Z każdym oddechem

- 2018-10-17
- 2018-10-17
- 2018-10-16
- Maria Olejniczak-Skarsgård
- dylemat moralny kobieta literatura amerykańska mężczyzna miłość odmiana losu poszukiwanie szczęścia samotność spotkanie USA walka z chorobą
- Inne
Nicholas Sparks powraca z nową romantyczną opowieścią, w której miłość mieni się wszystkimi kolorami tęczy!
Hope jest w rozterce. Skończyła 36 lat, od sześciu lat ma chłopaka, ale na ślub raczej się nie zanosi. Tymczasem u jej ojca właśnie zdiagnozowano poważną chorobę. Hope postanawia więc odciąć się od wszystkiego, spędzić tydzień w wakacyjnym domku w Sunset Beach i zastanowić się nad swoją przyszłością.
Tru, urodzony w Zimbabwe przewodnik safari, pojawia się w Sunset
Beach, by poznać ojca i dowiedzieć się więcej o młodości matki.
Gdy ścieżki dwojga obcych sobie ludzi niespodziewanie się krzyżują,
wybucha pomiędzy nimi żarliwe uczucie. Wkrótce oboje staną przed
trudnym wyborem: oddać się miłości czy spełnić obowiązek wobec
rodziny? Posłuchać głosu serca czy rozsądku?
Pierwsze przeczytane romansidło. Opisane całe życie dwójki bohaterów. Nawet niezłe.
Pokaż mimo toWielka miłość która trafia się znienacka - i tak czekają i czekają i czekają - a później już tylko czytają i czytają i czytają
Przepiękna, wzruszająca książka, o miłości i o wyborach. O takich wyborach, których człowiek do końca życia nie będzie pewny. O takiej miłości, która zżera człowieka od środka jak truteń. Ale i o takiej, które nie wygasa mimo upływu dwudziestu kilku lat.
Pokaż mimo toSparks zawsze chwyta mnie za serce 🤍 wzruszająca i piękna historia, każdemu życzę tak wspaniałej miłości ! 😊
Pokaż mimo toPoczątek tej książkie mnie nie urzekł, wręcz myślałam że nie spodoba mi się. Jednak szybko się rozkręciła i przyjemnie sie czytało historię Tru i Hope, chociaż pozniej byłam, troche rozczarowana dalszymi losami tej pary. Koniec nadrobił to, ale jakiś taki niedosyt czuję 😉.
Pokaż mimo torewelacyjna i zaskakujaca, kazda strone czyt6a sie z zapartym tchem
rewelacyjna i zaskakujaca, kazda strone czyt6a sie z zapartym tchem
Pokaż mimo to"Z każdym oddechem" opowiada historię miłości Hope i Tru, którzy poznali się latem i bardzo szybko się w sobie zakochali. Jednak miłość ta, choć szczera i żarliwa, przytrafiła się obojgu w niewłaściwym czasie. Hope uwikłana w dość burzliwy i niepewny, ale kilkuletni związek z Joshem, nie zdecydowała się na to, by przyjąć uczucie Tru i zbudować z nim swoją przyszłość. Co więcej, czuła się zobowiązana pomóc swojemu ojcu choremu na nieuleczalną chorobę, a związek z nowo poznanym mężczyzną oznaczałby konieczność wyjazdu do Zimbabwe.
Czasem ludzie wybierają partnera, kierując się nie głosem serca, a rozsądku. Czasem przeszkodą w uczuciu są zobowiązania wobec innych osób, strach przed nowością.
Hope odrzuciła Tru, a decyzja ta wywarła ogromny wpływ na życie obojga. Jednak, jak to u Sparksa, pojawia się dla nich nadzieja dzięki niezwykłej skrzynce pocztowej nazywanej Bratnią Duszą.
