Dieta bez pszenicy. Jak pozbyć się pszennego brzucha i być zdrowym

Okładka książki Dieta bez pszenicy. Jak pozbyć się pszennego brzucha i być zdrowym William Davis
Okładka książki Dieta bez pszenicy. Jak pozbyć się pszennego brzucha i być zdrowym
William Davis Wydawnictwo: Bukowy Las Seria: Zdrowie poradniki
328 str. 5 godz. 28 min.
Kategoria:
poradniki
Seria:
Zdrowie
Tytuł oryginału:
Wheat Belly Cookbook: 150 Recipes to Help You Lose the Wheat, Lose the Weight, and Find Your Path Back to Health
Wydawnictwo:
Bukowy Las
Data wydania:
2013-02-01
Data 1. wyd. pol.:
2013-02-01
Data 1. wydania:
2011-08-30
Liczba stron:
328
Czas czytania
5 godz. 28 min.
Język:
polski
ISBN:
9788362478927
Tłumacz:
Roman Palewicz
Tagi:
zdrowe odżywianie dieta zdrowie Roman Palewicz
Średnia ocen

6,8 6,8 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,8 / 10
308 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
112
61

Na półkach:

Temat ciekawy. Otwiera oczy na pszenicę i pokazuje jej negatywną dla zdrowia ewolucję.

Temat ciekawy. Otwiera oczy na pszenicę i pokazuje jej negatywną dla zdrowia ewolucję.

Pokaż mimo to

avatar
208
144

Na półkach:

To jedna z tych książek, kóra może zmienić Wasze życie.

Czytając ją odstawiłam przenicę. Już po czterech dniach zobaczyłam różnicę – przestałam podjadać. Co będzie dalej? Nie wiem, ale jestem ciekawa.
Nie ze wszystkim się zgadzałam, np. z jedzeniem dużych ilości warzyw. W mojej opinii to nie do końca dobre. Aktuanie warzywa są tak pryskane, że mogą być toksyczne, co więcej – przestają mieć jakikolwiek smak.

Uważam, że trzeba odwagi, żeby takie książki pisać. Polecam każdemu. Być może zmieni Wasze życie na lepsze.

To jedna z tych książek, kóra może zmienić Wasze życie.

Czytając ją odstawiłam przenicę. Już po czterech dniach zobaczyłam różnicę – przestałam podjadać. Co będzie dalej? Nie wiem, ale jestem ciekawa.
Nie ze wszystkim się zgadzałam, np. z jedzeniem dużych ilości warzyw. W mojej opinii to nie do końca dobre. Aktuanie warzywa są tak pryskane, że mogą być toksyczne, co więcej...

więcej Pokaż mimo to

avatar
13
4

Na półkach:

Ciekawa książka poruszająca niewygodne fakty wielkiego przemysłu. Niektóre wątki należy jednak traktować z przymrużeniem oka, ale na pewno warto przeczytać. Polecam

Ciekawa książka poruszająca niewygodne fakty wielkiego przemysłu. Niektóre wątki należy jednak traktować z przymrużeniem oka, ale na pewno warto przeczytać. Polecam

Pokaż mimo to

avatar
208
163

Na półkach: ,

Autor książki jest lekarzem. Popierając swoje teorie, przytacza wiele wyników badań, obserwacje ze swojego życia i gabinetu. Rozbrajający sarkazm jest tak zabawny, że nabyłam książkę. Przepisy tak mnie zaciekawiły, że nabyłam wszystkie 5 dostępnych woluminów autorstwa Williama Davisa, Marty Szloser, Wandy Gąsiorowskiej.

Pszenne męskie piersi, pszenny piwny brzuch, to nie wszystko co mogą nam dać wypieki, i nie chodzi o te na twarzy. "Mogą wywoływać wzrost poziomu cukru, bóle stawów, obrzęk, objawy choroby refluksowej żołądka, umysłowego odrętwienia i łupieżu."

Pszenica przeszła wiele modyfikacji w ciągu ostatnich 50 lat. Z łanów które powiewały na wietrze, jak włosy dziewczyny, została przekształcona w karłowaty twór o sztywnej łodydze z dużą ilością dużych ziaren. Wygenerowano jej również odporność na roundup. Wiele pokarmów przeszło przemiany w imię wydajności. Wyobraźcie sobie kurczaka z 6 nogami, 4 piersiami i bez głowy.

