Więzień nieba

- Cmentarz Zapomnianych Książek (tom 3)
- El Prisionero del Cielo
- 2012-04-19
- 2012-04-19
- Katarzyna Okrasko, Carlos Marrodán Casas
Rok 1957. Interesy rodzinnej księgarni Sempere i Synowie idą tak marnie jak nigdy dotąd. Daniel Sempere, bohater „Cienia wiatru“, wiedzie stateczny żywot jako mąż pięknej Bei i ojciec małego Juliana. Następny w kolejce do porzucenia stanu kawalerskiego jest przyjaciel Daniela, Fermín Romero de Torres, osobnik tyleż barwny, co zagadkowy: jego dawne losy wciąż pozostają owiane mgłą tajemnicy. Ni stąd, ni zowąd przeszłość Fermina puka do drzwi księgarni pod postacią pewnego odrażającego starucha. Daniel od dawna podejrzewał, że skoro przyjaciel nie chce mu opowiedzieć swej historii, to musi mieć ważny powód. Ale gdy Fermín wreszcie zdecyduje się wyjawić mroczne fakty, Daniel dowie się „rzeczy, o których Barcelona wolałaby zapomnieć“.
Jednak niepogrzebane upiory przeszłości nie dadzą się tak łatwo wymazać z pamięci. Daniel coraz lepiej rozumie, że będzie musiał się z nimi zmierzyć. I choć zakończenie powieści wydaje się ze wszech miar pomyślne, to Ruiz Zafón mówi nam wprost, że „prawdziwa Historia jeszcze się nie skończyła. Dopiero się zaczęła“.
Kup Więzień nieba w ulubionej księgarni
Oceny książki Więzień nieba
31885 użytkowników ma tytuł Więzień nieba na półkach głównych- Przeczytane 21 247
- Chcę przeczytać 10 385
- 2014 138

OPINIE i DYSKUSJE o książce Więzień nieba
Wspaniała
Wspaniała
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli „Cień wiatru” był o książkach, a „Gra Anioła” o ambicji, to „Więzień nieba” jest o lojalności, która potrafi przetrwać najgorsze lochy więzienia Montjuïc. To hołd dla przyjaźni Daniela i Fermína, napisany z ogromną gracją i humorem, mimo trudnego, powojennego tła. Dynamiczna, wzruszająca i niesamowicie wciągająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOcenienie tej książki jest trochę niesprawiedliwe bo w moim odczuciu nie jest to osobna historia i odrębna całość, a Zafon zdobył mnie już wcześniej, więc książka była czystą przyjemnością jakby z definicji (oczywiście zdarza się czasami w takiej sytuacji nadziać na totalną porażkę, ale tutaj się to nie wydarzyło).
W porównaniu z "Cieniem wiatru" i "Grą anioła" powieść jest dużo krótsza, w dużo mniejszym stopniu wypełniona różnymi postaciami i nabudowana wątkami. Co ważne dla czytelników, uważam, że o ile poprzednie dwie czesci można było czytać w dowolnej kolejności, ponieważ nie były ściśle związane fabularnie, to jednak "Więzień nieba" jest pomostem między dwoma poprzednimi częściami cyklu i uważam, że nie znając tła i nie będąc już wcześniej emocjonalnie związanym z bohaterami dużo sie traci.
Zafon jak zwykle czaruje klimatem Brcelony, jak zwykle wciągająca nas w historię, która angażuje i nie daje spokoju, która pożera, a jednocześnie daje nam przyjemność powrotu w miejsce, które znamy, ponownego spotkania z rodziną Sempere, Ferminem i Davidem Martinem. U mnie również nieodzownie prowokuje do wzmożonego zainteresowania się historią Hiszpanii, która ginie w naszej świadomości przez natłok przerażających zdarzeń w Polsce, pozostawiając rewolucję hiszpańską, wojnę domową i Hiszpanię francowską w cieniu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW porównaniu z "Cieniem wiatru" i "Grą anioła" powieść...
