Amy Winehouse od A do Z

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2024-05-17
- 2024-05-17
Oto Amy Winehouse, od A do Z, a nawet Ż. Jej miłości i słabości, przeboje i skandale bogato zilustrowane w unikatowym abecadle o charyzmatycznej wokalistce, która mimo swojego krótkiego życia stała się ponadczasową ikoną stylu, muzyki i popkultury.
„Zła dziewczynka z nutką geniuszu” – tak pisał o niej „The New York Times”. Swoją twórczością i biografią dowiodła, że była kimś więcej – wielką artystką z, jak to często u wielkich artystów bywa, nieszczęśliwym życiem osobistym. Wywarła wpływ na inne wokalistki, chociażby Lady Gagę i Adele. Natomiast jej image, początkowo pomyślany jako vintage’owa stylizacja, wariacja na temat lat sześćdziesiątych, szybko okazał się czymś więcej. Był niezafałszowaną emanacją jej osobowości i muzyki.
„Amy Winehouse od A do Z” to książka nietuzinkowa jak jej bohaterka: oryginalna szata graficzna, twarda oprawa, liczne zdjęcia i ciekawostki sprawiają, że to nie tylko pozycja obowiązkowa dla fanów artystki, ale także idealny pomysł na prezent.
Kup Amy Winehouse od A do Z w ulubionej księgarni
Oceny książki Amy Winehouse od A do Z
37 użytkowników ma tytuł Amy Winehouse od A do Z na półkach głównych- Przeczytane 23
- 2024 2
- Biografia, autobiografia 1
- Moje własne 1
- Biografie/wspomnienia/autobiografie 1
- 2025 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Amy Winehouse od A do Z
„Była jak rzadki winyl – pełna głębi, ale niezwykle podatna na zarysowania, które w końcu zniszczyły dźwięk”.
Bohaterką książki Marty Klary Juszczakiewicz „Amy Winehouse od A do Z” jest jedna z najbardziej tragicznych postaci współczesnej sceny muzycznej. Autorka postawiła na formę leksykonu, próbując w alfabetycznym porządku zamknąć biografię, która w rzeczywistości była chaotyczna, głośna i wymykająca się wszelkim ramom. Od „A” jak uzależnienia (addictions),przez „B” jak kultowe „Back to Black”, aż po ostatnie litery alfabetu, publikacja ta stara się być podręcznym przewodnikiem po świecie artystki, która stała się ikoną jeszcze za życia, a legendą tuż po przedwczesnej śmierci.
Moja ocena tej pozycji to 5.5/10. Choć intencje autorki są szlachetne, a format „od A do Z” wydaje się atrakcyjny, finalny produkt pozostawia spore poczucie niedosytu. To książka, która sprawdzi się jako prezent dla początkującego fana, ale dla kogoś, kto szuka głębszej analizy lub nowej perspektywy na życie Amy, może okazać się zbyt powierzchowna i rwana.
Fragmentaryczność kontra głębia
Największym problemem tej publikacji jest jej encyklopedyczny chłód. Wybrana forma leksykonu sprawia, że historia Winehouse zostaje rozbita na drobne kawałki, przez co traci się ciągłość jej tragicznego losu. Zamiast emocjonalnego zaangażowania, czytelnik dostaje zbiór haseł, które nie zawsze układają się w spójny portret psychologiczny.
Nierówność haseł: Niektóre hasła są potraktowane z dużą dbałością o szczegóły, inne wydają się dopisane „na siłę”, byle tylko wypełnić alfabet, co obniża merytoryczną wartość całości.
Brak nowatorskich odkryć: Juszczakiewicz bazuje głównie na powszechnie znanych faktach i doniesieniach medialnych. Trudno tu znaleźć informacje, których nie dałoby się wyczytać w Internecie w dziesięć minut.
Styl: Język jest poprawny, ale mało odkrywczy – autorka bezpiecznie lawiruje między faktami, rzadko pozwalając sobie na odważniejszą interpretację twórczości Amy.