Gluten sprawia że mąka lepi się, rozciąga i powstają z niej wspaniałe wypieki.
"Gliadyna, białko pszennego glutenu obecne we wszelkich postaciach pszenicy, od puszystych bułek, po najbardziej gruboziarniste wielozbożowe chleby, potrafi sprawić, że jelita stają się przepuszczalne."

Autor książki jest lekarzem. Popierając swoje teorie, przytacza wiele wyników badań, obserwacje ze swojego życia i gabinetu. Rozbrajający sarkazm jest tak zabawny, że nabyłam książkę. Przepisy tak mnie zaciekawiły, że nabyłam wszystkie 5 dostępnych woluminów autorstwa Williama Davisa, Marty Szloser, Wandy Gąsiorowskiej.

Pszenne męskie piersi, pszenny piwny brzuch, to nie...

więcej Pokaż mimo to

avatar
186
26

Na półkach:

Plusem tej książki jest pokazanie pewnych mechanizmów w działaniu organizmu. Dodatkowo opis, jak zmieniała się pszenica, zarówno naturalnie, jak i dzięki ingerencji ludzkiej. Jednak widać mocną tendencyjność, autor często podporządkowuje wygodne fakty do swoich teorii, pomijając inne kwestie, np. fakt, że pszenica ma wyższy indeks glikemiczny od batonika w czekoladzie (co samo już wydaje mi się dziwne, i do czego nie mam zaufania, a dane pochodzą z czasopisma, którego redaktorzy prawdopodobnie współpracowali z firmami związanymi ze słodyczami - tak podaje Wikipedia),nie oznacza przecież, że inne produkty nie zawierają również cukrów prostych w dużej ilości. Autor nieraz o tym wspomina, ale jego główną teorią jest rezygnacja z pszenicy, książka ma przecież tytuł „Dieta bez pszenicy”, a nie „Dieta bez cukru”, czy „Dieta bez ryżu”. Takich elementów jest tam więcej.

Co do wpływu pszenicy na psychikę, to jest to dla mnie najmniej wiarygodna część książki.

Jedyny rozdział, który wydaje się sensowny to ten o celiakii, ale w przypadku tego autora mam wątpliwości nawet do pewnych podstawowych faktów, i jeśli miałabym się kierować wskazówkami zawartymi w tej książce, to najpierw przeczytałabym coś bardziej godnego zaufania. Niemniej pewne elementy dają do myślenia i sprawiają, że chce się dalej poszperać w temacie.

Plusem tej książki jest pokazanie pewnych mechanizmów w działaniu organizmu. Dodatkowo opis, jak zmieniała się pszenica, zarówno naturalnie, jak i dzięki ingerencji ludzkiej. Jednak widać mocną tendencyjność, autor często podporządkowuje wygodne fakty do swoich teorii, pomijając inne kwestie, np. fakt, że pszenica ma wyższy indeks glikemiczny od batonika w czekoladzie (co...

więcej Pokaż mimo to

avatar
192
163

Na półkach:

Całkiem dobrze się czyta, aczkolwiek cudowne skutki odstawienia glutenu chyba nieco przerysowane. Zrezygnowałam z glutenu na 3 lata (taka rada dla planujących to zrobić, najlepiej na początku założyć krótki termin - np. tydzień :) )i nie zauważyłam tychże oszałamiających efektów m.in. wyjątkowej jasności intelektualnej. Albo zatem już ją posiadałam, albo nie zaliczam się do grona szczęśliwców, którzy jej dostąpili :)
Książka trochę zero-jedynkowa, ale na pewno pozytywnym efektem jej przeczytania jest to, że rezygnując z glutenu człowiek po prostu musi jeść więcej warzyw i kasz, bo ile można wcinać jajka na śniadanie czy kolację:)

Całkiem dobrze się czyta, aczkolwiek cudowne skutki odstawienia glutenu chyba nieco przerysowane. Zrezygnowałam z glutenu na 3 lata (taka rada dla planujących to zrobić, najlepiej na początku założyć krótki termin - np. tydzień :) )i nie zauważyłam tychże oszałamiających efektów m.in. wyjątkowej jasności intelektualnej. Albo zatem już ją posiadałam, albo nie zaliczam się do...

więcej Pokaż mimo to

avatar
333
238

Na półkach:

