głównych
102 użytkowników ma tytuł Tezy o głupocie, piciu i umieraniu na półkach dodatkowych

Okładka książki Przygoda kina. Prace dedykowane Profesorowi Tadeuszowi Lubelskiemu Paul Coates, Mariola Dopartowa, Waldemar Frąc, Andrzej Gwóźdź, Marek Hendrykowski, Agnieszka Holland, Jadwiga Hučková, Sebastian Jagielski, Bożena Janicka, Przemysław Kaniecki, Leszek Kolankiewicz, Iwona Kolasińska-Pasterczyk, Krzysztof Kornacki, Iwona Kurz, Krzysztof Loska, Piotr Marecki, Jerzy Pilch, Łukasz Plesnar, Magdalena Podsiadło, Piotr Śmiałowski, Tadeusz Sobolewski, Grażyna Stachówna, Tadeusz Szczepański, Andrzej Werner, Joanna Wojnicka, Krzysztof Zanussi, Piotr Zwierzchowski

Cytaty z książki Tezy o głupocie, piciu i umieraniu