"Z każdym oddechem" opowiada historię miłości Hope i Tru, którzy poznali się latem i bardzo szybko się w sobie zakochali. Jednak miłość ta, choć szczera i żarliwa, przytrafiła się obojgu w niewłaściwym czasie. Hope uwikłana w dość burzliwy i niepewny, ale kilkuletni związek z Joshem, nie zdecydowała się na to, by przyjąć uczucie Tru i zbudować z nim swoją przyszłość. Co...
więcej Pokaż mimo toSEKRETY BRATNIEJ DUSZY
Ostatnimi czasy odrabiam zaległości w dotąd nie przeczytanych powieściach Nicholasa Sparksa. Tym razem zdecydowałam się na książkę „Z każdym oddechem”, która już od długiego czasu czekała w kolejce do przeczytania i muszę przyznać, że był to bardzo dobry wybór. Autor przedstawia nam przepiękną i wzruszającą historię miłości dwojga ludzi, którzy spotkali się przypadkiem na plaży i zakochali w sobie bez pamięci. Trzeba Wam jednak wiedzieć, że nie jest to ckliwa i banalna historyjka charakterystyczna dla taniego harlequina i właśnie dlatego warto poświęcić jej swój czas i uwagę.
Pod samą wydmą na plaży na Bird Island opodal Sunset Beach w Karolinie Północnej znajduje się osobliwe miejsce oznaczone flagą, które odwiedzają turyści i spacerowicze. Ale może tam zajrzeć każdy, jeśli tylko znajdzie się w okolicy. Od 1983 r. znajduje się tu specjalna skrzynka pocztowa zawieszona na drewnianym balu wyrzuconym przez ocean o symbolicznej nazwie „Bratnia Dusza”. Można w niej znaleźć papier, długopis i kopertę, ale też przede wszystkim różne ludzkie historie, pocztówki i zapiski pozostawione przez odwiedzających. Przysiadając na ławeczce mamy szansę zapoznać się z zawartością skrzynki, albo zostawić tu swój własny ślad w postaci podziękowania, prośby, listu lub choćby przepisu kulinarnego albo… opowieści. To właśnie znaleziona tam koperta z zapisaną historią dwojga zakochanych w sobie ludzi: Tru i Hope, których rozdzieliło życie i na powrót połączyła miłość oraz… Bratnia Dusza stała się inspiracją dla napisania powieści „Z każdym oddechem”.
Czujecie się zaintrygowani? Mam nadzieję, że tak…
Nicholas Sparks podarował swoim czytelnikom cudowną opowieść, która z jednej strony przywodzi na myśl inne książki autora jak np. „Spójrz na mnie”, z drugiej natomiast ma w sobie pewną inność, świeżość i odmianę. Akcja powieści została umiejscowiona w Karolinie Północnej, co nie jest żadną nowością, ale już fragmenty dotyczące Afryki i Zimbabwe, gdzie urodził się i mieszkał główny bohater były dla mnie czymś nowym, niespodziewanym i zaskakującym. Praca przewodnika, który zabiera grupki turystów na safari i do buszu zaintrygowała mnie i chętnie poczytałabym na ten temat nieco więcej. Wprowadzenie do fabuły Bratniej Duszy to moim zdaniem strzał w dziesiątkę. Jak dotąd nie spotkałam się z żadną informacją na temat tego niesamowitego miejsca, a przecież skrzynka istnieje naprawdę i podobno bez większych problemów można ją odnaleźć. Zastanawiam się czy jest to jedyne takie miejsce na świecie, czy jest ich więcej…
„Z każdym oddechem” to słodko – gorzka i jednocześnie bardzo romantyczna historia, która chwyta za serce i zapada w pamięć. Skomplikowane uczucia, przeciwności losu, trudne życiowe decyzje i mnóstwo emocji gwarantowane. To, co połączyło bohaterów z jednej strony może nam się wydawać mało realistyczne i wyidealizowane – jak to w powieści, a jednak jest autentyczne. Świadczy o tym wzruszająca historia spisana na kilku kartkach papieru i wyjęta ze skrzynki. Na jej podstawie powstała świetna książka, której lektura wyzwala w nas same pozytywne odczucia, odpręża i poprawia nastrój. Dlatego idealnie nadaje się na każdą porę i każdy czas.
