Nowy Jork. Życie w wielkim mieście

- literatura podróżnicza
- 2024-11-13
- 2024-11-13
Czy nowojorczycy trzymają w domach nosorożce? Jak ubierają się dziewczyny na Lower East Side? Jakim cudem Carrie Bradshaw stać było na mieszkanie na Manhattanie? Co poza kulinarną rozpustą ma do zaoferowania Chinatown? Dlaczego większość mieszkańców nie ma w domu pralki? Jak zdobyć zaproszenie na Nowojorski Tydzień Mody?
Łatwo zapomnieć, że Nowy Jork to nie tylko gigantyczna atrakcja dla zwiedzających, najeżona słynnymi widokami takimi jak Times Square, most Brookliński, żółte taksówki czy Statua Wolności. To przede wszystkim dom dla ponad ośmiu milionów mieszkańców. To oni, bardziej niż znane budynki i pomniki, odpowiadają za niepowtarzalny charakter tej metropolii. I to ich życiu od lat dociekliwie przygląda się mieszkająca na Manhattanie Maja Klemp – czasem z zachwytem, czasem z frustracją.
Jej opowieści składają się na barwną mozaikę Nowego Jorku i płynnie przechodzą z tematu na temat zupełnie jak obrazy w kalejdoskopie. Bo właśnie tę zabawkę przypomina miasto, które nigdy nie śpi: czaruje przypadkowością, niestałością i powodzią kolorów zalewającą szarość betonowej dżungli.
Według amerykańskiej malarki Georgii O’Keeffe „Nowego Jorku nie można malować takim, jaki jest, lecz takim, jakim się go czuje”. Maja Klemp idzie więc za tym głosem i pozwala czytelnikom zasmakować nowojorskiej codzienności, tak innej od obrazów najczęściej powielanych przez media.
Kup Nowy Jork. Życie w wielkim mieście w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Nowy Jork. Życie w wielkim mieście
Szczera i autentyczna relacja z życia autorki w mieście, które nigdy nie śpi,a mowa tu o kontrowersyjnym i przyciągającym tłumy Nowym Jorku. Autorka zabiera nas na poszukiwanie odpowiedniego mieszkania,pokazuje nam "uroki" metra, jak i sztuce parkowania samochodu.Jak zdać na prawo jazdy i zostać obywatelem.Jak łatwo można dorobić i gdzie dobrze zjeść. Jednak największą uwagę skupia na nowojorskiej modzie,co mi osobiście się nie spodobało i za to odjęłam jedną gwiazdkę. Fascynację tym niezwykłym miastem można jedynie zrozumieć jak się samemu go pozna.Ja miałam tą przyjemność być tam i poczuć tę niesamowitą magię,dlatego w 100% rozumiem autorkę. Książka jest przepięknie wydana ,okładka przykuwa wzrok,a kredowe kartki i piękne fotografie w środku powodują,że czyta się miło i przyjemnie.
Oceny książki Nowy Jork. Życie w wielkim mieście
188 użytkowników ma tytuł Nowy Jork. Życie w wielkim mieście na półkach głównych- Chcę przeczytać 102
- 2025 3
- USA 2
- Reportaż 2
- Nowy Jork 2
- Rok2025 1
- Podróżnicze 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nowy Jork. Życie w wielkim mieście
Ogólnie czytało się ok, ale jak dla mnie książce brakuje głębi. Na półce stoi obok „Nowy Jork. Od Manhatty do Ground Zero” Rittenhouse i powtórzenie czcionki w tytule bije po oczach..brrrr
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór felietonów o życiu w NYC, który całkiem przyjemnie się czyta. Sympatyczna narracja, momentami zabawna, ładne zdjęcia (duży plus za autorskie zdjęcia) i subtelnie przemycone ciekawostki. Miło spędziłam czas z tą książką.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to przewodnik. I całe szczęście.
Ta książka to opowieść o mieście, ale też o życiu – bardzo osobista, miejscami intymna. Szczególnie poruszyły mnie wątki pandemii. To nie są suche fakty, ale zapis doświadczenia, emocji, lęków i prób odnalezienia się w nowej rzeczywistości – dokładnie tam, gdzie świat nigdy nie spał, a nagle ucichł. Widać, że autorka nie chce tylko opowiadać o miejscach, ale przede wszystkim o tym, co się dzieje między nimi. W sercu. W głowie.
Ogromnym atutem tej książki jest też jej forma – piękne wydanie, świetne zdjęcia, które nie są tylko dodatkiem, ale stanowią integralną część opowieści. To książka, do której się wraca – nie po to, by coś odhaczyć, ale żeby jeszcze raz poczuć.
To pozycja dla tych, którzy kochają miasta z historią, ludźmi i emocjami w tle. Dla tych, którzy szukają głębi w detalach. I dla tych, którzy Nowy Jork chcą poznać od strony, której nie zobaczą przez szybę turystycznego autobusu.
