GinekoLOGICZNIE

- zdrowie, medycyna
- 2023-10-11
- 2023-10-11
GinekoLOGICZNIE. Poradnik napisany przez pacjentkę, sprawdzony przez lekarki, lekarzy i nie tylko
Stoisz w księgarni i zastanawiasz się, czy kupić tę książkę? Machnijmy szybki test - odpowiedz szczerze na pięć pytań: Czy kaszlę, kicham i dźwigam w sposób, który pomoże mi się uchronić przed popuszczaniem moczu w przyszłości? Czy potrafię odróżnić popularne mity o antykoncepcji od faktów? Czy znam całą prawdę o codziennym noszeniu wkładek? Czy orientuję się w temacie mięśniaków, endometriozy, PCOS i innych ginekologicznych kłopotów? Czy wiem, jak znaleźć dobrego ginekologa i jak się przygotować do wizyty lub zabiegu? Czy mam pewność, że robię wszystko, co mogę, by nie dostać raka piersi, szyjki macicy, jajnika oraz pomóc chronić się przed nimi najważniejszym dla mnie osobom? A jeżeli nie uda się uniknąć choroby, czy wiem, jak przez nią przechodzić lub kogoś wesprzeć?? Jeżeli na którekolwiek pytanie padła odpowiedź "nie", zabierz to różowe kompendium do kasy. Jeśli z kolei wszystkie Twoje odpowiedzi brzmią "tak", spójrz na tę książkę z boku. Gruba, nie? Na pewno jest w niej coś, czego nie wiesz - otwórz na dowolnej stronie i się przekonaj!
Napisałam GinekoLOGICZNIE, by w kreatywny i zabawny sposób, ale też z szacunkiem i dbałością o szczegóły przeprowadzić Cię przez wiedzę na temat zdrowia ginekologicznego. Pomogło mi dwadzieścia jeden osób: dwanaścioro ginekologów i ginekolożek, lekarka medycyny stylu życia, patomorfolog, dwie psycholożki, fizjoterapeutka uroginekologiczna, prawniczka, językoznawczyni i aktywistka - topowi eksperci i topowe ekspertki w dbaniu o zdrowie ginekologiczne. Poradnik, który trzymasz w ręce, jest rezultatem wnikliwego poszukiwania odpowiedzi na setki pytań zadawanych w gabinetach ginekologicznych i mediach społecznościowych. To książka dla dorosłych i mniej dorosłych, dla zdrowych i mniej zdrowych, dla znających się na dbaniu o siebie i mniej ogarniających ten temat. Świetna na prezent - przede wszystkim dla siebie.
A ja? Działam jako Aga Szuścik, nazywam się Agnieszka Szuścik-Zięba. Moim największym talentem jest kreatywne i zrozumiałe tłumaczenie medycznych zawiłości - robię to na scenach, w uczelnianych aulach, salach konferencyjnych, mediach społecznościowych. Tłumaczę nowoczesne patient experience na polski - codziennie walczę o lepszy świat dla pacjentek, pacjentów, lekarzy i lekarek, za co niejednokrotnie mnie nagradzano. Przypomniałam o cytologii, udzieliłam wsparcia w chorobie ginekologicznej i pomogłam wyjść z codziennego noszenia wkładek tysiącom Polek. Sama od 2018 roku choruję na raka szyjki macicy. Za każdym calem mojej działalności stoi też mój mąż Maciek. Szczegółową notkę o mnie znajdziesz na wewnętrznym skrzydełku okładki.
Zdrówka!
Kup GinekoLOGICZNIE w ulubionej księgarni
Oceny książki GinekoLOGICZNIE
702 użytkowników ma tytuł GinekoLOGICZNIE na półkach głównych- Chcę przeczytać 492
- Zdrowie 9
- 2024 8
- 2025 6
- Biblioteka 5
- 2026 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce GinekoLOGICZNIE
Ginekologiczna Biblia 🙏🏻 napisana przystępnym językiem 💗 Tam, gdzie było można - okraszona humorem. Tam, gdzie należało - zachowująca należytą powagę i szacunek. No i polska autorka! Duma!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam kazdej kobiecie, bez względu na wiek.
Polecam kazdej kobiecie, bez względu na wiek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGenialny poradnik dla każdej kobiety. Może momentami język autorki bywa irytujący, ale pojawia się tu tak duża dawka wiedzy, że z czasem przestało mi to przeszkadzać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka dla każdej kobiety która chce dowiedzieć się więcej o swoim ciele i uzyskać wielu ciekawych porad
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka w bardzo przystępny sposób z humorem prowadzi nas przez różne tematy.
W mojej ocenie to jedyna taka książka, z której dowiemy się absolutnie wszystkiego na temat kobiecego zdrowia intymnego. Nie ważne czy mamy 15 lat czy 40. Czy dojrzewamy, czy czekamy na menopauzę.
"Ginekologicznie" to prawdziwe kompendium wiedzy. Tu znajdziemy odpowiedź na każde pytanie.
Dla niektórych zniechęcające może być poczucie humoru Agi, natomiast myślę że warto przymknąć na to oko i sięgnąć po tę książkę dla lepszego poznania swojego ciała, oraz poprawy komfortu życia.
