Nowa kuchnia wegetariańska. Dieta, która chroni serce i wydłuża życie

Okładka książki Nowa kuchnia wegetariańska. Dieta, która chroni serce i wydłuża życie
Małgorzata Duży Wydawnictwo: Vital zdrowie, medycyna
312 str. 5 godz. 12 min.
Kategoria:
zdrowie, medycyna
Wydawnictwo:
Vital
Data wydania:
2015-04-30
Data 1. wyd. pol.:
2015-04-30
Liczba stron:
312
Czas czytania
5 godz. 12 min.
Język:
polski
ISBN:
9788364278686
Dodaj do pakietu
Dodaj do pakietu
Średnia ocen
4,8 4,8 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Reklama
Reklama

Książki autora

Podobne książki

Reklama

Oceny

Średnia ocen
4,8 / 10
5 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
1461
63

Na półkach: , , ,

Dla mnie super. 450 przepisów na potrawy proste, z polskich warzyw i składników, które można bez problemu kupić, bez udziwnień rodem ze wschodu. Dla mnie przepisy te stanowią pomysł na dania, które modyfikuję po swojemu. Można to i owo autorom zarzucić, np. to, że proponują użycie warzyw z puszki, albo gotowanie ryżu w woreczkach itp. Mimo wszystko dla mnie dobra pozycja. Dość ciekawy wstęp na temat wegetarianizmu i zdrowego odżywiania.

Dla mnie super. 450 przepisów na potrawy proste, z polskich warzyw i składników, które można bez problemu kupić, bez udziwnień rodem ze wschodu. Dla mnie przepisy te stanowią pomysł na dania, które modyfikuję po swojemu. Można to i owo autorom zarzucić, np. to, że proponują użycie warzyw z puszki, albo gotowanie ryżu w woreczkach itp. Mimo wszystko dla mnie dobra pozycja....

więcej Pokaż mimo to

avatar
414
35

Na półkach: ,

Bardzo mylny tytuł "NOWA kuchnia wegetariańska". Od kiedy to, "nowi" wegetarianie jedzą ryby? ...i do tego z puszki? ... 1/4 książki to przepisy, oparte min. na nabiale, jajkach, rybach i puszkach. Początek to luźne, powierzchowne informacje, które można znaleźć na pierwszej lepszej stronie internetowej. Nic ciekawego.

Bardzo mylny tytuł "NOWA kuchnia wegetariańska". Od kiedy to, "nowi" wegetarianie jedzą ryby? ...i do tego z puszki? ... 1/4 książki to przepisy, oparte min. na nabiale, jajkach, rybach i puszkach. Początek to luźne, powierzchowne informacje, które można znaleźć na pierwszej lepszej stronie internetowej. Nic ciekawego.

Pokaż mimo to

avatar
1386
1110

Na półkach: ,

Na diecie wegetariańskiej jestem już ponad 10 lat i bardzo sobie ją chwalę. Co więcej, od około trzech miesięcy staram się całkowicie wykluczyć z diety wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego i wychodzi mi to całkiem nieźle. Z wielką chęcią sięgałam po książkę „Nowa kuchnia wegetariańska”, bowiem liczyłam nie tylko na nowe przepisy, ale również na jakieś świeże nowinki z zakresu zdrowego odżywiania. A co otrzymałam?
Wyjątkowo zacznę od tego, co mi się nie spodobało. Wegetarianizm z definicji wyklucza spożywanie mięsa i zwierząt. Autorzy chyba o tym zapomnieli, bowiem wśród przepisów można znaleźć takie rzeczy jak sałatka śledziowa, makaron z tuńczykiem i tym podobne. To mnie zniesmaczyło, bowiem wegetarianizm ryby również odrzuca. Kolejną rzeczą, która niezbyt przypadła mi do gustu było to, iż już na samym początku państwo Duży negują korzystanie z gotowych produktów czy przetworzonych, a potem w przepisach piszą, żeby wykorzystać ananasa z puszki… Oczywiście sama czasem po takiego sięgam, ale jednak jak tylko mam możliwość to wolę kupić świeżego i jest to dużo lepszy wybór!
Mimo wszystko bardzo podobał mi się sam wstęp, gdzie autorzy przytaczają ciekawe statystyki i wyniki badań dotyczące sposobu odżywiania. W bardzo zwięzły, ale wystarczająco dobry sposób opisują zdrowe zamienniki białego cukru, mąki pszennej czy komercyjnie dostępnych przypraw. Pojawiają się również informacje o wartościach odżywczych poszczególnych produktów oraz proste wskazówki, które powinno się stosować na diecie wegetariańskiej. Autorzy przytoczyli również argumenty za i przeciw wegetarianizmowi i możemy tutaj przeczytać o tym, z jakimi niedoborami może się zmagać ta osoba, która nieodpowiednio zbilansuje swoją dietę. Stąd wykaz wszystkich witamin i składników mineralnych oraz spis produktów, w których możemy je znaleźć.
Autorzy jednak sporo zyskują ogromem przepisów, które można znaleźć w ich publikacji. Jest ich łącznie 450, z czego najwięcej to sałatki, ale nie brak tutaj również przepisów na dania główne, zupy czy desery. Są to przepisy łatwe, tanie i szybkie w przygotowaniu. Każdy z pewnością znajdzie tutaj coś dla siebie – nawet mnie kilka z nich przypadło do gustu, poza tymi wyjątkami, o których pisałam powyżej. Szkoda tylko, że w książce nie ma zdjęć poszczególnych potraw, ale wtedy zapewne zmniejszyłaby się albo liczba przepisów albo znacznie wzrosłaby objętość i format książki.
„Nowa kuchnia wegetariańska” wzbudziła we mnie różne emocje i ciężko mi ją jednoznacznie ocenić. Ma swoje plusy, ale ma też kilka minusów, które naprawdę mnie do niej zniechęciły. Jednak z pewnością wykorzystam niektóre z zawartych w niej przepisów. Do jedzenia dużej ilości warzyw i owoców nigdy nie trzeba mnie było specjalnie namawiać  Być może będzie to odpowiednia pozycja dla tych, którzy dopiero chcą spróbować zmiany diety i są na etapie przejściowym – np. jedzą ryby. Przekonajcie się sami!

www.bookeaterreality.blogspot.com

Na diecie wegetariańskiej jestem już ponad 10 lat i bardzo sobie ją chwalę. Co więcej, od około trzech miesięcy staram się całkowicie wykluczyć z diety wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego i wychodzi mi to całkiem nieźle. Z wielką chęcią sięgałam po książkę „Nowa kuchnia wegetariańska”, bowiem liczyłam nie tylko na nowe przepisy, ale również na jakieś świeże nowinki z...

więcej Pokaż mimo to

Reklama

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Nowa kuchnia wegetariańska. Dieta, która chroni serce i wydłuża życie


Reklama
zgłoś błąd