-
ArtykułyPodróże, sekrety i refleksje – książki idealne na relaks, czyli majówka z literaturąMarcin Waincetel9
-
ArtykułyPisarze patronami nazw ulic. Polscy pisarze i poeci na początekRemigiusz Koziński40
-
ArtykułyOgromny dom pełen książek wystawiony na sprzedaż w Anglii. Trzeba za niego zapłacić fortunęAnna Sierant10
-
ArtykułyPaul Auster nie żyje. Pisarz miał 77 latAnna Sierant6
Cytaty z tagiem "białko" [10]
[ + Dodaj cytat]Które białka stale i silnie pobudzały rozwój nowotworów? Kazeina, stanowiąca 87% białek mleka, sprzyjała rozwojowi nowotworu w każdym jego stadium. A który rodzaj białka nie powiększał ryzyka rozwoju nowotworów, nawet przy wysokim spożyciu? Bezpieczne okazały się białka pochodzenia roślinnego, w tym białka pszenicy i sojowe.
Ta sama niskotłuszczowa, uboga w białko zwierzęce dieta, która pomaga zapobiegać otyłości, pozwala osiągnąć potencjalny wzrost. Ponadto lepiej reguluje poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza zachorowalność na choroby serca i różne nowotwory.
Gdybyśmy zwymiotowali surowe jajko po odpowiednio długim czasie, wyglądałoby zupełnie jak jajecznica, choć wcale nie poddawaliśmy go działaniu ciepła.
Jeśli okaże się, że śmierć to zwykłe gamę oferty, wcale nie jestem tym przerażony. Po prostu wynikać z tego będzie tyle, że jesteśmy najinteligentniejszą formą istnienia białka. Taki scenariusz wydaje mi się logiczny, ale bardzo mało prawdopodobny. I nawet gdyby miał być prawdziwy, to w żadnej mierze nie jest argumentem za tym, żebyśmy byli łajdakami.
Podobnie nisko jak u nas znajdują się bakterie w jelitach gryzoni. Te jednak ani myślą rezygnować z tak rewelacyjnego źródła białka, więc po prostu zjadają własne odchody...
Czy potrafisz zgadnąć, co należy jeść, aby zapewnić budulec dla nowych białek ustrojowych w najbardziej efektywny sposób? Odpowiedź brzmi: ludzkie mięso. Jego białko zawiera najbardziej dopasowaną ilość potrzebnych aminokwasów. Jednakże nasi znajomi nie są na obiad. "Najlepsze" białko, najbliższe ludzkiemu, pozyskujemy więc, jedząc inne zwierzęta. Ich białka są bardzo podobne do naszych, ponieważ zawierają najczęściej odpowiednią ilość każdego potrzebnego aminokwasu.(...) Spośród żywności pochodzenia zwierzęcego białka mleka i jaj mają najlepszy skład aminokwasów w porównaniu z naszymi białkami i dlatego nazywają się białkami "wysokiej jakości". Chociaż w białkach "niższej jakości" poszczególnych roślin może brakować jednego lub kilku niezbędnych aminokwasów, to rośliny jako grupa zawierają je wszystkie.
Skupianie się na wydajności wzrostu ciała, tak jakby równało się to dobremu zdrowiu, zachęca do spożywania białek najwyższej "jakości". Jak powie każdy sprzedawca, jeśli produkt określony jest mianem produktu wysokiej jakości, natychmiast zdobywa zaufanie konsumentów. Przez ponad sto lat byliśmy zakładnikami tego niefortunnego, mylącego toku rozumowania i zwykle przyjmowaliśmy, że wyższa jakość równa się lepszemu zdrowiu.
Spodziewaliśmy się, że gdy spożycie białka zwierzęcego oraz poziom cholesterolu we krwi będą tak niskie, jak w wiejskich rejonach Chin, zniknie zagrożenie chorobami cywilizacyjnymi. Myliliśmy się jednak. Nawet nieduża ilość produktów pochodzenia zwierzęcego w diecie mieszkańców wiejskich rejonów Chin podwyższała ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych.
Stwierdzenie, że spożywanie produktów odzwierzęcych to dobry sposób na nabranie masy, jest jednak problematyczne. Ludzie, którzy spożywają najwięcej białka zwierzęcego, najczęściej chorują na nowotwory, cukrzycę i choroby serca.
Wzrost organizmu ma związek z białkiem, przy czym białko zwierzęce i roślinne jest równie efektywne! To oznacza, że człowiek może osiągnąć genetyczny potencjał wzrostu, spożywając dietę roślinną.