Pisarki polskie od średniowiecza do współczesności: przewodnik

Okładka książki Pisarki polskie od średniowiecza do współczesności: przewodnik autora Grażyna Borkowska, Małgorzata Czermińska, Ursula Phillips, 8387316741
Okładka książki Pisarki polskie od średniowiecza do współczesności: przewodnik
Grażyna BorkowskaMałgorzata Czermińska Wydawnictwo: słowo/obraz terytoria językoznawstwo, nauka o literaturze
językoznawstwo, nauka o literaturze
2000-01-01
2000-01-01

Kup Pisarki polskie od średniowiecza do współczesności: przewodnik w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pisarki polskie od średniowiecza do współczesności: przewodnik

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pisarki polskie od średniowiecza do współczesności: przewodnik

Świetna książka, bardzo przydatny przewodnik po (często zapomnianym - pierwszym dziełem autora związanego z Polską był średniowieczny utwór napisany przez kobietę!) polskim pisarstwie kobiecym.
Książka, pisana przez trzy autorki, jest dość nierówna. Najlepszą jej częścią moim zdaniem jest część pierwsza (poświęcona pisarkom polskim do 1850),napisana porywającym, ale bardzo przystępnym językiem. Część druga (1850-1945) również jest napisana w czytelny i wciągający sposób, choć nieco przeszkadzały mi próby wartościowania omawianych dzieł przez autorkę. Sądzę, że literatura piękna i jej odbiór jest kwestią na tyle indywidualną, że próby wskazywania czytelnikowi, które dzieła są wybitne, a które są słabe, świadczą o pewnym braku szacunku dla jego inteligencji. Ostatecznie, to co jeden uzna za arcydzieło, drugi może określić jako szmirę.
Najmniej podobała mi się ostatnia część, poświęcona pisarkom po roku 1945. Ewidentnie widać w niej pewien tradycjonalizm autorki - we wstępnym omówieniu okresu na początku rozdziału w ogóle nie pojawia się słowo feminizm, a i później autorka używa go z ewidentną niechęcią. Kilkukrotnie widoczna jest silna antypatia do PRL - być może dlatego całkowicie pominięte w omówieniu zostały pisarki tworzące we współpracy z ówczesnymi władzami, jak np. niezwykle popularna autorka tej epoki, Natalia Rolleczek (nazywana niekiedy "polskim Dickensem"). Choć taka antypatia jest w pełni zrozumiała, dziwi mnie taka selekcja w książce aspirującej do miana przewodnika.
Mimo wszystko książka zdecydowanie zasługuje na uwagę. Polecam serdecznie.

63 użytkowników ma tytuł Pisarki polskie od średniowiecza do współczesności: przewodnik na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Pisarki polskie od średniowiecza do współczesności: przewodnik na półkach dodatkowych

Okładka książki Modernistki. Antologia ukraińskiej prozy kobiecej okresu międzywojennego Grażyna Borkowska, Iwona Boruszkowska, Katarzyna Kotyńska
Okładka książki Energia kobiet Grażyna Borkowska, Monika Chodyra, Agnieszka Kublik
Energia kobiet Grażyna Borkowska, Monika Chodyra, Agnieszka Kublik
Okładka książki Sekrety Orzeszkowej Grażyna Borkowska, Magdalena Rudkowska
Sekrety Orzeszkowej Grażyna Borkowska, Magdalena Rudkowska
Okładka książki Rodzinna Europa. Pięć minut później Marcin Baran, Grażyna Borkowska, Maria Cyranowicz, Julia Fiedorczuk, Darek Foks, Anna Frajlich, Roman Honet, Grzegorz Jankowicz, Krzysztof Jaworski, Anna Kałuża, Szczepan Kopyt, Piotr Matywiecki, Jakub Momro, Joanna Orska, Edward Pasewicz, Marta Podgórnik, Marcin Sendecki, Krzysztof Siwczyk, Andrzej Skrendo, Piotr Śliwiński, Dariusz Sośnicki, Andrzej Sosnowski, Eugeniusz Tkaczyszyn-Dycki, Adam Wiedemann, Konrad Wojtyła, Grzegorz Wróblewski, Marek Zaleski, praca zbiorowa
Okładka książki Kwestia żydowska w XIX wieku. Spory o tożsamość Polaków Grażyna Borkowska, Magdalena Rudkowska

Okładka książki Zarys teorii literatury Michał Głowiński, Aleksandra Okopień-Sławińska, Janusz Sławiński
Okładka książki Teorie literatury XX wieku. Podręcznik Anna Burzyńska, Michał Paweł Markowski
Teorie literatury XX wieku. Podręcznik Anna Burzyńska, Michał Paweł Markowski
Okładka książki Osoby Maria Janion, Stanisław Rosiek
Osoby Maria Janion, Stanisław Rosiek

Cytaty z książki Pisarki polskie od średniowiecza do współczesności: przewodnik

Dodaj cytat z książki Pisarki polskie od średniowiecza do współczesności: przewodnik