Nie jest to przewodnik. I całe szczęście.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo coś znacznie cenniejszego – zbiór felietonów pisanych z perspektywy osoby, która w tym mieście żyje, czuje jego puls, zna jego rytm – także ten niesłyszalny dla turysty. Mike Lemp nie przyjechała do Nowego Jorku, by go „zaliczyć”. Ona w nim mieszka – i to się czuje w każdym zdaniu.
Ta książka to opowieść o mieście, ale też o...
Taka sobie. Z jednej strony mnóstwo ciekawych wątków. Z drugiej niby relacja a dużo wymyślonych nie-faktów z pogranicza fikcji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczera i autentyczna relacja z życia autorki w mieście, które nigdy nie śpi,a mowa tu o kontrowersyjnym i przyciągającym tłumy Nowym Jorku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka zabiera nas na poszukiwanie odpowiedniego mieszkania,pokazuje nam "uroki" metra, jak i sztuce parkowania samochodu.Jak zdać na prawo jazdy i zostać obywatelem.Jak łatwo można dorobić i gdzie dobrze zjeść. Jednak największą...
Książka ciekawa ale po jej lekturze doszłam - może nie do właściwego wniosku -że to życie ma wymiar tylko i wyłącznie materialny. Duchowego próżno tu szukać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMaja Klemp w swojej książce "Nowy York. Życie w wielkim mieście." ukazuje w interesujący sposób nie tylko atrakcje tego wielkiego miasta, ale przede wszystkim jego mieszkańców, którzy nadają mu niepowtarzalny charakter.
Zamiast skupiać się jedynie na znanych punktach turystycznych, autorka delikatnie wprowadza czytelnika w intymny świat lokalnych mieszkańców, ich radości, smutki, marzenia i codzienne zmagania.
Styl pisania autorki jest płynny i barwny, co sprawia, że książkę czyta się z zapartym tchem.
Każdy rozdział to nowe odkrycie, a jej opisy są pełne detali, które sprawiają, że czytelnik niemalże czuje się częścią tej nowojorskiej rzeczywistości.
To sprawia, że zamiast typowej relacji turystycznej, otrzymujemy głęboki reportaż o życiu w wielkim mieście.
Uważam, że to wyjątkowa publikacja o Nowym Jorku, która zachwyca swoją szczerością i autentycznością.
Dla tych, którzy chcą poznać miasto z innej perspektywy, jest to lektura obowiązkowa. To nie tylko opowieść o miejscu – to opowieść o ludziach, którzy je tworzą, ich historiach i codziennym życiu, które zyskuje na znaczeniu w kontekście wielkiej metropolii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlemp mieszkając na Manhattanie, z bliska obserwuje życie ponad ośmiu milionów ludzi i ich interakcje w zgiełku ulic.
Zamiast skupiać się jedynie na...
🌏Sięgając po „Nowy Jork. Życie w wielkim mieście” spodziewałam się wyłącznie książki, która przybliży mi trochę Miasto, które nigdy nie śpi. Że będzie to swego rodzaju przewodnik, w którym autorka zachwyca się kulturą, poleca konkretne miejsca i ogólnie zachęca do odwiedzenia… Jakież było moje zdziwienie, gdy już od pierwszych rozdziałów Maja Klemp zamiast „ochów i achów”, pokazuje nam jakie trudności spotykały ją na początku przygody w tym mieście i że jednak wcale tak kolorowo od razu nie było.
🗺️Podoba mi się sposób w jaki autorka przedstawia nam miasto, jego mieszkańców, ale i to jak jej się w nim żyło na co dzień. Mamy tu dużo ciekawostek, opisów miejsc, dzielnic, ale i wiele elementów takiego życia codziennego, o których ciężko się dowiedzieć z typowych przewodników. Maja przedstawia nam jak wyglądają rozmowy kwalifikacyjne, pomaga lepiej poznać pracę konsjerża, dowiedzieć się jak funkcjonuje metro, pralnie czy jak wygląda poszukiwanie i wynajem mieszkania. Wszystkiego dowiadujemy się „od kuchni” i choć wiele osób może mieć inne doświadczenia w tych kwestiach, niż autorka, to naprawdę miło mi się czytało o tym, jak to wyglądało z jej perspektywy.
🗺️Samo wydanie także jest ładne. Cała książka podzielona jest na rozdziały i każdy opowiada o czymś innym, a w dodatku praktycznie na każdej stronie mamy dobrej jakości zdjęcia, które oglądałam z przyjemnością i zaciekawieniem. Styl autorki jest przystępny, nie nużył mnie ani trochę i czytało się szybko, a jej często sarkastyczne poczucie humoru totalnie do mnie trafiło.
🌏Podsumowując! Co w tej pozycji znajdziecie?
✅ciekawostki związane z życiem w Nowym Jorku (nie tylko te kolorowe i pozytywne),
✅doświadczenia i wrażenia autorki z przeprowadzki do Miasta, które nigdy nie śpi,
✅często sarkastyczny humor,
✅piękne zdjęcia wykonane głównie przez autorkę.
🌏Dobrze się bawiłam czytając tę książkę i jestem pozytywnie zaskoczona tym, że autorka nie tylko zachwyca się miastem, ale pokazuje też jego ciemniejsze strony. Robi to w sposób przystępny i potrafi czytelnika zaciekawić.
