Znowu pragnę ciemnej miłości
Wiersze z tomu "Znowu pragnę ciemnej miłości" zabierają na wyprawę pełną czułych wyznań, miłosnych szeptów, pikantnych opowieści, ale także bezbrzeżnej tęsknoty wypełniającej niekiedy ciała kochanków. To poetycka podróż po światach, które mieszczą się pod powiekami i w uścisku dwójki zakochanych w sobie ludzi.
Joanna Lech dokonała subiektywnego wyboru tekstów kilkunastu postaci polskiej sceny poetyckiej. „Znowu pragnę ciemnej miłości” obejmuje wiersze autorek i autorów obsypanych nagrodami, uznanych, ale też tych, o których zapomnieliśmy. Łączy ich jedno — historie o najbardziej pożądanym, a jednocześnie najokrutniejszym uczuciu: miłości.
„Znowu pragnę ciemnej miłości” obejmuje wybór wierszy Jakobe Mansztajna, Jacka Podsiadły, Haliny Poświatowskiej, Tadeusza Różewicza, Rafała Wojaczka, Tomasza Różyckiego, Marcina Świetlickiego, Justyny Bargielskiej, Miłosza Biedrzyckiego, Julii Fiedorczuk, Romana Honeta, Genowefy Jakubowskiej-Fijałkowskiej, Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej, Joanny Lech, Marty Podgórnik, Joanny Oparek, Anny Świrszczyńskiej oraz Agnieszki Wolny-Hamkało.
Kup Znowu pragnę ciemnej miłości w ulubionej księgarni
Oceny książki Znowu pragnę ciemnej miłości
663 użytkowników ma tytuł Znowu pragnę ciemnej miłości na półkach głównych- Przeczytane 357
- 2018 30
- Poezja 27
- 2020 9
- 2021 8
- 2019 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Znowu pragnę ciemnej miłości
niestety bardzo nierówna, niektóre utwory "łapią" się na tomik jedynie z niesamowicie rozwiniętą interpretacją, inne z kolei nadrabiają.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł zbioru poezji miłosnej - "Znowu pragnę ciemniej miłości" - odnosi się do wiersza Haliny Poświatowskiej.
Różne oblicza Miłości opisują:
Joanna Oparek,
Marta Podgórnik,
Genowefa Jakubowska-Fijałkowska,
Marta Podgórnik
oraz Joanna Lech, która dokonała wyboru wierszy i napisała wstęp.
Lirycy (18 autorów) pochodzą z odmiennych okresów literackich, znajdując się na różnych etapach życia.
Uwagę zwraca ładna edycja - obsypana gwiezdnym pyłem okładka a także minimalistyczna szata graficzna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRóżne oblicza Miłości opisują:
Jakobe Mansztajn,
Roman...
Niektóre wiersze mnie urzekły i wzruszyły
Niektóre wiersze mnie urzekły i wzruszyły
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDuuuużo dziwnych wierszy, ciężkich do zrozumienia przez swój absurd, czy po prostu przez to, że tylko autor je zrozumie xD
jest też pare klasyków, to podnosi wartosc pozycji
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tojest też pare klasyków, to podnosi wartosc pozycji
Nie powala niestety. Nie trafiły do mnie te wiersze
Nie powala niestety. Nie trafiły do mnie te wiersze
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toobyłoby się bez Poświatowskiej i Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej
obyłoby się bez Poświatowskiej i Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdybym miała ująć w jednym zdaniu opinię na temat tej książki to brzmiałoby one: Gówno opakowane w złoty papierek. Sama oprawa książki jest prześliczna. Świetna okładka, a w środku ładne ilustracje i gruby papier kredowy. Szkoda tylko, że sama zawartość książki nie jest już taka dobra.
W teorii miał to być zbiór poezji miłosnej, a w praktyce wyszło sama nie wiem co właściwie. Może ja sama o miłości za wiele nie wiem to się nie znam? Chociaż lubię poezję to nie czytam jej zbyt wiele. Jestem jednak zdania ze większość wierszy w tym zbioru jest bardzo niskich lotów.
Utworów jest tak na oko koło pięćdziesięciu. Podobało mi się pięć od Tadeusza Różewicza. One faktycznie mówiły o miłości i jakby się nad nimi głębiej zastanowić to można by z nich coś wyciągnąć. Po za nimi fajne jeszcze były:
- Maria Pawlikowska-Jasnorzewska: (Gdy pochylisz nade mną twe usta),
- Halina Poświatowska: (znowu pragnę ciemnej miłości),
- Tomasz Różycki: Drugi Hipotyk.
Ze względu na te osiem wierszy daję ocenę 2/10. Reszta jest niewarta uwagi i przeczytania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW teorii miał to być zbiór poezji miłosnej, a w praktyce wyszło sama nie wiem co...
Doceniam pracę autorki, do tego wydanie jest naprawdę ładne i delikatne ilustracje wpadają w oko, jednak sama antologia jest zbiorem nieco specyficznych utworów, które ani trochę nie wpłynęły na moje emocje. Jak już, to śmiałam się z ich absurdu, czy po prostu z tego, jak niepoważnie brzmią. Oczywiście znalazło się parę dobrych pozycji, ale niestety przeważały te, które stylem przypominają każdy inny pseudowiersz z instagrama.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStrasznie słaba. Kompletnie mi się nie podobała. Jedyne co jest super to okładka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór wierszy o pięknym tytule i naprawdę wartościowym wnętrzu, bo inaczej patrzy się na te utwory po czasie i w połączeniu z mieszanką innych podmiotów lirycznych, innych spojrzeń na świat i samą tytułową miłość. Dobrze, że wciąż żyją i wydawane są takie pozycje. Dobre do nadrobienia klasyków na jesienne wieczory.