-
ArtykułyKsiążki o przyrodzie: daj się ponieść pięknu i sile natury podczas lektury!Anna Sierant4
-
ArtykułyTu streszczenia nie wystarczą. Sprawdź swoją znajomość lektur [QUIZ]Konrad Wrzesiński37
-
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 maja 2024LubimyCzytać417
-
Artykuły„Lepiej skupić się na tym, żeby swoją historię dobrze opowiedzieć”: wywiad z Anną KańtochSonia Miniewicz2
Cytaty z tagiem "ryż" [6]
[ + Dodaj cytat]Zapytałem matkę Devi, ile lat mogą mieć według niej tamte ryżowiska. Powiedziała, że wiek pola ryżowego można ocenić po głębokości mułu. Te liczą około tysiąca lat. W tym mule można się zapaść po pachy.
Wykrywacz kłamstw to bardzo stara metoda. (...) Już tysiąc lat przed naszą erą Chińczycy w czasie przesłuchania wkładali podejrzanemu ryż do ust. Po przesłuchaniu miał go wypluć i jeżeli był suchy, znaczyło, że kłamał.
Arabowie mają swój kuskus, jest to doskonała potrawa z ryżu gotowanego z mięsem; jest zdrowa i pożywna.
Beduini na całe pożywienie przez cztery lub pięć dni mają trochę mąki kukurydzowej rozczynionej wodą, ale szóstego dnia każą sobie upiec całego barana; wieszają go nad szerokim kamieniem, dwa inne kamienie służą zamiast wilków kuchennych, zasadzają barana na rożen lub kawał drewna. Piecze się przy mocnym ogniu, sok ścieka w półmisek na ryż, który tam jest podstawionym. Kiedy baran upieczony, kładzie się go do ryżu i po prostu, bez ceremonii, każdy bierze garść ryżu w rękę, urywa kawałek mięsa i zajada smacznie. Jadłam taki obiad pod namiotem Beduinów.
W tamtym roku były pożegnalne zbiory, które kultywowano przez wiele lat. Ryż, który wtedy wyrósł, przywrócił do życia zmarłego mężczyznę. Ten mężczyzna podróżował po okolicy. Nie starzał się ani nie umierał. Czasami wracał, przekazując ludziom wiedze o rolnictwie. [str. 142].
Turek ma swój pilaw, to jest ryż gotowany z drobiem i korzeniami, ma też oberżynkę (rodzaj dyni) nazwaną przysmakiem Proroka, która i w samej rzeczy jest smaczna.