Morze ognia. Władca Barcelony II

Okładka książki Morze ognia. Władca Barcelony II autora Chufo Lloréns, 9788376598437
Okładka książki Morze ognia. Władca Barcelony II
Chufo Lloréns Wydawnictwo: Albatros Cykl: Władca Barcelony (tom 2) literatura piękna
Władca Barcelony (tom 2)

Powrót do średniowiecznej Barcelony

1780 66 133

Oceny książki Morze ognia. Władca Barcelony II

OPINIE i DYSKUSJE o książce Morze ognia. Władca Barcelony II

Tak samo jak część 1 i ta część mną zawładnęła. W drugim tomie akcja powoli, powoli sie rozkręca, wskakują nowe postacie, które też potrafią nieżle namieszać a na koniec wielkie " boom" i niestety koniec. Jak najbardziej polecam.👍

Żona Martiego Ruth umiera przy porodzie. Załamany śmiercią ukochanej oraz dziecka przestaje interesować się swoją córką Martą i ucieka w wir pracy. Kiedy dziewczynka dorasta oddaje ją pod opiekę hrabiny Almondis. Okazuje się bowiem, że piraci porwali jeden z jego statków i uprowadzili dowodzącego nim Jofrego. Chcąc odzyskać łódź oraz odbić przyjaciela z niewoli, Marti decyduje się wydać korsarzom wojnę. Tymczasem Marta zakochuje się z wzajemnością w przebywającym na dworze Bertranie z Cardony.

Hrabina Almondis obawia się, że po śmierci jej męża władzę w Barcelonie obejmie jego syn z poprzedniego małżeństwa Pedro Ramon. Pragnie bowiem tego, żeby nowym hrabią został syn Ramon. Jednocześnie jej drugi syn Berenguer zawiązuje sojusz ze zgłaszającym pretensje do tronu Pedro Ramonem. Oboje dążą do wywołania buntu w mieście. Wspólnie z dawnymi oraz nowymi wrogami Martiego planują zemścić się na nim oraz jego rodzinie

"Morze ognia" to bardzo udana i pełna zwrotów akcji kontynuacja "Władcy Barcelony". Obok znanych z poprzedniego tomu postaci, pojawiają się nowi bohaterowie. Do pierwszych z nich powraca burzliwa przeszłość. Inni zaś chcąc poznać tajemnice swoich najbliższych, zanurzają się w historii. Bohaterowie zostają ponownie wciągnięci w świat krwawych intryg oraz walki o władzę. Starają się jednak bronić siebie oraz swoich najbliższych. Inni zaś pragną zemsty i zaszczytów. Gotowi są dopuścić się największych podłości, by zrealizować swoje cele.

Oba tomy losów Martiego i jego najbliższych są przepełnione emocjami. Przyciągają średniowiecznym klimatem oraz sprawnie poprowadzoną narracją. Warto zainteresować się tą serią.

Książka w żaden sposób nie przypomina Folleta, znacznie jej bliżej do "Katedry w Barcelonie". Czyta się ją dosyć lekko, choć zbyt przewidywalna i mało zaskakująca. Po 1 części, tom II to już obowiązek...

969 użytkowników ma tytuł Morze ognia. Władca Barcelony II na półkach głównych
257 użytkowników ma tytuł Morze ognia. Władca Barcelony II na półkach dodatkowych

Chufo Lloréns
Chufo Lloréns
Hiszpański pisarz powieści historycznych, prawnik. Ukończył prawo (1954),był przedsiębiorcą i dyrektorem hotelu, przez wiele lat pracował w przemyśle rozrywkowym jako impresario. Po przejściu na emeryturę rozpoczął karierę literacką, debiutując powieścią Nada sucede la víspera, która znalazła się w finale konkursu Premio Planeta (1986). Światową sławę i sukces komercyjny przyniosła mu napisana z rozmachem saga historyczna z XI w. Te daré la tierra (2008),której poświęcił cztery lata pracy. Powieść stała się bestsellerem i została przetłumaczona na wiele języków. W samej Hiszpanii sprzedano jej blisko milion egzemplarzy, a w ciągu jednego dnia 23 kwietnia w Dniu Świętego Jerzego (El dia del Llibre - tradycyjne święto, w którym zwyczajem jest wzajemna wymiana książek) 150 000 egzemplarzy

Cytaty z książki Morze ognia. Władca Barcelony II