Dynastia Miziołków

- 2003-02-16
- 9788376720593
- opowiadania dziecięce polskie Anna Wojtunik
- Inne
Dynastia Miziołków w 1993 roku była drukowana w odcinkach przez czasopismo „Świat Młodych”. Otrzymała nagrodę literacką im. Kornela Makuszyńskiego, a rok później została nagrodzona w konkursie „Dziecięcy Bestseller Roku”. Powstała nawet wersja dla niewidomych, napisana alfabetem Braille`a. Książka opowiada o losach zabawnego Miziołka i jego rodziny – Mamiszona, Papiszona oraz młodszego rodzeństwa, Kaszydła i Małego Potwora.
Ilustracje autorki.
Graficznie książkę opracowała Anna Wojtunik.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Jest po prostu świetnie napisana.
Jest po prostu świetnie napisana.
Pokaż mimo toBardzo fajnie się czytało, polecam każdemu ;)
Bardzo fajnie się czytało, polecam każdemu ;)
Pokaż mimo toForma pamiętnika. Pierwsze "wpisy" zaczynają się w Prima aprilis. Rodzinka zdecydowanie nietypowa, ale jakże podobna do każdej nam znanej... Perypetie szkolne, domowe, problemy z dorosłymi, problemy z rodzeństwem... Język trochę "zbyt" jak na nastolatka, kilka rzeczy w klasie musiałem tłumaczyć. Porównanie do Mikołajka jak najbardziej na miejscu (w kwestii dziwnych dorosłych i inspirujących przygód szkolnych i podwórkowych)...
Polecam - również starszakom!
Forma pamiętnika. Pierwsze "wpisy" zaczynają się w Prima aprilis. Rodzinka zdecydowanie nietypowa, ale jakże podobna do każdej nam znanej... Perypetie szkolne, domowe, problemy z dorosłymi, problemy z rodzeństwem... Język trochę "zbyt" jak na nastolatka, kilka rzeczy w klasie musiałem tłumaczyć. Porównanie do Mikołajka jak najbardziej na miejscu (w kwestii dziwnych...
więcej Pokaż mimo toKsiążka jest zabawna i dobra dla początkujących. Rodzina ta jest trochę zwariowana. Książka opowiada o chłopcu, który pokazuje swój pamiętnik. Krótko opisuje dni. Treść jest zrozumiała. Śmieszy mnie mama czyli mamiszon. Polecam.
Pokaż mimo toNiby minęło tylko osiem lat od czasu wydania tej książki, a tak bardzo zmieniły się czasy, że wydaje się jakby autorka opisywała zupełnie inną epokę. I dzieci się zmieniły. I ich zainteresowania. Dzieciństwo Miziołka bardziej przypomina moje niż moich dzieci. Brak telefonów komórkowych i ich wszędobylstwa, gier komputerowych i facebooka. Za to są wygłupy na lekcjach, pierwsza miłość, obóz z nocowaniem pod namiotem, telegramy. Jest zabawnie, czasami zaskakująco. Można się zastanawiać, jak to się stało, że nastolatek tak ładnie i składnie pisze pamiętnik, a nie potrafi ułożyć słowa w scrabble zgodnie z wymogami ortografii, ale to czepialstwo zwykłe jest. Miła, przyjemna lekturka. Ot, tyle i niewiele więcej.
Niby minęło tylko osiem lat od czasu wydania tej książki, a tak bardzo zmieniły się czasy, że wydaje się jakby autorka opisywała zupełnie inną epokę. I dzieci się zmieniły. I ich zainteresowania. Dzieciństwo Miziołka bardziej przypomina moje niż moich dzieci. Brak telefonów komórkowych i ich wszędobylstwa, gier komputerowych i facebooka. Za to są wygłupy na lekcjach,...
więcej Pokaż mimo toBardzo humorystyczna i ciekawa książka. Spodobała mi się forma dziennika. Jest to przyjemna odmiana od zwykłego tekstu pisanego prozą. Powoduje uśmiech na twarzy
Pokaż mimo toFragmenty z podręcznika do polskiego zaciekawiły mnie do tego stopnia, żeby sięgnąć po całość. Po latach stwierdzam, że książka cały czas zachowuje swój urok i czytelnik tylko żałuje, jest jest to tylko rok z życia rodziny Miziołków. Wszyscy są tam tak bardzo swojacy i uroczy, że aż ma się ochotę zamieszkać w Warszawie w latach 80-90. Jeden minus za brak odpowiedzi, jak naprawdę ma na imię Miziołek.
Fragmenty z podręcznika do polskiego zaciekawiły mnie do tego stopnia, żeby sięgnąć po całość. Po latach stwierdzam, że książka cały czas zachowuje swój urok i czytelnik tylko żałuje, jest jest to tylko rok z życia rodziny Miziołków. Wszyscy są tam tak bardzo swojacy i uroczy, że aż ma się ochotę zamieszkać w Warszawie w latach 80-90. Jeden minus za brak odpowiedzi, jak...
więcej Pokaż mimo to„Dynastia Miziołków” to seria powieści - teoretycznie dla dzieci, ale zapewniam, że każdego rozbawi - nawet ponuraka!! 😜
W dodatku autorka jest też ilustratorką tej pozycji.
Mam nadzieję, że ktoś wpadnie wreszcie na pomysł dodruku serii, bo na pewno każdy ma już mocno zniszczone, zaczytane egzemplarze, a i nowi czytelnicy powinni książki z serii Miziołków POZNAĆ!!!!
Bohaterowie serii :
♡ Fumfel Piromana (kumpel),
♡ Koleżanka Fify,
♡ Niewinna ofiara pani Barszcz
i wiele innych 😁
Polecam serdecznie, wyborna lektura!
więcej Pokaż mimo toNapisana jest w formie dziennika, dziennika szczególnego, bo niby językiem dziecka, a przecież ten język należy do Pani Joanny Olech, pisarki fantastycznej, z wielkim humoru, ciepłej i mądrej osoby...
W dodatku autorka jest też ilustratorką tej...
Chyba nigdy nie miałam okazji przeczytać tej świetnej książeczki, a tytuł chodził mi po głowie od dawna. Z ogromną przyjemnością w te ostatnie letnie dni wysłuchałam audiobooka mistrzowsko zinterpretowanego przez Artura Barcisia, którego też uwielbiam od zawsze. Oby rodzice czytali dzieciom takie książki.
Pokaż mimo toJedna z moich ulubionych książek z dzieciństwa. Zaczytana praktycznie na śmierć, do tego stopnia, że wymagała wizyty u introligatora. Teraz wróciłam do niej z wielką przyjemnością, czytam ją swoim dzieciom które też ją uwielbiają.