Ogród rozpaczy ziemskich

2025-08-13
2025-08-13
2023-10-04
Ewa Ratajczyk

Kup Ogród rozpaczy ziemskich w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ogród rozpaczy ziemskich

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ogród rozpaczy ziemskich

Rewelacja. Nie sądziłam, że znajdzie się ktoś, kto podsumuje wszystkie moje myśli na temat pracy w jednej książce, i to w tak wybitny sposób. Utożsamiam się z tym, że jakakolwiek praca sprawia, że czuję się absolutnie beznadziejnie i braknie mi czasu na wartościowe dla mnie aktywności, na przykład te związane z tworzeniem sztuki. Nie wiem, co więcej dodać - cudnie dekadenckie współczesne dzieło.

​"I was looking for a job, and then I found a job, and heaven knows I'm miserable now." — The Smiths

Co się dzieje, gdy chodzimy do pracy, której nienawidzimy? Gdy każdemu zajęciu, spotkaniu i interakcji towarzyszy lęk, a my staramy się je ograniczać do minimum? Beatriz Serrano w swojej powieści skupia się właśnie na tych pytaniach, przyglądając się życiu Marisy, dyrektorki kreatywnej w agencji reklamowej w Madrycie. Ta książka jest absurdalna, wciągająca i bardzo trudna do odłożenia — myślę, że skończyłem ją w trzy dni. Śmiałem się, uśmiechałem i nie wierzyłem w to, co czytam, będąc czasem całkowicie zszokowanym złośliwymi i celnymi uwagami Marisy, które ta świetnie ukrywa w swoim strumieniu świadomości. Powieść ta ukazuje problem, z którym zmaga się dziś wielu ludzi — brak poczucia sensu w codziennych działaniach. I choć nie daje natychmiastowych odpowiedzi na pytania egzystencjalne, zapewnia fascynującą perspektywę.

Bardzo przemawia do mnie ten język i opisywane środowisko. Udana próba opowiedzenia o pewnym okresie życia głównej bohaterki.

3368 użytkowników ma tytuł Ogród rozpaczy ziemskich na półkach głównych
396 użytkowników ma tytuł Ogród rozpaczy ziemskich na półkach dodatkowych

Beatriz Serrano
Beatriz Serrano
Beatriz Serrano (ur. 1989 w Madrycie) – gwiazda hiszpańskich mediów, dziennikarka i pisarka. Karierę zaczynała w „Vanity Fair”, „Vogue” i „GQ”, dziś publikuje w „El País”. Jej bestsellerowy debiut Ogród rozpaczy ziemskich został przetłumaczony na kilkanaście języków; sprzedano również prawa do jego ekranizacji. Finalistka Premio Planeta za drugą powieść Fuego en la garganta (2024). Współautorka popularnego podcastu Arsénico Caviar, w którym z czarnym humorem rozkłada na czynniki pierwsze to, „co nas wkurza, bawi i jednocześnie przeraża”.

Cytaty z książki Ogród rozpaczy ziemskich