Jeżeli moja opinia jeszcze was nie przekonała do przeczytania tej książki to polecam zrobienie testu, który został zamieszczony w opisie omawianej książki:
"-Czy kaszlę, kicham i dźwigam w sposób, który pomoże mi się uchronić przed popuszczaniem moczu w przyszłości?
-Czy potrafię odróżnić popularne mity o antykoncepcji od faktów?
-Czy znam całą prawdę o codziennym noszeniu wkładek?
- Czy orientuję się w temacie mięśniaków, endometriozy, PCOS i innych ginekologicznych kłopotów?
-Czy wiem, jak znaleźć dobrego ginekologa i jak się przygotować do wizyty lub zabiegu?
-Czy mam pewność, że robię wszystko, co mogę, by nie dostać raka piersi, szyjki macicy, jajnika oraz pomóc chronić się przed nimi najważniejszym dla mnie osobom?
-Jeżeli nie uda się uniknąć choroby, czy wiem, jak przez nią przechodzić lub kogoś wesprzeć??
Jeżeli na któreś pytanie odpowiedziałaś nie to znak, że potrzebujesz tej książki. Natomiast jeżeli odpowiedziałaś na wszystko tak to dodam, że książka ma ponad 500 stron więc na pewno dowiesz się czegoś nowego."
Autorka w bardzo przystępny sposób z humorem prowadzi nas przez różne tematy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodejście Agi do wielu zagadnień z zakresu szeroko pojętej ginekologii przy wsparciu znakomitych specjalistów, oraz na podstawie jej własnych niełatwych doświadczeń jest bardzo rzetelne.
Każda kobieta powinna ją przeczytać :)
Każda kobieta powinna ją przeczytać :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodobała mi się, dowcipna, merytoryczna i potrzebna. Każda kobieta (i mężczyzna również, bo czemu nie) powinien przeczytać tę książkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo polecam. Merytorycznie (cały zespół konsultantów!),a przy tym dowcipnie (z wyczuciem). Czytałam z przyjemnością, nawet jeśli brzmi to dziwnie :) Wiadomo, że jedne sprawy interesowały mnie bardziej niż inne, ale chyba po to jest kompleksowe ujęcie tematu, żeby każdy znalazł to, czego szuka. Warto mieć na półce.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna pozycja, trafiająca do każdego czytelnika. Napisana prostym, często potocznym językiem. Ani nie przytłacza nadmiarem szczegółów ani nie jest za ogólna.
W trakcie lektury polecam zaznaczać przydatne fragmenty. Wiadomo, każdego trochę bardziej dotyczą inne tematy. A wracać zdecydowanie warto, chociażby żeby zerknąć jak stoimy z ginekologiczną profilaktyką czy poszukać instrukcji do okresowego samobadania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli ktoś obserwuje Agę w social mediach, na książce na pewno się nie zawiedzie.
Czy wiesz wszystko o swoim ciele i zdrowiu ginekologicznym? Sprawdź recenzję książki Ginekologicznie Agi Szuścik i odkryj, czego możesz się z niej jeszcze dowiedzieć.
Choć można się starać to: nie da się obejrzeć wszystkich filmów, nie da się przesłuchać wszystkich piosenek, nie da się przeczytać też wszystkich książek – ale tą którą dziś dla was recenzuję – warto przeczytać.
Poproszę to samo, ale trochę prościej, czyli książka, która została napisana, by każdy ją zrozumiał.
Znasz to uczucie gdy ktoś, obeznany w jakiejś dziedzinie życia zaczyna tłumaczyć Ci jakieś zagadnienie, a ty nic nie rozumiejąc kiwasz głową i mówisz „Jasne. Rozumiem!”? Też mi się czasem to zdarza. To oczywiście błąd, ale czasem po prostu wstydzimy się dopytać. Sytuacje te pojawiają się w urzędzie, u mechanika czy… w gabinecie ginekologicznym.
''Czy znam całą prawdę o codziennym noszeniu wkładek? Czy orientuję się w temacie mięśniaków, endometriozy, PCOS i innych ginekologicznych kłopotów? Czy wiem, jak znaleźć dobrego ginekologa i jak się przygotować do wizyty lub zabiegu? Czy mam pewność, że robię wszystko, co mogę, by nie dostać raka piersi, szyjki macicy, jajnika oraz pomóc chronić się przed nimi najważniejszym dla mnie osobom? A jeżeli nie uda się uniknąć choroby, czy wiem, jak przez nią przechodzić lub kogoś wesprzeć?''
Te pytania widnieją już na okładce książki. Jeśli, tak jak mówi sama autorka, na któreś odpowiedziałaś „nie” powinnaś sięgnąć po tę książkę. Jeśli jednak na wszystko przytaknęłaś to… i tak po nią sięgnij. Bo takich pytań i odpowiedzi jest o wiele, wiele więcej i gwarantuję, że dowiesz się czegoś nowego. To 520 stron wiedzy – 20 stron dziennie i w miesiąc ją będziesz miała za sobą, a przyswoisz przy tym ogrom wiedzy i dobrze się będziesz bawić.
Zapraszam na bloga, gdzie przeczytasz całą recenzję :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest w pewien sposób magiczna – zadaje za nas pytania, które wstydzimy się zadać i nawet na nie odpowiada! Ale to nie wszystko – ale o tym już poniżej 🙂
Choć można się starać to: nie da się obejrzeć...