rozwiń zwiń

Po prostu chleb. Domowe pieczywo na zakwasie krok po kroku

Okładka książki Po prostu chleb. Domowe pieczywo na zakwasie krok po kroku
Siegfried Brenneis Wydawnictwo: Publicat kulinaria, przepisy kulinarne
160 str. 2 godz. 40 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Publicat
Data wydania:
2023-04-26
Data 1. wyd. pol.:
2023-04-26
Liczba stron:
160
Czas czytania
2 godz. 40 min.
Język:
polski
ISBN:
9788327126764
Średnia ocen

                9,0 9,0 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
9,0 / 10
7 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
911
898

Na półkach:

Chleb, bułki, słodkie rogaliki, paluchy. Jak się okazuje z ciasta na zakwasie można zrobić przeróżne wypieki.
Chleb na zakwasie jest nie tylko zdrowy, ale również zachowuje dłużej świeżość. Tylko jak wyhodować sobie zakwas i wykonać odpowiednie ciasto? Z pomocą przychodzi wydawnictwo Publicat.
Książka podzielona jest na cztery duże rozdziały. Pierwszy rozdział to cenne rady i wskazówki jak wyhodować sobie zakwas i na co zwrócić uwagę.
Jak to mówią „nie z każdej mąki będzie chleb”. Książka doradzi jaką mąkę wybrać i jaki jej typ. Uświadamia również, że bardzo ważnym czynnikiem jest również czas. Książka wskaże również przydatne akcesoria: od szklanych słoiczków po szpatułki i ściereczki lniane.
Autor poradnika pokaże krok po kroku jak wyhodować swój zakwas. Opowie jakie są fazy fermentacji zakwasu, a na koniec podpowie jak wyrobić ciasto. Książka podpowie również co można zrobić z zakwasem, który nam pozostał. Jak go przechować do czasu kolejnego wypieków.
Drugi rozdział to proste i nie wymagające zbyt wielu składników przepisy na chrupiący chleb. W każdym przepisie autor podaje nam ile czasu zajmie nam przygotowanie zakwasu. Ile przebiega wstępne i końcowe wyrastanie ciasta oraz czas pieczenia. Następnie podaje składniki na zakwas i ciasto, ewentualnie na jakieś dodatki. A później krok po kroku wyjaśnia co zrobić. Myślę, że każdy poczatkujący piekarz da sobie radę z przygotowaniem ciasta.
Trzeci rozdział poświęcony jest bułką o różnym składzie i kształcie. Znajdziemy tutaj zarówno klasyczne bułeczki z ziaren, ale również z pieczonym ziemniaczkiem, boczkiem czy pomidorem. Mogą one być w tradycyjnym owalnym kształcie lub w postaci słoneczek itp.
Ostatni rozdział to słodkości na zakwasie. Są to np. rożki cynamonowe, bułeczki czy buchty śmietankowe. Jest tutaj również moja ulubiona chałka.
Książka jest niewielkiego formatu, ale posiada bardzo dużo cennych wskazówek dla początkujących piekarzy. Posiada również wiele przepisów. Wszystko jest w prosty i zrozumiały sposób przedstawione. Znajdziemy tutaj również ilustracje, które zachęcą do pracy w kuchni. Myślę, że zarówno początkujący jak i zaawansowany kucharz znajdzie w tej książce coś dla siebie.

Chleb, bułki, słodkie rogaliki, paluchy. Jak się okazuje z ciasta na zakwasie można zrobić przeróżne wypieki.
Chleb na zakwasie jest nie tylko zdrowy, ale również zachowuje dłużej świeżość. Tylko jak wyhodować sobie zakwas i wykonać odpowiednie ciasto? Z pomocą przychodzi wydawnictwo Publicat.
Książka podzielona jest na cztery duże rozdziały. Pierwszy rozdział to cenne...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Przeczytane
    11
  • Chcę przeczytać
    6
  • Popularnonaukowe
    1
  • Posiadam
    1
  • Samodzielne
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Po prostu chleb. Domowe pieczywo na zakwasie krok po kroku


Podobne książki

Przeczytaj także