Warsztatowo książka jest estetyczna i przejrzysta, co jest jej niewątpliwym atutem. Formuła pozwala na czytanie „skokowe”, co pasuje do współczesnego modelu konsumpcji treści, ale jednocześnie zabija ducha klasycznej biografii, w której dramaturgia budowana jest z rozdziału na rozdział.
Werdykt: To poprawnie skrojony produkt literacki, który zadowoli zbieraczy pamiątek związanych z artystką. Jeśli jednak szukasz wnikliwego studium o tym, jak powstawał geniusz Amy i co go ostatecznie zniszczyło, „Amy Winehouse od A do Z” może wydać Ci się jedynie estetycznym spisem treści jej życia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterką książki Marty Klary Juszczakiewicz „Amy Winehouse od A do Z” jest jedna z najbardziej tragicznych postaci współczesnej sceny muzycznej. Autorka postawiła na formę leksykonu, próbując w alfabetycznym porządku zamknąć biografię, która w rzeczywistości była...
Książka, przedstawia późniejsze lata życia Amy; początki lat 2000, gdy zaczęła być popularna, zdjęcia jej albumów, takich jak; Frank (2004),Back To Black (2007),i pośmiertny jej album, zatytułowany; "Lioneliess Hidden Trousers". Nie zabraknie także jej problemów osobistych, szczegółów jej ostatnich występów, szczególnie opisane jej nagrody, które zdobyła ponad 5, toksyczne związki...Jedyną rzeczą, której zabrakło tej książce, jest za mało tekstu, czy brak jej zdjęć z dzieciństwa, tylko już z lat 2000.
Polecam dla osób które dopiero ją poznają, a innych po tej lekturze, zapraszam na przeczytanie innych o niej książek.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNawet większość zdjęć jest po prostu słaba.
Nawet większość zdjęć jest po prostu słaba.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCóż..co powiedzieć? Książka, jak książka o Tytułowej bohaterce "Amy Winehouse". Szybko się czyta, tylko zabrakło mi zdjęć i ciekawostek z jej dzieciństwa. Dużo jest wiadomości na temat jej uzależnienia, i związkach. Moim zdaniem, powinno być więcej zdjęć, których nie da się znaleźć w interniecie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przedstawia podstawowe informacje z życia artystki. Pozycja lekka, skierowana do osób, które chcą zapoznać się z postacią Amy. Dla zaznajomionych z biografią piosenkarki książka może stanowić formę ciekawostki. Dla fanów elementem kolekcjonerskim. Zdjęcia użyte w tej pozycji są dobrze znane. Bardzo mi brakowało czegoś innego, nowego, tym bardziej po informacjach od autorki o sesjach zdjęciowych stylizowanych na Amy, w których brały udział światowej sławy modelki ... liczyłam, że zobaczymy efekty owych sesji, niestety w tej kwestii się zawiodłam.
Książka przedstawia podstawowe informacje z życia artystki. Pozycja lekka, skierowana do osób, które chcą zapoznać się z postacią Amy. Dla zaznajomionych z biografią piosenkarki książka może stanowić formę ciekawostki. Dla fanów elementem kolekcjonerskim. Zdjęcia użyte w tej pozycji są dobrze znane. Bardzo mi brakowało czegoś innego, nowego, tym bardziej po informacjach od...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Amy Winehouse od A do Z" Marty Klary Juszczakiewicz jest przepięknie ilistrowaną biografią przedwczesnie zmarłej piosenkarki. Swoją śmiercią dołączyła do Klubu 27, czyli do grona artystów, którzy zmarli tragicznie właśnie w wieku 27 lat. Książka urzekła mnie ilością fotografii i niezwykłych ciekawostek o artystce, o których wcześniej nie miałam pojęcia. Każda litera z alfabetu opisuje życie Amy. W tej wyjątkowej biografii znajdziemy wiele pozytywnych historii, ale również takie, które miały duży wpływ na piosenkarkę oraz na to, że postanowiła przerwać swoje życie. Niestety największym wrogiem sławnych osób są narkotyki, alkohol, tabletki nasenne i nieszczęśliwa miłość.
