Sprawa Chrystusa

- Pojednanie
- 2007-01-01
- 2007-01-01
- Andrzej Gandecki
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Pseudonaukowy bełkot katolickiego neofity - coś dla fanów teorii spiskowych.
Autor "bada" sprawę Jezusa podpierając się ultrakatolickimi naukowcami.
Każdy rozdział otwiera "podobną sprawą" z akt współczesnej zbrodni w USA.
A potem jest jeszcze gorzej :) Hipnoza, placebo, zbiorowe majaki...
Uwaga spoiler !!!
Na końcu wyjaśnia się, że autor jest pastorem który nawet nie myślał o tym by porozmawiać z jakimkolwiek sceptykiem w tym "najważniejszym śledztwie na świecie" :)
Szkoda czasu.
Pseudonaukowy bełkot katolickiego neofity - coś dla fanów teorii spiskowych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor "bada" sprawę Jezusa podpierając się ultrakatolickimi naukowcami.
Każdy rozdział otwiera "podobną sprawą" z akt współczesnej zbrodni w USA.
A potem jest jeszcze gorzej :) Hipnoza, placebo, zbiorowe majaki...
Uwaga spoiler !!!
Na końcu wyjaśnia się, że autor jest pastorem który nawet nie...
Teza która miała być udowodniona w trakcie dziennikarskiego śledztwa, jest jedyna i niepodważalna od samego początku. Mam nadzieję że całe dziennikarstwo śledcze tak nie wygląda. 5 punktów za kilka ciekawych spostrzeżeń i interpretacji.
Pokaż mimo toDobra pozycja dla wszystkich poszukujących prawdy. Dobry dodatek do Słowa Bożego. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka „Sprawa Chrystusa” Lee Strobel to historia, która zabiera czytelnika w świat dziennikarza śledczego będącego ateistą, który chce obalić historię Jezusa. Jego żona zaczęła wierzyć w Jezusa, a on jako mąż postanowił poszukać prawdy. Przejechał kraj, aby spotkać się z różnymi naukowcami, doktorami i znawcami tematu. Im bardziej dociekał prawdy, hipotez i dowodów, tym bardziej się do niej przekonywał.
To ciekawa podróż dotyczącą chrześcijaństwa, wiary, dowodów, przekonań.
Pamiętajcie, że dowody nie zawsze muszą prowadzić do jednej hipotezy. A dowody mogą być tak przekonujące, ponieważ mogą pasować do naszych uprzedzeń.
Rewelacyjna.
Książka „Sprawa Chrystusa” Lee Strobel to historia, która zabiera czytelnika w świat dziennikarza śledczego będącego ateistą, który chce obalić historię Jezusa. Jego żona zaczęła wierzyć w Jezusa, a on jako mąż postanowił poszukać prawdy. Przejechał kraj, aby spotkać się z różnymi naukowcami, doktorami i znawcami tematu. Im bardziej dociekał prawdy, hipotez i dowodów, tym...
więcej Pokaż mimo toZazwyczaj książki na ten temat pisane są z perspektywy podważającej wiarygodność relacji biblijnych. W tym wypadku autor przeprowadza wywiady z przedstawicielami teologii, historii i medycyny, którzy przytaczają argumenty za prawdziwością relacji opisanych w Nowym Testamencie. Książka bardzo ciekawa i moim zdaniem potrzebna. Zdecydowanie polecam!
Pokaż mimo toKsiążka jest bardzo dokładną analizą wiarygodności Ewangelii i podstawowych doktryn chrześcijaństwa. Jestem pełna podziwu, jak wielką pracę włożył autor w przeprowadzenie tego śledztwa, dlatego książkę oceniam wysoko. Jednak myślę, że nie każdemu przypadnie ona do gustu. Jeśli ktoś już jest chrześcijaninem, to ta książka może utwierdzić go w przekonaniu, że to, w co wierzy, jest oparte na solidnych podstawach. Jednak szczerze mówiąc nie wydaje mi się, żeby zagorzały ateista poprzez tę lekturę nawrócił się na chrześcijaństwo, aczkolwiek wg tego, o czym mówi sam autor w wywiadzie zamieszczonym na końcu, było bardzo dużo takich przypadków.
Książka jest bardzo dokładną analizą wiarygodności Ewangelii i podstawowych doktryn chrześcijaństwa. Jestem pełna podziwu, jak wielką pracę włożył autor w przeprowadzenie tego śledztwa, dlatego książkę oceniam wysoko. Jednak myślę, że nie każdemu przypadnie ona do gustu. Jeśli ktoś już jest chrześcijaninem, to ta książka może utwierdzić go w przekonaniu, że to, w co wierzy,...
więcej Pokaż mimo to"Dziesiątka" bynajmniej nie za kunszt literacki, ale za to, ile dobra ta książka może zdziałać. Ilu chrześcijan utwierdzi (utwierdziła) w wierze, ilu ateistów odnajdzie (odnalazło) drogę do Boga. A wszystko dzięki tym ponad czterystu stronom napisanym przez Lee Strobela.
