Poetyka stosowana

Okładka książki Poetyka stosowana autora Bożena Chrząstowska, Seweryna Wysłouch, 8302078271
Okładka książki Poetyka stosowana
Seweryna WysłouchBożena Chrząstowska Wydawnictwo: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne językoznawstwo, nauka o literaturze
językoznawstwo, nauka o literaturze
2000-01-01
2000-01-01
83-02-07827-1

Kup Poetyka stosowana w ulubionej księgarnii

Oceny książki Poetyka stosowana

OPINIE i DYSKUSJE o książce Poetyka stosowana

Prof. Seweryna Wysłouch mogła odstręczać na wykładach swoim pozbawionym jakichkolwiek emocji wyrazem twarzy, ale gdy zaczynała mówić, zamieniałam się w słuch, bo pozornie nieciekawe zagadnienia stawały się w jej wydaniu jasne i pasjonujące.
Od pierwszego wykładu stała się dla mnie wielkim autorytetem w dziedzinie teorii literatury i bardzo żałowałam, że nie prowadzi żądnych zajęć ze studentami.
Nawet egzamin z siejącą postrach i owianą legendami kobietą był dla mnie jednym z najsympatyczniejszych i najbardziej twórczych doświadczeń uniwersyteckich.
Z prof. Chrząstowską spotkałam się dopiero podczas obrony pracy magisterskiej i również wspominam to zdarzenie z wielkim sentymentem i z przyjemnością.

"Poetyka stosowana" to dla mnie odzwierciedlenie pełnego konkretów stylu obu pań, które potrafiły w przystępny i ciekawy sposób wyłożyć zagadnienia powszechnie uchodzące za trudne i usypiające.

Nie lubię poetyki, ale ten podręcznik (mam ich kilka za sobą) jest najlepszy ze wszystkich, jakie miałam w ręku na temat tego przedmiotu. Wszystko napisane przejrzyście, z wieloma przykładami, nawet z tymi trochę odstępujących od normy. Może porazić ilość stron, ale dzięki temu można znaleźć odpowiedź na każde pytanie dotyczące systemów wersyfikacyjnych i środków stylistycznych. Tylko dla studentów polonistyki.

89 użytkowników ma tytuł Poetyka stosowana na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Poetyka stosowana na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Poetyka stosowana

Okładka książki Tekst i fabuła Anna Martuszewska, Czesław Niedzielski, Janusz Sławiński, Seweryna Wysłouch, praca zbiorowa
Okładka książki Nowela, opowiadanie, gawęda. Interpretacje małych form narracyjnych Józef Bachórz, Edward Balcerzan, Kazimierz Bartoszyński, Tadeusz Bujnicki, Teresa Cieślikowska, Krzysztof Dybciak, Ryszard Handke, Artur Hutnikiewicz, Maria Jasińska-Wojtkowska, Teresa Kostkiewiczowa, Marian Maciejewski, Henryk Markiewicz, Ryszard Nycz, Aleksandra Okopień-Sławińska, Ireneusz Opacki, Bogdan Owczarek, Władysław Panas, Edward Pieścikowski, Marian Płachecki, Jan Prokop, Stefan Sawicki, Irena Sławińska, Jerzy Speina, Jerzy Święch, Jan Trzynadlowski, Ewa Wiegandt, Seweryna Wysłouch, Helena Zaworska, Maria Żmigrodzka-Wolska

Cytaty z książki Poetyka stosowana

Dodaj cytat z książki Poetyka stosowana