Książka Marty Klary Juszczakiewicz jest tak barwna jak życie samej Amy. Dawno nie miałam w rękach tak kolorowej, pięknie wydanej i interesującej książki. Jeśli lubicie czytać biografie sławnych ludzi to ta książka koniecznie musi się znaleźć w waszej biblioteczce!
"Amy Winehouse od A do Z" Marty Klary Juszczakiewicz jest przepięknie ilistrowaną biografią przedwczesnie zmarłej piosenkarki. Swoją śmiercią dołączyła do Klubu 27, czyli do grona artystów, którzy zmarli tragicznie właśnie w wieku 27 lat. Książka urzekła mnie ilością fotografii i niezwykłych ciekawostek o artystce, o których wcześniej nie miałam pojęcia. Każda litera z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Chcę być gdzieś, gdzie będę testowana do granic możliwości, a może nawet dalej. Chcę śpiewać podczas lekcji bez ciągłego słyszenia, że mam się zamknąć. Ale moim największym marzeniem jest być sławną. Pracować na scenie. To mój plan na życie. Chcę, aby ludzie usłyszeli mój głos i choć na pięć minut zapomnieli dzięki niemu o swoich problemach"
"Amy Winehouse od A do Z"
Marta Klara Juszczakiewicz
Amy Winehouse (09.1983 r. -07.2011 r.)
Książka licząca 144 strony to powiedziałabym piękny album z bogatą szatą graficzną. Z pewnością nie dla osoby która chciałaby poznać dokładny życiorys swojej idolki, natomiast dla fana wspaniały prezent jako ogólny zbiór najważniejszych informacji w skrócie. Wydana w twardej okładce, podzielona na hasła od A do Z dzięki którym poznajemy fakty i ciekawostki z życia piosenkarki, zarówno artystyczne jak i prywatne.
Była jedną z najbardziej charyzmatycznych wokalistek, szkoda że tak krótko. Mimo, że tak wcześnie zakończyła życie zdążyła stać się ikoną. Sam Karl Lagerfeld mówił "Jest moją inspiracją.", "Jest piękną, utalentowaną artystką. I bardzo podoba mi się jej fryzura." Amy miała oryginalny styl, wręcz kontrowersyjny, plus do tego wyjątkowy głos i piosenki w których było pełno emocji. Z jedenastu utworów z płyty Back to Back, siedem napisała sama, w tym tak bardzo znane i najbardziej z nią związane jak "Back to Back", "Rehab", oraz "You Know I'm No Good". Pod literką K dowiemy się o Klubie 27, o którym sama nie miałam pojęcia a jest tam również mój ukochany Kurt Cobain czy legendarny Robert Johnson oraz Janis Joplin i wiele innych artystów muzycznych którzy z tego świata odeszli przedwcześnie.
"Amy Winehouse od A do Z" to krótka, zwięzła opowieść z konkretami od debiutu do upadku genialnej artystki, którą niestety pokonały jej wewnętrzne demony.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Amy Winehouse od A do...
Jej głos rozpozna chyba każdy...
Amy Winehouse w ciągu tak krótkiego życia zdążyła stać się ikoną.
Zasługę tego przypisać trzeba na pewno oryginalnemu wyglądowi piosenkarki oraz nieprzeciętnym piosenkom pisanym emocjami i śpiewanym wyjątkowym głosem.
"Amy Winehouse od A do Z"...
Chciałabym się zachwycać tą książką po przeczytaniu tak samo jak przed lekturą. Nietuzinkowo, pięknie wydana z wieloma zdjęciami piosenkarki cieszy oko. Treść książki niestety już nie tak bardzo. To co znajdziemy w "Amy Winehouse od A do Z" to bardzo ogólne informacje o Amy. Autorka nie zagłębia się w życiorys tak jak przystało na książkę biograficzną. Owszem znajdziemy kilka ciekawostek, jednak z łatwością znajdziemy je również w internecie. Internetem posługiwała się też autorka (w bibliografii umieściła same witryny internetowe... 😬).
