Braterstwo poezji. Korespondencja, wiersze i inne dialogi 1947–2013

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2021-11-24
- 2021-11-24
Pięćdziesiąt lat korespondencji Czesława Miłosza i Tadeusza Różewicza.
Czesław Miłosz i Tadeusz Różewicz. Nie ma polskiej literatury bez tych dwóch poetów. Różni w patrzeniu na świat i w stylu, w jaki ubierali go w słowa. Różni w codzienności; nawet w sposobie, w jaki się uśmiechali. Po lekturze listów, które między sobą wymieniali, dowiadujemy się, jak wiele ich łączyło.
Braterstwo poezji to jubileuszowy tom korespondencji wybitnych polskich twórców. Zawiera nieznaną korespondencję z lat 1947–2003 oraz wybór wierszy, esejów, rozmów, zapisków intymnych i innych utworów, w których obaj poeci wypowiadali się o sobie nawzajem, w tym także teksty dotąd niepublikowane. Wiele z tych materiałów rzuca całkowicie nowe światło na utrwalony w powszechnej świadomości obraz ich relacji. To nowe spojrzenie przełamuje monopol odczytań eksponujących zazwyczaj antagonizmy. Dzięki temu jesteśmy w stanie o wiele głębiej wniknąć w istotę ich „przyjaznych sporów”.
Kochany Panie Tadeuszu,
Oczywiście plemię poetów jest kłótliwe, o czym wiedział Horacy, ale zbyt duża doza prawdziwej nienawiści przekracza moje rozumienie. Więc tym bardziej cieszę się z naszych przyjacielskich stosunków. Czesław Miłosz
Drogi Panie Czesławie,
Widzi Pan, że jednak poeci mogą się nie tylko zwalczać, gnębić, wywyższać, „deptać”… ale szanować i kochać. Mogą być jak Bracia? Myślę, że tak… Tadeusz Różewicz
Miłosz podziwiał Różewicza za „życie niemożliwe”, dziękował mu za chwilę rozmowy, która okazała się dla niego „jednym z najlepszych przeżyć w kraju”. Z kolei autor Niepokoju odwdzięczał się Mistrzowi „braterskim uściskiem”, zawsze z dozą onieśmielenia. Ich korespondencyjny dialog oraz inne formy literackiej rozmowy to fascynujący, wieloaktowy dramat dwóch niezwykłych aktorów, którzy nie muszą przed sobą niczego udawać.
Braterstwo poezji. Korespondencja, wiersze i inne dialogi 1947–2013 to wyjątkowy wspólny projekt Wydawnictwa Literackiego i Wydawnictwa Warstwy w 110 rocznicę urodzin Czesława Miłosza i w Roku Tadeusza Różewicza w 100 rocznicę urodzin.
Materiały składające się na książkę zebrał i opracował Emil Pasierski, całość wstępem opatrzył Andrzej Franaszek.
Kup Braterstwo poezji. Korespondencja, wiersze i inne dialogi 1947–2013 w ulubionej księgarni
Oceny książki Braterstwo poezji. Korespondencja, wiersze i inne dialogi 1947–2013
36 użytkowników ma tytuł Braterstwo poezji. Korespondencja, wiersze i inne dialogi 1947–2013 na półkach głównych- Chcę przeczytać 26
- Wakacyjne czytanie - posiadam 1
- Listy 1
- Culture - posiadam 1
- Wszystko inne 1
- My Precious! 1
- Literatura faktu - posiadam 1
- Kandydat na regał 1
Tagi i tematy do książki Braterstwo poezji. Korespondencja, wiersze i inne dialogi 1947–2013
Cytaty z książki Braterstwo poezji. Korespondencja, wiersze i inne dialogi 1947–2013
Dodaj cytat z książki Braterstwo poezji. Korespondencja, wiersze i inne dialogi 1947–2013
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Braterstwo poezji. Korespondencja, wiersze i inne dialogi 1947–2013
Miłosz i Różewicz to jedni z najważniejszych twórców polskiej (i nie tylko polskiej) poezji XX (i nie tylko XX) wieku. To też dwa przeciwne bieguny, dwa skrajnie różne języki poetyckie, dwie opozycyjne filozofie i dwie wizje ludzkiej kondycji. Różniło ich niemal wszystko i pewnie właśnie dlatego przyciągali się i zarazem odpychali. W czasie rozpadu wszystkich wartości dzieło każdego z nich było radykalną próbą rekonstrukcji, ocalenia, a nihilizm Różewicza i metafizyczne poszukiwania Miłosza to dwie strony tego samego.
Tym bardziej szkoda, że sama publikacja więcej obiecuje niż dostarcza. Temperatura dialogu w tych listach jest zaskakująco letnia, przeważa szacunek, grzeczny dystans, czy porozumienie na gruncie osobistych niechęci do Herberta. Różewicz ewidentnie bardziej lgnął do Miłosza, w jego braterskim parciu pobrzmiewa mocno osobista tragedia (śmierć starszego brata Janusza). Miłosz jest chłodniejszy, czasem wydaje się wręcz niechętny, a przynajmniej znużony tą wymianą listów, ale dyplomatycznie, po kres swych dni, odpisuje Różewiczowi.
Najcenniejsza jest zdecydowanie rozmowa poetów, zaaranżowana przez Renatę Gorczyńską latem 1999 roku w krakowskim Teatrze im. Juliusza Słowackiego. Warto ją przeczytać, ale i odsłuchać (jest dostępna na stronie Polskiego Radia),to najciekawsza część publikacji, ukazująca wspólnotę doświadczeń, które w tak różny sposób odzwierciedlały się w ich dziełach. Tu, pół żartem, pół serio, trzeba dodać – w kwestiach obyczajowych obaj poeci objawiają się jako dzieci swoich czasów i z pewnością dziś obaj dostaliby wyrok za mizoginię.
Wydanie pod względem edytorskim jest bez zarzutu, mamy wprowadzający esej Andrzej Franaszka, przedstawiający tło spotkania obu poetów, obszerne przypisy oraz dodatki (m.in. jest kilka późnych wierszy, które są — niewolną od złośliwostek — dyskusją poetów na temat źródeł zła). Jednak w obliczu innych wielkich zagadnień, które różniły obu poetów to zaskakująco mało.
Z jednej strony książka sprawiła mi zawód, ale z drugiej strony, o jakich rozstrzygnięciach może być mowa w przypadku spraw ostatecznych? Jak pisał inny poeta: "Niemi zstąpimy w topiel". I każdy z nas zrobi to samotnie.