🗺️Czy Wam ta książka przypadnie do gustu zależy przede wszystkim od tego, czego poszukujecie. Jeżeli chcecie przeczytać przewodnik po mieście, to możecie lekko się rozczarować, ale jeżeli interesują Was doświadczenia osoby, która do tego miasta się przeprowadziła i próbowała w nim odnaleźć, to trzymacie w dłoniach właściwą książkę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo lubię czytać książki i felietony Mai Klemp, ponieważ brutalnie i bez znieczulenia demaskują rzeczywistość. Wyostrzony zmysł obserwacji autorki sprawia, że dostrzega ona wokół siebie liczne mankamenty, które często mogą umknąć innym, w tym także mnie. W swojej najnowszej książce „Nowy Jork. Życie w wielkim mieście” Maja bezlitośnie zdziera puder z tej kultowej metropolii, równocześnie odkrywając mniej oczywiste zalety tamtejszego życia, takie jak posiadanie w budynku konsjerża – człowieka-instytucji, czy też możliwości korzystania z wielu interesujących kulturalnych inicjatyw jak na przykład Szekspir w Parku.
Kilka poruszonych przez Maję tematów wprawiło mnie w osłupienie, zwłaszcza rozdziały poświęcone nękaniu kobiet oraz przestępczości. Choć autorka podkreśla, że sama czuje się w Nowym Jorku bezpiecznie, ja raczej nie odważyłabym się podróżować tamtejszym metrem późnym wieczorem. Zaskoczyło mnie także materialistyczne podejście nowojorczyków do randkowania oraz fakt, że w niektórych kręgach posiadanie quota bag jest niemal obowiązkowe – czego do tej pory spodziewałam się jedynie po miastach utożsamianych z konsumeryzmem, takich jak Dubaj,
„Nowy Jork. Życie w wielkim mieście” to fascynująca, a do tego przepięknie wydana książka! Zarówno miłośnicy, jak i sceptycy Nowego Jorku znajdą tu coś dla siebie. Jeśli to miasto było Wam do tej pory obojętne, gwarantuję, że po lekturze tej książki zapałacie do niego intensywnym uczuciem. Aby sprawdzi jakim, sięgnijcie po „Nowy Jork. Życie w wielkim mieście”. Choć na temat tego miasta napisano już wiele książek, zapewniam Was, że takiej jak ta jeszcze nie czytaliście. Gorąco polecam!
Bardzo lubię czytać książki i felietony Mai Klemp, ponieważ brutalnie i bez znieczulenia demaskują rzeczywistość. Wyostrzony zmysł obserwacji autorki sprawia, że dostrzega ona wokół siebie liczne mankamenty, które często mogą umknąć innym, w tym także mnie. W swojej najnowszej książce „Nowy Jork. Życie w wielkim mieście” Maja bezlitośnie zdziera puder z tej kultowej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Nowy Jork. Życie w wielkim mieście" autorstwa Mai Klemp to fascynująca podróż przez jedno z najbardziej ikonicznych miast świata. Książka ukazuje nie tylko zewnętrzne atrakcje Nowego Jorku, ale przede wszystkim jego pulsujące życie, różnorodność kultur i codzienność mieszkańców. Maja Klemp z niezwykłą wnikliwością i ciepłem opisuje różne aspekty życia w tym tętniącym życiem mieście. Jej obserwacje są pełne osobistych anegdot, które nadają książce intymny charakter. Autorka nie unika trudnych tematów, takich jak zgiełk, samotność czy wyzwania, które stawia przed mieszkańcami wielkomiejskie życie. Z równą pasją opisuje zarówno eleganckie dzielnice, jak i mniej znane zakątki, które skrywają swoje unikalne historie. Styl pisania Mai Klemp jest przystępny i angażujący. Dzięki jej talentowi do opisywania detali, czytelnik może niemal poczuć atmosferę Nowego Jorku. Książka jest również bogata w fotografie, które doskonale uzupełniają tekst i pozwalają lepiej zrozumieć magię tego miejsca.
"Nowy Jork. Życie w wielkim mieście" to nie tylko przewodnik po atrakcjach turystycznych, ale także głęboka refleksja nad życiem w metropolii. To lektura, która z pewnością przypadnie do gustu zarówno tym, którzy marzą o podróży do Nowego Jorku, jak i tym, którzy chcą zrozumieć, co oznacza życie w tak niezwykłym mieście. Maja Klemp udowadnia, że Nowy Jork to nie tylko lokalizacja, ale prawdziwy stan umysłu.
Koniecznie przeczytajcie!
Polecam!
BRUNETTE BOOKS
"Nowy Jork. Życie w wielkim mieście" autorstwa Mai Klemp to fascynująca podróż przez jedno z najbardziej ikonicznych miast świata. Książka ukazuje nie tylko zewnętrzne atrakcje Nowego Jorku, ale przede wszystkim jego pulsujące życie, różnorodność kultur i codzienność mieszkańców. Maja Klemp z niezwykłą wnikliwością i ciepłem opisuje różne aspekty życia w tym tętniącym...