"Amy Winehouse od A do Z" więc poznajemy fakty o Amy według haseł ułożonych alfabetycznie. Z jednej strony jest to fajne i pomysłowe, z drugiej strony jednak wkrada się bałagan, bo przez alfabetyczne ułożenie tematów nie jest to opowieść chronologiczna a chaotyczna...
Książka liczy 144 strony gdzie na każdej stronie mamy po kilka zdań. Kilka zdań do każdego z haseł. Reszta to zdjęcia, grafiki. Przeczytanie tej ilości tekstu zajmuje maksymalnie pół godziny. Być może dla kogoś kto chce pokrótce poznać postać Amy Winehouse będzie to dobra propozycja, mnie jednak dużo tutaj zabrakło zakulisowego, codziennego życia, bardziej rozwiniętego portretu psychologicznego, zagłębienia się w twórczość artystki, opowieści o jej dzieciństwie i młodości... Długo jeszcze mogłabym wymieniać.
Jeśli mamy tę książkę traktować jako album ze zdjęciami i notą biograficzną to owszem polecam, natomiast jeśli zależy komuś na dogłębnym poznaniu życiorysu Amy Winehouse to raczej nie z tą książką.
Jej głos rozpozna chyba każdy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAmy Winehouse w ciągu tak krótkiego życia zdążyła stać się ikoną.
"Amy Winehouse od A do Z"...
Książkę otrzymałam w prezencie, i ma dla mnie wartość sentymentalna. Sama raczej bym nie sięgnęła po tą pozycję. Książką nie wielkich rozmiarów, z masą zdjęć. Owszem mamy tu sporo ciekawostek dzięki którym możemy poznać artystkę, ale jednak nie traktowałbym tej pozycji jako literaturę wybitną. Myślę że jest to książka dla młodszego pokolenia aby zainteresować i rozbudzić ciekawość , a przy tym nie przytłoczyć. Dla mnie jednak bliżej tym kilkudziesięciu zdaniom do artykułu, a nie do książki która kosztuje niemal 60 zł. Za mało treści , a niby tytuł sugeruje że dowiemy się sporo, zawsze możemy to traktować jako album ze zdjęciami i może tak należy zrobić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„But I said no, no, no”.
Członkini tragicznego „Klubu 27”.
Choć żyła krótko, dzięki swojemu talentowi muzycznemu stała się nieśmiertelną, ponadczasową wielką artystką. „Była kometą na firmamencie popkultury”. Jej znakiem firmowym był kontrowersyjny image, fryzura, makijaż, stroje, tatuaże oraz przede wszystkim, niepowtarzalny jezzowo- soulowy głos zabarwiony akcentami R&B i popu, zawadiacki, z lekką chrypką, no i te jej autentyczne teksty..
Życie osobiste Amy było jednak bardzo skomplikowane. Jej wrażliwość, skłonność do destrukcji, toksyczny związek, nałogi, uzależnienia, bulimia, depresja, skandale, zaburzenia osobowości, kłopoty z prawem, nieustający emocjonalny rollercoaster – wszystko to, uczyniło jej życie równią pochyłą.. Amy umierała na oczach całego świata.
„Amy Winehouse od A do Z” to swoiste abecadło Amy. Krótka opowieść o nagłym pojawieniu się nietuzinkowej gwiazdy na muzycznym niebie i spektakularnym jej upadku w mrok.. Pięknie wydana, w twardej oprawie, z kolorowymi fotografiami, naszpikowana faktami i ciekawostkami z życia wokalistki, która dla jednych była i nadal jest genialną artystką, dla innych inspiracją, a dla jeszcze innych, smutną lekcją życia, sygnałem ostrzegawczym, przestrogą..
Polecam.
„But I said no, no, no”.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAmy Winehouse (1983 r. – 2011 r.) – „zła dziewczynka z nuta geniuszu”, jak pisał o niej „The New York Times.
Członkini tragicznego „Klubu 27”.