Więzień nieba

Okładka książki Więzień nieba autora Carlos Ruiz Zafón, 9788377581872
Okładka książki Więzień nieba
Carlos Ruiz Zafón Wydawnictwo: Muza Cykl: Cmentarz Zapomnianych Książek (tom 3) literatura piękna
Cmentarz Zapomnianych Książek (tom 3)
El Prisionero del Cielo
2012-04-19
2012-04-19
Katarzyna Okrasko, Carlos Marrodán Casas

Kup Więzień nieba w ulubionej księgarnii

Oceny książki Więzień nieba

OPINIE i DYSKUSJE o książce Więzień nieba

Wspaniała

Wspaniała

Jeśli „Cień wiatru” był o książkach, a „Gra Anioła” o ambicji, to „Więzień nieba” jest o lojalności, która potrafi przetrwać najgorsze lochy więzienia Montjuïc. To hołd dla przyjaźni Daniela i Fermína, napisany z ogromną gracją i humorem, mimo trudnego, powojennego tła. Dynamiczna, wzruszająca i niesamowicie wciągająca.

Ocenienie tej książki jest trochę niesprawiedliwe bo w moim odczuciu nie jest to osobna historia i odrębna całość, a Zafon zdobył mnie już wcześniej, więc książka była czystą przyjemnością jakby z definicji (oczywiście zdarza się czasami w takiej sytuacji nadziać na totalną porażkę, ale tutaj się to nie wydarzyło).
W porównaniu z "Cieniem wiatru" i "Grą anioła" powieść jest dużo krótsza, w dużo mniejszym stopniu wypełniona różnymi postaciami i nabudowana wątkami. Co ważne dla czytelników, uważam, że o ile poprzednie dwie czesci można było czytać w dowolnej kolejności, ponieważ nie były ściśle związane fabularnie, to jednak "Więzień nieba" jest pomostem między dwoma poprzednimi częściami cyklu i uważam, że nie znając tła i nie będąc już wcześniej emocjonalnie związanym z bohaterami dużo sie traci.
Zafon jak zwykle czaruje klimatem Brcelony, jak zwykle wciągająca nas w historię, która angażuje i nie daje spokoju, która pożera, a jednocześnie daje nam przyjemność powrotu w miejsce, które znamy, ponownego spotkania z rodziną Sempere, Ferminem i Davidem Martinem. U mnie również nieodzownie prowokuje do wzmożonego zainteresowania się historią Hiszpanii, która ginie w naszej świadomości przez natłok przerażających zdarzeń w Polsce, pozostawiając rewolucję hiszpańską, wojnę domową i Hiszpanię francowską w cieniu.

W porównaniu z "Cieniem wiatru" i "Grą anioła" powieść...

31885 użytkowników ma tytuł Więzień nieba na półkach głównych
9250 użytkowników ma tytuł Więzień nieba na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Więzień nieba

Cytaty z książki Więzień nieba