Zafon jak zwykle mnie nie zawiódł w tej serii 😉
Zafon jak zwykle mnie nie zawiódł w tej serii 😉
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzecia część cyklu skończona. Książka może być lekarstwem ale może też być bronią. Właśnie przyjąłem lekarstwo i czuję się znacznie lepiej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem fanką hiszpańskiej twórczości, książka wspaniała, autor pisze we wspaniały sposób i potrafi budować fabułę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNIEEE DANIEL NIE SCHODŹ NA ZŁĄ STRONĘ MOCY
NIEEE DANIEL NIE SCHODŹ NA ZŁĄ STRONĘ MOCY
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Więzień nieba” na nowo rozbudził moją sympatię do pióra autora. Ta część wciąga od pierwszych stron i czyta się ją z niesłabnącym zainteresowaniem. Poznajemy burzliwą przeszłość bohaterów, a na pierwszy plan wysuwa się Fermín — wierny przyjaciel Daniela. To postać, którą trudno nie pokochać. Choć naznaczony cierpieniem, wnosi do historii ogrom ciepła, błyskotliwego humoru i lekkości. Sceny z jego udziałem wielokrotnie wywołują uśmiech i śmiech. Po takim zakończeniu nie sposób się zatrzymać — z niecierpliwością sięgam po ostatni tom.
„Więzień nieba” na nowo rozbudził moją sympatię do pióra autora. Ta część wciąga od pierwszych stron i czyta się ją z niesłabnącym zainteresowaniem. Poznajemy burzliwą przeszłość bohaterów, a na pierwszy plan wysuwa się Fermín — wierny przyjaciel Daniela. To postać, którą trudno nie pokochać. Choć naznaczony cierpieniem, wnosi do historii ogrom ciepła, błyskotliwego humoru...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Są takie miejsca i takie czasy, kiedy bycie nikim przynosi większy zaszczyt niż bycie kimś."
"Więzień nieba" to kontynuacja losów Daniela Sempere, syna właściciela rodzinnej księgarnii oraz przybliżająca nam losy samego Fermina Romero de Torres'a, jego najbliższego przyjaciela. Nie jest to jednak literatura pokroju "Cienia wiartu", czy też trzymająca w napięciu i nie do konca łatwa w interpretacji jak "Gra Anioła". Owszem, uzupełnia historię przedstawianą w powyższych książkach, ale nie jest już ona tak pasjonujaca i trzymająca w napięciu. Jako uzupełnienie jednak polecam przeczytać. Dla mnie mocne 6,5 na 10.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Więzień nieba" to kontynuacja losów Daniela Sempere, syna właściciela rodzinnej księgarnii oraz przybliżająca nam losy samego Fermina Romero de Torres'a, jego najbliższego przyjaciela. Nie jest to jednak literatura pokroju "Cienia wiartu", czy też trzymająca w napięciu i nie do...
To już trzecia część cyklu "Cmentarz Zapomnianych Książek", którą przeczytałam...
Z zapartym tchem!
I ta część najbardziej mi się podobała.
Był tu moment, kiedy myślałam, że książka jest zbyt okrutna....że nie dam raczy więcej przeczytać o złu, jakie może wyrządzić człowiek człowiekowi......ale dobro zwyciężyło i ogólnie postawa kilku bohaterów....wróciła mi wiarę, że jednak trzeba być dobrym i żyć w zgodzie z innymi....że zazwyczaj tak niewiele potrzeba, aby ktoś obok poczuł się bezpiecznie, szczęśliwie....
Książka, która napawa optymizmem.....mimo wszelkich przeciwności losu.
Uwielbiam styl wypowiedzi autora, sprawił, że polubiłam bohaterów. Są to wyraziste postacie.
W powieści nie brakuje mądrości, a co bardzo ważne dla mnie, nie jest pouczająca, jak nudna lekcja, a daje do myślenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ zapartym tchem!
I ta część najbardziej mi się podobała.