Różnie to z moją wiarą bywało, głównie jeśli chodzi o aspekt tzw. 'praktykowania'. Wierzący niepraktykujący..Tak...Niemniej, szczęśliwie w trakcie swojego życia nigdy na poważnie nie kwestionowałem zmartwychwstania Jezusa. Oczywiście pojawiały się w mojej głowie przelotne myśli w stylu: a co, jeśli to wszystko nieprawda? Ale nigdy nie pochylałem się nad nimi. Ot, przyszły, poszły.
Z uwagi na to nigdy nie rozważałem całego aspektu boskości Jezusa, jego śmierci, zmartwychwstania i wniebowstąpienia w kategoriach naukowo-historyczno-dowodowych. Myślałem, że to kwestia wiary i tylko wiary, opierając się na słowach, które Jezus wypowiedział do Tomasza: "Uwierzyłeś dlatego, że Mnie ujrzałeś? Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli". A więc ja po prostu uwierzyłem.
Po co więc sięgnąłem po tę pozycję? Pewnie to głupie i mało chlubne, ale głównie po to, żeby zdobyć argumenty do ewentualnych, nazwijmy to, rozmów z ateistami. Bo umówmy się "widzisz, to jest wielka tajemnica wiary" nikogo z niewierzących raczej nie przekona...
Śmiało można powiedzieć, że Lee Strobel zajął się tematem całkowicie kompleksowo. Jego kolejni rozmówcy poruszają m.in kwestię przyczyny różnic w Ewangeliach, przytłaczającej liczby rękopisów NT, zgodności danych w NT z odkryciami archeologicznymi, tekstów poza testamentalnych potwierdzających fakty z Pisma Świętego. Biegli pochylają się wnikliwie nad samą postacią Jezusa, obalając kolejne zarzuty sceptyków. Na przykład, że Jezus uzdrawiał na zasadzie autosugestii, czy też posługiwał się hipnozą, a nie czynił cuda.
Generalnie im dalej, tym większe działa są wytaczane przez kolejnych uczonych. Kulminacja następuje w trzeciej części, która dotyczy ściśle śmierci i zmartwychwstania Chrystusa.
Jeśli ktoś się zniechęci na pierwszych kilkudziesięciu stronach książki, zachęcam gorąco przejść do bezpośrednio do trzeciej części (s.271). Tutaj robi się naprawdę ciekawie.
Clou książki jak dla mnie można sprowadzić do dwóch kwestii:
Większość z ludzi, którzy twierdzą, że widzieli Jezusa po jego śmierci, oddała życie w obronie tego świadectwa. Po co mieliby znosić to prześladowanie i męczeńską śmierć? W obronie kłamstwa? Żeby niby co osiągnąć? Pieniądze możemy wykluczyć.
Apostołowie uciekli spod krzyża, zamknęli się szczelnie i żyli w strachu. Po kilkudziesięciu dniach jednak poszli w świat i zaczęli mężnie głosić Ewangelię nie cofając się przed niczym. Co się takiego stało po śmierci Jezusa, że zaszła w nich taka zmiana?
Oto jak podsumowuje swoje śledztwo sam autor:
"W świetle bardzo przekonujących faktów, jakie poznałem w toku śledztwa, w obliczu tej przytłaczającej lawiny dowodów w sprawie Chrystusa, największą ironią okazało się to, że więcej wiary wymagałoby ode mnie pozostanie przy ateizmie niż uwierzenie w Jezusa z Nazaretu!"
Chrystus umarł, Chrystus zmartwychwstał, Chrystus powróci!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRóżnie to z moją wiarą bywało, głównie jeśli chodzi o aspekt tzw. 'praktykowania'. Wierzący...
8/10
8/10
Pokaż mimo tohttps://atypowy.com/2021/04/28/sprawa-chrystusa-lee-strobel-14-2021/
Dziennikarz ateista postanawia udowodnić swojej żonie, że Bóg nie istnieje, Jezus Chrystus był zwyczajnym Żydem, a całe chrześcijaństwo to tylko legendy. By poprzeć swoją tezę, wyrusza na poszukiwanie rzetelnych dowodów naukowych. Przeprowadza wywiady z naukowcami i uczonymi, którzy od lat przyglądali się Pismu Świętemu i badali jego wiarygodność.
Do przeczytania książki zachęcił mnie film o tym samym tytule. Powieść jest pisana w formie wywiadu. Jak się spodziewałam, niemal wszystkie wątki zostały tutaj bardzo szczegółowo rozbudowane, a argumenty rozmówców poparte konkretnymi odkryciami naukowymi. Fantastyczna lektura poznawczo-naukowa.
więcej Pokaż mimo toDo przeczytania książki...
Autor poszukuje naukowych dowodów na życie i Zmartwychwstanie Chrystusa. Pragnąc obalić mit Chrystusa, dochodzi do ... Sami przeczytajcie warto!!!