Po prostu chleb. Domowe pieczywo na zakwasie krok po kroku
160 str.
2 godz. 40 min.
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Publicat
- Data wydania:
- 2023-04-26
- Data 1. wyd. pol.:
- 2023-04-26
- Liczba stron:
- 160
- Czas czytania
- 2 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788327126764
Czy może być coś lepszego niż pachnący, własnoręcznie upieczony chleb na zakwasie, wyjęty właśnie z piekarnika?
Mistrz piekarnictwa Siegfried Brenneis krok po kroku w prosty i przystępny sposób tłumaczy, jak wyhodować własny zakwas, odpowiednio go prowadzić, a następnie używać do wyrobu domowego pieczywa.
Znajdziesz tutaj podstawowe przepisy, idealne dla osób początkujących, a także wiele receptur dla tych, którzy pieką na zakwasie już od jakiegoś czasu. Dzięki tej książce upieczesz nie tylko chleb, bułki czy bagietki, ale również ciasta i inne słodkości.
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 11
- 6
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Po prostu chleb. Domowe pieczywo na zakwasie krok po kroku
Dodaj cytat
Opinia
Chleb, bułki, słodkie rogaliki, paluchy. Jak się okazuje z ciasta na zakwasie można zrobić przeróżne wypieki.
Chleb na zakwasie jest nie tylko zdrowy, ale również zachowuje dłużej świeżość. Tylko jak wyhodować sobie zakwas i wykonać odpowiednie ciasto? Z pomocą przychodzi wydawnictwo Publicat.
Książka podzielona jest na cztery duże rozdziały. Pierwszy rozdział to cenne rady i wskazówki jak wyhodować sobie zakwas i na co zwrócić uwagę.
Jak to mówią „nie z każdej mąki będzie chleb”. Książka doradzi jaką mąkę wybrać i jaki jej typ. Uświadamia również, że bardzo ważnym czynnikiem jest również czas. Książka wskaże również przydatne akcesoria: od szklanych słoiczków po szpatułki i ściereczki lniane.
Autor poradnika pokaże krok po kroku jak wyhodować swój zakwas. Opowie jakie są fazy fermentacji zakwasu, a na koniec podpowie jak wyrobić ciasto. Książka podpowie również co można zrobić z zakwasem, który nam pozostał. Jak go przechować do czasu kolejnego wypieków.
Drugi rozdział to proste i nie wymagające zbyt wielu składników przepisy na chrupiący chleb. W każdym przepisie autor podaje nam ile czasu zajmie nam przygotowanie zakwasu. Ile przebiega wstępne i końcowe wyrastanie ciasta oraz czas pieczenia. Następnie podaje składniki na zakwas i ciasto, ewentualnie na jakieś dodatki. A później krok po kroku wyjaśnia co zrobić. Myślę, że każdy poczatkujący piekarz da sobie radę z przygotowaniem ciasta.
Trzeci rozdział poświęcony jest bułką o różnym składzie i kształcie. Znajdziemy tutaj zarówno klasyczne bułeczki z ziaren, ale również z pieczonym ziemniaczkiem, boczkiem czy pomidorem. Mogą one być w tradycyjnym owalnym kształcie lub w postaci słoneczek itp.
Ostatni rozdział to słodkości na zakwasie. Są to np. rożki cynamonowe, bułeczki czy buchty śmietankowe. Jest tutaj również moja ulubiona chałka.
Książka jest niewielkiego formatu, ale posiada bardzo dużo cennych wskazówek dla początkujących piekarzy. Posiada również wiele przepisów. Wszystko jest w prosty i zrozumiały sposób przedstawione. Znajdziemy tutaj również ilustracje, które zachęcą do pracy w kuchni. Myślę, że zarówno początkujący jak i zaawansowany kucharz znajdzie w tej książce coś dla siebie.
Chleb, bułki, słodkie rogaliki, paluchy. Jak się okazuje z ciasta na zakwasie można zrobić przeróżne wypieki.
więcej Pokaż mimo toChleb na zakwasie jest nie tylko zdrowy, ale również zachowuje dłużej świeżość. Tylko jak wyhodować sobie zakwas i wykonać odpowiednie ciasto? Z pomocą przychodzi wydawnictwo Publicat.
Książka podzielona jest na cztery duże rozdziały. Pierwszy rozdział to cenne...