Księżycowa autostrada. Motocyklem przez Himalaje

Okładka książki Księżycowa autostrada. Motocyklem przez Himalaje autora Witold Palak, 9788328304260
Okładka książki Księżycowa autostrada. Motocyklem przez Himalaje
Witold Palak Wydawnictwo: Bezdroża Seria: Książki podróżnicze Bezdroży literatura podróżnicza
literatura podróżnicza

Oceny książki Księżycowa autostrada. Motocyklem przez Himalaje

OPINIE i DYSKUSJE o książce Księżycowa autostrada. Motocyklem przez Himalaje

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

Dziennik podróży starymi motocyklami przez północne Indie, Ladakh i Nepal. Literacko średnio, ale nie tego poszukuję w relacjach z podróży

Świetna, pełna przygód książka podróżnicza. Na początku wydawała mi się nudna, ale z upływem stronic wciągała coraz bardziej w wir wielkiej motocyklowej podróży. Napisana fajnym, przystępnym językiem, który pozwalał wczuć się w przeżycia bohaterów książki. Czasem może zbyt szczegółowe opisy niektórych miejsc i zwyczajów, które będą wydawać się zupełnie obce i niezrozumiałe dla osób niezaznajomionych z kulturą Indii i Nepalu, choć autor stara się wyjaśnić większość opisywanych zagadnień, co w sumie stanowić może za dobry przewodnik, dla osób, które wybrałyby się w tamte regiony świata. Książka zdecydowanie warta polecenia.

89 użytkowników ma tytuł Księżycowa autostrada. Motocyklem przez Himalaje na półkach głównych
23 użytkowników ma tytuł Księżycowa autostrada. Motocyklem przez Himalaje na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Księżycowa autostrada. Motocyklem przez Himalaje

Witold Palak
Witold Palak
Z wykształcenia psycholog, z zawodu przedsiębiorca, z racji dokonań życiowych - nieustanny poszukiwacz, notoryczny imigrant, z angielska określany jako „itchy foot”, czyli „swędząca stopa”. Mówiąc wprost - włóczykij. Żeglarz, miłośnik Tatr, a wkrótce potem Himalajów, gitarzysta, wielbiciel zimnego piwa, kuchni azjatyckiej, piosenki turystycznej i poezji śpiewanej. Właściciel prawej dłoni uściśniętej przez Leonarda Cohena. Już jako student rozglądał się za alternatywą dla miażdżącej wyobraźnię rzeczywistości komunistycznej, dorabiając i poznając świat w Holandii i RFN. Po przekroczeniu pierwszy raz w życiu progu samolotu, wylądował w 1985 roku w Sydney i przez 8 lat poznawał Australię już jako rezydent tego kraju. Niepoprawny wielbiciel Kangurlandu szukał dalej stabilnego gruntu w Indiach, Nepalu, Stanach Zjednoczonych. Posiadacz książek telefonicznych z własnym nazwiskiem i numerem telefonu w Australii, USA i Singapurze. Poszukując swojego miejsca w świecie, cały czas nucąc słowa piosenki Wolnej Grupy Bukowina - „Szukam, szukania mi trzeba, domu gitarą i piórem” - zatoczył koło i zacumował w miejscu, gdzie urodził się jego Dziad i Ojciec, w wiosce pod Lublinem. Tu postawił dom, posadził kilka krzaków i nauczał miłości do świata swojego syna Adriana (rocznik 1996). Od 2012 roku posiadacz motocyklowego prawa jazdy (po trzykrotnym oblaniu egzaminu z jazdy). Od tamtej pory stara się udowodnić niesłuszną wtedy ocenę swoich umiejętności, przemierzając na jednośladach drogi w Wietnamie, Kambodży, Laosie, Birmie, Australii. Obecnie w trakcie realizacji swojej idee fixe - poznania całych Himalajów z pozycji siodełka motocyklowego.

Cytaty z książki Księżycowa autostrada. Motocyklem przez Himalaje