Książkę wypożyczyłam dość dawno, bałam się do niej podejść, bo czułam, że mi w życiu trochę namiesza. W lutym br. przeczytałam "Boskie zwierzęta", po kilkunastu dniach przeszłam na dietę bezmięsną - tak trafiła do mojego serducha. Było to wyzwanie, bo dla lubiącej mięsko osoby przygotowywanie posiłków z innych produktów , szczególnie, gdy pozostali domownicy jedzą wszystko, jest dosyć utrudnione. Ale jakoś dało się opanować i dobrze się w tym odnajduję. Więc nie ukrywam, że z pewną rezerwą podchodziłam do "Diety bez pszenicy", bo może też do mnie przemówi. Miałam rację! Argumenty są tak mocne, że już w trakcie czytania odstawiłam bułeczki, chlebuś... jednym słowem pszenicę. Mam nadzieję, że wytrwam, bo czas zadbać o swoje zdrowie. Choć organizacja posiłków stała się jeszcze trudniejsza. Ale dla chcącego nic trudnego! Polecam, ale uważajcie, bo po jej przeczytaniu sięgniecie po samopszę i płaskurkę i będziecie musieli nauczyć się sami piec chleby i bułeczki :)

Książkę wypożyczyłam dość dawno, bałam się do niej podejść, bo czułam, że mi w życiu trochę namiesza. W lutym br. przeczytałam "Boskie zwierzęta", po kilkunastu dniach przeszłam na dietę bezmięsną - tak trafiła do mojego serducha. Było to wyzwanie, bo dla lubiącej mięsko osoby przygotowywanie posiłków z innych produktów , szczególnie, gdy pozostali domownicy jedzą wszystko,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
25
20

Na półkach:

pomocne

pomocne

Pokaż mimo to

avatar
176
56

Na półkach:

Książka-biblia dla każdego, kto chce zacząć zmianę stylu życia.
W naszej kulturze bardzo zakorzeniony jest szacunek do chleba, jako do świętości, do symbolu życia i dobrobytu. Wywodzi się on sprzed kilku tysięcy lat, kiedy to nasi praprzodkowie z myśliwych i zbieraczy zmienili się w rolników. Zboża zaczęły odgrywać coraz większą rolę, jako pożywienie. Jednak od tego czasu wiele się zmieniło, szczególnie w ciągu ostatnich 50 lat. Nasza żywność, zboża, a szczególnie pszenica, zostały poddane niezliczonym mutacjom genetycznym. To, co jemy dzisiaj (ja już przestałam :) ),to nie dawna samopsza, czy płaskurka, tylko genetyczne mutanty, które doprowadzają nas do powszechnej otyłości, nadciśnienia, cukrzycy, chorób serca, alergii, problemów skórnych i wielu innych chorób "cywilizacyjnych". Nie tylko z powodu modyfikacji, ale też przez węglowodany, których spożywamy stanowczo za dużo. Nasze zdrowie odpłaca nam się "pszennym brzuchem", który staje się nie tylko magazynem tłuszczu, ale również niezależną fabryką różnego rodzaju związków, które zdecydowanie nam nie służą...

Książka-biblia dla każdego, kto chce zacząć zmianę stylu życia.
W naszej kulturze bardzo zakorzeniony jest szacunek do chleba, jako do świętości, do symbolu życia i dobrobytu. Wywodzi się on sprzed kilku tysięcy lat, kiedy to nasi praprzodkowie z myśliwych i zbieraczy zmienili się w rolników. Zboża zaczęły odgrywać coraz większą rolę, jako pożywienie. Jednak od tego czasu...

więcej Pokaż mimo to

avatar
477
137

Na półkach:

Bardzo dobra, napisana lekko i z humorem książka - potwierdzająca to, co od kilkudziesięciu lat mówił dr Kwaśniewski na temat tego, jak niewielką ilość węglowodanów człowiek potrzebuje do życia i jak bardzo są one trujące w ilościach zjadanych przez współczesnego człowieka. Serdecznie polecam wszystkim cierpiącym na różnorakie, często ignorowane przypadłości.

Bardzo dobra, napisana lekko i z humorem książka - potwierdzająca to, co od kilkudziesięciu lat mówił dr Kwaśniewski na temat tego, jak niewielką ilość węglowodanów człowiek potrzebuje do życia i jak bardzo są one trujące w ilościach zjadanych przez współczesnego człowieka. Serdecznie polecam wszystkim cierpiącym na różnorakie, często ignorowane przypadłości.

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Przeczytane
    429
  • Chcę przeczytać
    357
  • Posiadam
    145
  • Teraz czytam
    44
  • 2014
    14
  • Zdrowie
    12
  • Chcę w prezencie
    9
  • Dietetyka
    7
  • Poradniki
    5
  • 2013
    3

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Dieta bez pszenicy. Jak pozbyć się pszennego brzucha i być zdrowym


Podobne książki

Przeczytaj także