SEKRETY BRATNIEJ DUSZY
więcej Pokaż mimo toOstatnimi czasy odrabiam zaległości w dotąd nie przeczytanych powieściach Nicholasa Sparksa. Tym razem zdecydowałam się na książkę „Z każdym oddechem”, która już od długiego czasu czekała w kolejce do przeczytania i muszę przyznać, że był to bardzo dobry wybór. Autor przedstawia nam przepiękną i wzruszającą historię miłości dwojga ludzi, którzy...
9/52/19 „Z każdym oddechem” Nicholas Sparks: „Smutek jest ceną miłości”. 🥰
9/52/19 „Z każdym oddechem” Nicholas Sparks: „Smutek jest ceną miłości”. 🥰
Pokaż mimo toTo pierwsza książka Sparksa jaką przeczytałam i długo nie sięgnę po kolejne...
Na początku powieści Sparks zapewnia nas, że przedstawiona historia wydarzyła się naprawdę. Po takim wstępie z ciekawością zaczynam czytanie, które wkrótce staje się co raz trudniejsze.
Historia z potencjałem opowiadana jest w nudny, suchy sposób. Czytam dalej usprawiedliwiając Sparksa, że może musiał tak zrobić ze względu na uwagi "prawdziwego Tru". Tru - idealny mężczyzna, Hope - dobra i zła osoba jednocześnie. Ale staram się tego nie czepiać, w końcu to prawdziwi ludzie... Idę dalej trzymając się myśli, że ktoś naprawdę to przeżył. W czasie czytania uroniłam może ze dwie pojedyncze łzy na jakichś rozmowach tylko ze względu na wypowiadane słowa (nawet w kryminałach zdarza mi się więcej!).
Pod koniec lektury zastanawiam się już co napiszę w recenzji. Nie jestem zachwycona książką ale pozytywne emocje wzbudza myśl, że gdzieś żyją ludzie, którzy mimo tyłu perypetii odnaleźli siebie i są szczęśliwi. I nagle benc! Zostałam oszukana. Jedyny pozytyw tej lektury jaki dostrzegałam zniknął a raczej zabrał go sam Sparks. Nic takiego nigdy się nie wydarzyło. Słaba w moich oczach książka straciła jeszcze więcej.
Jako, że zawsze staram się znaleźć coś dobrego zaczęłam bardziej analizować co właśnie przeczytałam. Nadal mogę dać plus za to, że choć chwilę wierzyłam w istnienie Tru i Hope oraz ich przeżycia. Mimo, że jestem rozczarowana książką brawa należą się Sparksowi za wywiezienie czytelnika w pole. Iluzja jaka stworzył była bardzo wiarygodna choć w jakimś stopniu okrutna.
To pierwsza książka Sparksa jaką przeczytałam i długo nie sięgnę po kolejne...
więcej Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDotychczas tylko oglądałam filmy na podstawie jego książek i wylewałam na nich morza łez. Jednak mnie łatwo wzruszyć.
Genialna książka. Zawsze uwielbiałam styl pisania Sparks'a, ale tutaj przeszedł sam siebie. Czytając wprowadzenie i całą opowieść do końca chcesz wierzyć, że to wszystko miało miejsce naprawdę. Kiedy czytasz końcowe strony "Od Autora" dociera do Ciebie wybitność realnej iluzji, której dałeś się porwać. Uczucie żalu i rozgoryczenia miesza się z podziwem i oddaniem dla pisarza. Na pocieszenie zostaje Ci fakt, że skrzynka istnieje gdzieś w Karolinie Północnej.
LOVE IT
PS nawet okładka musiała być idealna. To naprawdę okropne ;)
więcej Pokaż mimo to