Opowieści przebrane

Okładka książki Opowieści przebrane
Wojciech Kuczok Wydawnictwo: W.A.B. literatura piękna
2016-09-14
2005-01-01

Kup Opowieści przebrane w ulubionej księgarnii

Oceny książki Opowieści przebrane

OPINIE i DYSKUSJE o książce Opowieści przebrane

na trzynaście opowiadań z tego zbioru podobało mi pięć, ale jak sam kuczok przestrzega w blurbie: są to teksty przebrane, pochodzą z dwóch wcześniej wydanych tomów. pozostałe osiem ze względu na tematykę, konstrukcję, stylistykę zupełnie mi nie podeszła. może dlatego, że teksty pochodzą ze wczesnego okresu twórczego autora, w którym poszukiwał własnego stylu.

Opowiadanie są dobrze napisane, znalazłabym kilka nawet świetnych zdań, a może nawet dwa razy więcej gdybym nie dała sobie spokoju, czemu? Po przeczytaniu ósmy raz "sperma w pochwie" w ciągu pięciu minut po prostu się naprawdę znudziłam.
Romantyzowanie gwałtu na nieprzytomnej osobie?
Słabo.
Nie wspominając o tym że cała treść to seks, seks, seks i to taki z punktu widzenia jakby rozczarowanego, użalającego się nad sobą erotomana mizogina cierpiącego na kompleks madonny i ladacznicy.
Bardzo to nudne, depresyjne, a zarazem jakieś infantylne, jak przedszkolak który po raz tysięczny mówi "mama pacz" i pokazuje to co ma w buzi. Ma szokować, a nudzi.
Strata czasu, chyba że pasjami lubicie seks, najlepiej wymuszony.
A na osłodę polecam pierwsze opowiadanie - niezłe akurat.

Romantyzowanie gwałtu na nieprzytomnej osobie?
Słabo.
Nie wspominając o tym że cała treść to seks, seks, seks i to taki z punktu...

Książke przeczytałem w ramach wyzwania LC na miesiąc maj. Wybrałem tą pozycję bo akurat leżała od dłuższego czasu w mojej biblioteczce. No i się rozczarowałem. Po autorze literackiej nagrody NIKE spodziewałem się czegoś więcej. Ogólnie zbiór opowiadań mocno przeciętny. Wiadomo jedne lepsze a inne gorsze, jednak żadne nie porywa. Od strony technicznej całkiem nieźle, widać warsztat Kuczoka, jak dla mnie brakowało jednak pomysłu. Pierwsze podejście do tego autora uważam za niespecjalnie udane. Kto wie, może przekona mnie w przyszłości...

672 użytkowników ma tytuł Opowieści przebrane na półkach głównych
167 użytkowników ma tytuł Opowieści przebrane na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Opowieści przebrane

Okładka książki Utopay. Przyszłość wystawia rachunek Wojciech Chamier-Gliszczyński, Wojciech Chmielarz, Anna Cieplak, Jacek Dukaj, Paulina Hendel, Miłosz Horodyski, Grzegorz Kasdepke, Rafał Kosik, Wojciech Kuczok, Wojtek Miłoszewski, Zygmunt Miłoszewski, Daniel Odija, Łukasz Orbitowski, Mateusz Pakuła, Andrzej Pilipiuk, Grażyna Plebanek, Michał Protasiuk, Radek Rak, Anna Rozenberg, Barbara Sadurska, Magdalena Salik, Dominika Słowik, Bartosz Szczygielski, Wit Szostak, Cezary Zbierzchowski, Jakub Żulczyk
Okładka książki Wierzymy w wolność Martyna Bunda, Sylwia Chutnik, Remigiusz Grzela, Inga Iwasiów, Wojciech Kuczok, Michał Olszewski, Wojciech Tochman, Ludwika Włodek
Okładka książki Rzeczy dzieją się w Warszawie Błażej Brzostek, Aleksandra Cieślak, Wojciech Kuczok, Maciej Łubieński, Agata Passent, Monika Powalisz, Michał Walczak
Wojciech Kuczok
Wojciech Kuczok
Prozaik, krytyk filmowy, scenarzysta. Ukończył Uniwersytet Śląski. Współpracownik "Tygodnika Powszechnego", "Res Publiki Nowej" i miesięcznika "Kino"; doktorant filmoznawstwa na Uniwersytecie Jagiellońskim. W latach 90. należał do grupy poetyckiej "Na Dziko". Autor powieści Gnój, za którą dostał w 2003 r. Paszport „Polityki”, Nagrodę Literacką NIKE w 2004, a także nagrodę Krakowska Książka Miesiąca (marzec 2004 r. - mieszkał w tym czasie w Krakowie). Napisał też scenariusz do filmu Magdaleny Piekorz Pręgi, który zdobył w 2004 główną nagrodę na festiwalu filmowym w Gdyni. Od 1992 roku publikował swoje wiersze i opowiadania w prasie kulturalnej i literackiej. Speleolog, w latach 1982-2010 spenetrował ponad 800 obiektów jaskiniowych. Obecnie związany z córką Agnieszki Osieckiej, Agatą Passent.

Cytaty z książki Opowieści przebrane

Wojciech Kuczok Opowieści przebrane Zobacz więcej