Mała książka o życiu

Okładka książki Mała książka o życiu Pernilla Stalfelt
Okładka książki Mała książka o życiu
Pernilla Stalfelt Wydawnictwo: Czarna Owca Seria: Bez Tabu literatura dziecięca
30 min.
Magdalena Kostrzewska

Patronaty LC

Książki autora

Nie rozumiem tych skrajnie negatywnych opinii. To już nasza kolejna przeczytana książka autorstwa pani Stalfelt i póki co wszystkie się nam podobały. Przede wszystkim nie są to książeczki dla małych dzieci, raczej zdecydowanie dla tych starszych (ja czytałam z 9 latkiem). Osobiście uważam, że ilustracje są zabawne, a do całości trzeba podejść trochę z przymrużeniem oka.

Spośród wszystkich książek pani P. Stalfelt ta jest najbardziej strawna. Jednak i wobec niej mam zastrzeżenia.
- Pani P. Stalfelt nie powinna ilustrować książek dla dzieci. Po koszmarkach typu "Mała książka o przemocy", "...o śmierci" sądzę, ze pisać też nie powinna.
- Usunęłabym te fragmenty o reinkarnacji. Po śmierci nasza dusza wędruje do jajka albo do nasionka? O ile nie odrzucam wegetarianizmu, to na dietę wegańską nie mam ochoty.
- Niedźwiedź polarny jest świetnym pływakiem. Poza tym jednym z największych drapieżników. Misia na krze nie trzeba więc ratować, co najwyżej zadbać o to by nas nie zauważył i mieć w zanadrzu jakąś kryjówkę.

W książce jest jednak parę fajnych momentów, np., że życie jest delikatne i może się nagle skończyć. Że warto się śmiać.
Poza tym autorka napisała, że życie człowieka zaczyna się w macicy. Jest rysunek dziecka w różnych fazach rozwoju. Jedno z nich zaopatrzone w dymek mówi "też tak myślę". Niedopatrzenie autorki?
Mówiąc o życiu można się zastanawiać, jak ono wygląda na innych planetach. I czy tam istnieje.

Szału nie ma, a autorce powinno zabrać się kredki. Te rysunki bolą.

Szału nie ma, a autorce powinno zabrać się kredki. Te rysunki bolą.

• Chcę przeczytać
  • Przeczytane
  • Posiadam
  • Chcę w prezencie
  • Dziecięce
  • Lit. dziecięca
  • Chcę przeczytać - pedagogika, psychologia...
  • Chcę przeczytać (niedomowe)
  • Dzieci
  • Dla dzieci

Dodaj cytat z książki Mała książka o życiu